REVOLUCIONARNI POTEZ

MEDICINSKO DOSTIGNUĆE GODINE: Izgubio uho u prometnoj nesreći pa mu uzgojili drugo – na ruci!

Čini se da uši više ne rastu samo na glavi. Kineski liječnici napravili su revolucionarni potez – muškarcu koji je izgubio uho u prometnoj nesreći uzgojili su ‘zamjensko’ na desnoj podlaktici!

Neimenovani muškarac, kojeg liječnici zovu samo “Gospodin Ji”, prošle je godine imao tešku prometnu nesreću u kojoj je izgubio desno uho, piše Medical Daily.

Liječnici su pokušali sve, obavili su nekoliko operativnih zahvata na njegovom licu, ali mu nisu uspjeli prišiti uho natrag na glavu.

MEDICINA MOŽE STVARNO SVAŠTA: Nevjerojatne operacije koje su izveli pravi pravcati čarobnjaci

Operacija u tri poteza

Čuo je za plastičnog kirurga Guoa Shuzhonga kojem se obratio za pomoć. Ovaj kirurg je obavio tri operacije – najprije je s ruke uklonio dio kože, potom je od hrskavice muškarčevog rebra napravio uho, da bi u završnom postupku cijelo to “umjetno” uho ugradio na muškarčevu podlakticu.

Kada uho bude potpuno sraslo, odnosno dovoljno se razvilo, kirurg će ga ukloniti s ruke i pokušati da ga staviti na mjesto na kojem bi i trebalo biti.

“Otkako sam izgubio desno uho osjećao sam kao da nisam čitav, kao da nisam kompletan. Nadam se da će mi kirurg pomoći da nastavim normalno živjeti”, rekao je pacijent lokalnim medijima.

REVOLUCIJA U MEDICINI: Robot vratio osjet dodira paraliziranom čovjeku

Uzgoj u ime umjetnosti

Koncept “uzgoja” ušiju na podlakticama nije posve nov. Godine 2015., Stelarc, nagrađivani australski performer, je u ime umjetnosti uzgojio treće uho na ruci.

Najprije je kreirano uho pomoću okvira od biokompatibilnog materijala, kakav se obično koristi u plastičnoj kirurgiji. Nakon što je prebačeno na/u njegovu ruku, Stelarcovo vlastito tkivo i krvne žile infiltrirali su se u materijal i uho je sada živo, osjeća, i “radi” kao dio tijela, izvijestio je CNN.

Australski umjetnik želi nastaviti s operacijama i instalirati mikrofon povezan Wi-Fi-jem kako bi ljudi bilo gdje u svijetu mogli slušati ono što čuje njegovo “rezervno” uho.

 

Povratak na Net.hr