azijska 'čajna gljiva' /

Kombucha: koje su sve prednosti napitka koje mnoge žene zovu 'izvorom ljepote'

Image
Foto: Thinkstock

Kombucha je slatko, gazirano piće od kvasca, šećera i fermentiranog čaja. Ima brojne potencijalne zdravstvene prednosti, uključujući zdravlje crijeva i jetre

28.9.2018.
16:15
Thinkstock
VOYO logo

Kako bismo dobili kombuchu, zaslađeni zeleni ili crni čaj se fermentira sa simbiozom kolonije bakterija i kvasca. Tijekom fermentacije, kvasac razgrađuje šećer u čaju i oslobađa probiotičke bakterije. Kombucha postaje gaziran nakon fermentacije.

Koje su zdravstvene prednosti kombuche?

1. Zdravlje crijeva

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao što potvrđuje studija iz 2014., proces fermentacije kombuche znači da je bogata probioticima. Probiotičke bakterije slične su zdravim bakterijama koje se nalaze u crijevima. Konzumiranje probiotika može poboljšati ukupni zdravlje crijeva

2. Rizik od raka

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postoji sve više dokaza koji sugeriraju da kombucha može smanjiti rizik od raka. Studija iz 2008. godine pokazala je da kombucha pomaže u sprječavanju rasta stanica raka. Daljnja istraživanja u 2013. godini pokazala su da kombucha smanjuje opstanak stanica raka. Obje studije sugeriraju da kombucha može igrati ulogu u liječenju ili prevenciji raka.

3. Smanjuje rizik od infekcija

Vrsta kiseline, octena kiselina, koja se također nalazi u octu, nastaje kada se kombucha fermentira. Istraživanje provedeno 2000. godine otkrilo je da kombucha može ubiti mikrobe i pomoći u borbi protiv bakterija. To sugerira da može pomoći spriječiti infekcije ubijajući bakterije koje ih uzrokuju, prije nego što ih tijelo apsorbira.

Image
Foto: Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Mentalno zdravlje

Možda postoji veza između probiotika i depresije, pa bi pijenje probioticima bogate kombuche moglo pomoći u promicanju pozitivnog mentalnog zdravlja. Postoji veza između depresije i upale, tako da protuupalni učinak kombuche može pomoći ublažavanju nekih simptoma depresije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5. Bolesti srca

Razine određenih vrsta kolesterola povećavaju rizik od bolesti srca. Studije u 2012. i 2015. godini pokazale su da kombucha pomaže smanjiti razinu kolesterola povezanu sa srčanim bolestima. Na razinu kolesterola i srčane bolesti također utječu prehrana, vježbanje, težina... Istovremeno, važno je napomenuti da su ove studije bile na štakorima. Potrebno je više istraživanja kako bi se dokazalo da kombucha smanjuje rizik od bolesti srca kod ljudi.

6. Smanjenje tjelesne težine

Kada je kombucha napravljena sa zelenim čajem, to može pomoći u gubitku težine. Studija iz 2008. godine pokazala je da su pretili ljudi koji su pili zeleni čaj sagorijeli više kalorija i izgubili više težine od onih koji to nisu radili. Ako kombucha sadrži zeleni čaj, logika nalaže da bi mogla imati sličan pozitivan učinak na gubitak težine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

7. Zdravlje jetre

Kombucha sadrži antioksidante koji pomažu u borbi protiv molekula u tijelu koje mogu oštetiti stanice. Neke studije, najnovija su u 2011, otkrili su da kombucha bogata antioksidansom smanjuje toksine u jetri. To sugerira da kombucha može igrati važnu ulogu u promicanju zdravlja jetre i smanjenju upale jetre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo