"Postoji veliki broj prednosti u vezi s konzumacijom kave kada je u pitanju gastrointestinalni trakt. Ovo piće je karakterizirano kao loše zbog kofeina koji sadrži i zbog toga što ima veliki udio šećera, ali kava se koristila u medicini dugi niz godina", rekla je liječnica Sunana Sohi za HuffPost.
Liječnica je objasnila da kava utječe na razinu želučane kiseline na više načina, a kao rezultat toga, neki se mogu suočiti s problemima kao što je dispepsija, koja predstavlja poremećaj probave, ali se može lako riješiti izbjegavanjem kofeina ili ispijanjem kave uz neku hranu.
Kava doprinosi proizvodnji kiselosti u crijevima
"Kofein stimulira proizvodnju hormona gastrina koji je odgovoran za proizvodnju želučane kiseline. Iako pomaže u pokretanju procesa probave, također povećava kiselost u želucu. Uz to, fenoli koji se nalaze u kavi doprinose razini kiselosti u crijevima. Kava ima pH oko pet, a naša želučana kiselina ima pH oko dva, što čini želučanu kiselinu još kiselijom", objasnila je liječnica Supriya Rao. Kao rezultat toga, želudac bi trebao biti u stanju podnijeti kiselost izazvanu ispijanjem kave.
Sohi navodi da sve ovisi o pacijentu: "Sve što jedete izaziva proizvodnju želučane kiseline. Ako se osjećate naduto ili imate bol u gornjem dijelu trbuha i mučninu nakon što popijete kavu na prazan želudac, to vjerojatno znači da imate problem s tim."
"Problem nije nužno prevelika kiselost jer je želudac može podnijeti i postoji sluz koja ga štiti. Više je do toga da vaš jednjak ne može izdržati takvu vrstu oštećenja kiseline", rekla je liječnica Rao.
Kako smanjiti proizvodnju želučane kiseline?
Ispijanje kave na prazan želudac povećava proizvodnju želučane kiseline. Veće razine tekućine ne uzrokuju nikakve probleme većini ljudi, ali mogu uzrokovati nelagodu kod nekih drugih. Ako pripadate u tu skupinu pojedinaca, ali se ne možete odvojiti od kofeinskog napitka, pokušajte uživati u njemu uz neku hranu. Rao je rekla da šalica kave s mlijekom ili, možda, uživanje u cappuccinu uz čistu crnu kavu, može pomoći u smanjenju pH vrijednosti.
Rao je objasnila da bi odabir tamne kave umjesto svijetle mogao pomoći vašem želucu, jer prva ima manju kiselost od druge. "Proces prženja tamnijih zrna je dug, tako da gube puno kiseline", objasnila je.
"Zeleni čaj i crni čaj također imaju puno prednosti. Sadrže manje kofeina, ali imaju manju kiselost pa ako vas muči želudac, razmislite o tim opcijama", rekla je Sohi.
POGLEDAJTE VIDEO: Riža, med i čaj na policama bez roka trajanja. Hoćemo li slijediti primjer Nijemaca? 'Bilo bi dobro da se ipak ograniči...'