Mala zakuska koja će vam produžiti život

Oni koji redovito jedu orašaste plodove imaju manje šanse umrijeti od raka i srčanih bolesti.

27.11.2013.
8:18
VOYO logo

Ispitivanje provedeno na 119.000 muškaraca i žena pokazalo je da oni koji gotovo svakodnevno jedu orašaste plodove imaju 20 posto manje šanse umrijeti tijekom trajanja istraživanja nego oni koji nikad ne jedu orašaste plodove. I kod onih koji su nešto rjeđe jeli orašaste plodove, rizik od prijevremene smrti također se smanjio, a postotak je bio direktno povezan s tim koliko su ih često jeli.

Rizik od smrti zbog srčanih bolesti pao je za 29 posto, a rizik od smrti zbog raka za 11 posto među onima koji su orašaste plodove jeli sedam ili više puta tjedno, u usporedbi s ljudima koji ih nikad nisu jeli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko je potrebno?

Američka udruga za zdravlje srca (The American Heart Association) preporučuje četiri porcije nezasoljenih, sirovih orašastih plodova tjedno. Jedna porcija iznosila bi oko 42 grama orašastih plodova (23 badema) ili dvije žlice čistog maslaca od kikirikija.

Koji su najbolji?

Kikiriki, bademi, orasi, indijski oraščići i pistacije. Jedite ih kao grickalice ili dodajte u jela i salate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Debljaju li?

Orašasti plodovi puni su vrijednih hranjivih tvari, ali imaju i nešto više kalorija. Jedna porcija kikirikija ili badema donosi oko 240 kalorija. 'Pa ipak, pokazalo se da je percepcija da orašasti plodovi debljaju sasvim kriva jer rezultati ove studije pokazuju baš suprotno', rekla je voditeljica studije dr. Ying Bao s Harvarda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo
Još iz rubrike