Velika stvar za zdravlje / Kontroverzna ketogena dijeta pomaže liječiti jedno ozbiljno zdravstveno stanje?

Image
Foto: Thinkstock

Dijeta koja je podijelila svijet i stručnjake učinkovito bi mogla ublažiti tegobe koje donosi epilepsija

27.3.2019.
9:03
Thinkstock
VOYO logo

Zaboravite kruh, tjesteninu, rižu, krumpir pa čak i neko povrće, tako tvrdi ovaj kontroverzni način prehrane. Ketogena dijeta nije ništa novo, ali u posljednje je vrijeme poprimila novi val popularnosti. Trenutno je jedna od najpopularnijih metoda gubitka kilograma, ali mnogi medicinski stručnjaci upozoravaju na njene opasnost. 

Liječnici je povezuju s bolestima krvožilnog sustava i dijabetesom. Međutim, činjenica je da se koristi za liječenje epilepsije više od 100 godina. Medicinska verzija ketogene dijete može značajno smanjiti epileptične napadaje pa čak i kada to ne uspiju operacije i lijekovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako funkcionira?

Tajna je u postu. Ketogena dijeta stvara ketone za vrijeme posta. Iz tog razloga tijelo prvo koristi glukozu kao izvor energije, a kada to potroši traži alternativu. Tako se stvaraju ketoni koje mogu koristiti naši vitalni organi.

Image
Foto: Pixabay

(FOTO: Thinkstock)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To čini i mozak pa dolazi do moždane supstitucije glukoze ketonima, a to rezultira antikonvulzivnim efektom

O učinkovitosti posta na epilepsiju pisao je još Hipokrat, a 1920-ih godina ketogena dijeta stvorena je kako bi imitirala post. Iako je kroz povijest više puta ketogena dijeta izliječila tj. ublažila napadaje, 40-ih su se godina pojavili lijekovi za sprječavanje konvulzija. Liječnicima je bilo lakše prepisati pilule, a pacijentima jednostavnije popiti tabletu nego promijeniti način života, tvrdi Chris Palmer za Psychology Today.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Niz istraživanja dokazalo je ovu činjenicu, a studija iz 2009. godine, objavljena u časopisu Epilepsia, provela je istraživanje na 43 djece. Pokazalo se da je ketogena prehrana uspjela smanjiti učestalost napadaja za nevjerojatnih 90 posto. 

Image
Foto: Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od čega se sastoji ketogena dijeta?

Kako bi ušli u stanje ketoze potrebno je ograničiti unos ugljikohidrata, a povećati konzumaciju masti. 

U ovoj prehrani možete jesti pregršt namirnica bogatih mastima poput maslaca, vrhnja, ulja, jaja, ribe, mesa, sira. No, iz prehrane se u velikoj mjeri izbacuju voće i žitarice, a jedu se manje količine povrća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte još: 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo