'OD GRIPE DO RAKA' / Ugledni srpski akademik otkrio kako spriječiti nastanak svih bolesti: 'Na ovaj način možete godinama ostati zdravi'

Image
Izvor: Screenshot YouTube

Liječnik je o psihosomatskim bolestima govorio vrlo jasno i razumljivo te je često pričao kako ih iskorijeniti u potpunosti

1.12.2022.
20:09
Screenshot YouTube
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Vladeta Jerotić je jedan od prvih stručnjaka koji je radio na razvoju psihoterapije u Srbiji i tome je posvetio gotovo cijeli život. Tako je ovaj vrsni neuropsihijatar smatrao da pojačana izloženost stresu najviše uzrokuje psihosomatska oboljenja. Njihovom nastanku doprinose i potisnuti osjećaji , kao i neadekvatna njega duhovnog i mentalnog zdravlja.

"Od gripe do raka, sve su bolesti psihosomatske", govorio je akademik, filozof i književnik Vladeta Jerotić.

Što su psihosomatske bolesti?

Psihosomatske bolesti su tjelesne bolesti čiji je nastanak i tok pod bitnim utjecajem psihičkih faktora. Često se zato kaže da su to bolesti koje uključuju i duh i tijelo, negativno utječu na organe, njihovo funkcioniranje i izazivaju nezdrave promjene na njima.

Iako se termin „psihosomatski“ pojavljuje tek u 19. stoljeću, razmišljanje o udjelu psihičkih faktora u nastanku i liječenju tjelesnih oboljenja staro je koliko i najstarije civilizacije. Sokrat je smatrao da se tijelo ne može izliječiti, ako se ne liječi duša, a Hipokrat da se ne može liječiti bolest ako se ne liječi bolesnik.

"Čir na želucu je nekada naš narod zvao "grizlica. Oni su bili bolji psihosomatičari nego liječnici jer je narod davno nazvao čir na želucu grizlica, što znači da grizeš samoga sebe", rekao je liječnik.

Image
Izvor: Screenshot YouTube
Image
Izvor: Screenshot YouTube

Vladeta Jerotić

Uzroci čira na želucu

Poznato je da je glavni okidač za pojavu čira na želucu zapravo stres. Prije nekoliko stoljeća otkrili su da okidač za čir može da bude i Heliko bakterija, ali profesor pokazuje da je i ona povezana sa psihosomatskim oboljenjem.

"Heliko bakterija se izliječi antibioticima, ali nakon nekog vremena se vraća i ponovo nastaje čir. Ako se stalno stresiramo zbog nečega, prelazimo granicu u stresu, oštećujemo tijelo i onda nastaju bolesti", jasno je rekao liječnik.

Vladeta Jerotić je objasnio da su hipertenzija i infarkt isto psihosomatske bolesti. Tako se hipertenzija, kao posljedica pojačanog stresa, sve češće javlja kod osoba koje nemaju genetsku predispoziciju za visok tlak, a infarkt ranije nije bio toliko rasprostranjena bolest.

Rizik od psihosomatskih oboljenja i dalje raste jer je vrijeme sve izazovnije i stresnije. Međutim, Jerotić je u samo jednoj rečenici objasnio kako netko može godinama ostati zdrav: "Zato što je psihički zdrav. Psihičko zdravlje je relativno jedinstvo tijela, duše i duha."

shimmer fallback
shimmer fallback
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču