OVO SIGURNO NISTE ZNALI / Jedno piće hidrira organizam više od vode: Zdravo je za kosti i mišiće, a usporava i gubitak tekućine iz tijela

Image
Foto: Shutterstock

Otkriveno je da mlijeko pruža više hidratacije organizmu od vode, a evo i kako!

31.3.2023.
8:58
Shutterstock
Play logo

Naše tijelo sastoji se od oko 60 posto vode koja sudjeluje u mnogobrojnim procesima u organizmu. Zato je važno da je redovno unosimo i tako se hidriramo.

Najzdravije i najbolje piće za hidrataciju

Međutim, najnovija istraživanja sa škotskog Sveučilišta St. Andrews upućuju na drugo. Naime, znanstvenici su dokazali da ipak postoji piće koje više hidrira organizam od vode. Oni su usporedili reakcije nekoliko različitih pića na hidrataciju. Obična i mineralna voda dobar su izbor, ali prema novim istraživanjima mlijeko je ipak bolje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema Ronaldu Maughanu, profesoru na Medicinskom fakultetu St. Andrews i autoru studije, jedan od faktora je i količina određenog pića. Također, jedan od faktora je i hranjivi sastav pića.

shimmer fallback
shimmer fallback

Zdrava svojstva mlijeka

Tako je dokazano da mlijeko hidrira više od obične vode jer sadrži laktozu, proteine i masti, a taj sastav pomaže usporavanju pražnjenja tekućina iz želuca. Osim toga, mlijeko u svom sastavu ima i natrij koji dovodi do manje proizvodnje urina.

Redovna hidratacija je izrazito važna za naše zdravlje. Ne samo ljeti kad je vrućina, nego tijekom cijele godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OBRATITE PAŽNJU /

Liječnici tvrde: Ovu hranu nikada nemojte jesti, može uništiti crijeva i dovesti do opake bolesti

Preporučena dnevna doza vode je dvije litre za žene, odnosno tri litre za muškarce. Ako vas brine da je prevelika brojka u pitanju, ne brinite. Mi u organizam unosimo vodu ne samo putem tekućine, nego i konzumiranjem voća, povrća i druge hrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
shimmer fallback
shimmer fallback
BKFC 50
Superstar
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Ja sam Zlatan
Señorita 89
Britain's Got Talent
default_cta
Tri sestre
Play logo