U našem organizmu postoji protein čija se koncetracija povećava nakon konzumiranja maslinovog ulja te ostalih namirnica koje posjeduju visoke količine nezasićenih masnih kiselina. Također, taj protein igra veliku ulogu u prevenciji srčanog i moždanog udara.
Riječ je o apoliproteinu A-IV, a njegova veća koncetracija smanjuje rizike od brojnih kardiovaskularnih bolesti. No, sada je po prvi put jedan znanstvenik iz bolnice u Torontu dokazao kako apoliprotein zaustavlja formiranje krvnih pločica (trombocita) u krvne ugruške. Također, sugeriraju da bi protein mogao čak zaustaviti u razne upalne bolesti.
(FOTO: Thinkstock)
"Zaustavljanje stvaranja krvnih ugrušaka moglo bi spasiti živote. Srčani i moždani udari su jedni od najčešćih uzroka smrti danas, a oboje su uzrokovani stvaranjem krvnih ugrušaka", rekao je znanstvenik Heyu Ni, piše Medical News Today.
Većina je udara rezultat ateroskleroze (nakupljanje masnih supstanci na unutarnje stijenke arterija). Plak od nakupljenih supstanci postepeno se formulira u tromb, krvni ugrušak, čime arterija postaje još uža te smanjuje protok krvi.
Istraživanje je pokazalo kako apoliprotein zaustavlja agregaciju plaka na stijenkama arterija i time poboljšava tok krvi. Samim time, usporen je i proces ateroskleroze. Uz konzumiranje nezasićenih masnih kiselina, znanstvenici sugeriraju dobar i kvalitetan san koji je također zaslužan za bolje zdravlje.
Pročitajte još:
- Prehrana koja može spriječiti širenje raka i ponovnu pojavu
- Masnim protiv masnoće: ulja su savršeno rješenje za problematičnu masnu kožu
- Njega kose maslinovim uljem: ovo su najveće dobrobiti maslinovog ulja
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!