Kako bismo dobili kombuchu, zaslađeni zeleni ili crni čaj se fermentira sa simbiozom kolonije bakterija i kvasca. Tijekom fermentacije, kvasac razgrađuje šećer u čaju i oslobađa probiotičke bakterije. Kombucha postaje gaziran nakon fermentacije.
Koje su zdravstvene prednosti kombuche?
1. Zdravlje crijeva
Kao što potvrđuje studija iz 2014., proces fermentacije kombuche znači da je bogata probioticima. Probiotičke bakterije slične su zdravim bakterijama koje se nalaze u crijevima. Konzumiranje probiotika može poboljšati ukupni zdravlje crijeva
2. Rizik od raka
Postoji sve više dokaza koji sugeriraju da kombucha može smanjiti rizik od raka. Studija iz 2008. godine pokazala je da kombucha pomaže u sprječavanju rasta stanica raka. Daljnja istraživanja u 2013. godini pokazala su da kombucha smanjuje opstanak stanica raka. Obje studije sugeriraju da kombucha može igrati ulogu u liječenju ili prevenciji raka.
3. Smanjuje rizik od infekcija
Vrsta kiseline, octena kiselina, koja se također nalazi u octu, nastaje kada se kombucha fermentira. Istraživanje provedeno 2000. godine otkrilo je da kombucha može ubiti mikrobe i pomoći u borbi protiv bakterija. To sugerira da može pomoći spriječiti infekcije ubijajući bakterije koje ih uzrokuju, prije nego što ih tijelo apsorbira.
(FOTO: Thinkstock)
4. Mentalno zdravlje
Možda postoji veza između probiotika i depresije, pa bi pijenje probioticima bogate kombuche moglo pomoći u promicanju pozitivnog mentalnog zdravlja. Postoji veza između depresije i upale, tako da protuupalni učinak kombuche može pomoći ublažavanju nekih simptoma depresije.
5. Bolesti srca
Razine određenih vrsta kolesterola povećavaju rizik od bolesti srca. Studije u 2012. i 2015. godini pokazale su da kombucha pomaže smanjiti razinu kolesterola povezanu sa srčanim bolestima. Na razinu kolesterola i srčane bolesti također utječu prehrana, vježbanje, težina... Istovremeno, važno je napomenuti da su ove studije bile na štakorima. Potrebno je više istraživanja kako bi se dokazalo da kombucha smanjuje rizik od bolesti srca kod ljudi.
6. Smanjenje tjelesne težine
Kada je kombucha napravljena sa zelenim čajem, to može pomoći u gubitku težine. Studija iz 2008. godine pokazala je da su pretili ljudi koji su pili zeleni čaj sagorijeli više kalorija i izgubili više težine od onih koji to nisu radili. Ako kombucha sadrži zeleni čaj, logika nalaže da bi mogla imati sličan pozitivan učinak na gubitak težine.
7. Zdravlje jetre
Kombucha sadrži antioksidante koji pomažu u borbi protiv molekula u tijelu koje mogu oštetiti stanice. Neke studije, najnovija su u 2011, otkrili su da kombucha bogata antioksidansom smanjuje toksine u jetri. To sugerira da kombucha može igrati važnu ulogu u promicanju zdravlja jetre i smanjenju upale jetre.
Pročitajte još:
- Najzdraviji čajevi koji su prava šalica zdravlja
- Pet najboljih izvora probiotika za vegane
- Čaj za mršavljenje: pomaže li zaista kod gubitka kilograma?
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!