VAŽNO ZA ZDRAVLJE / Kako provjeriti je li voda u bazenu čista? Svaki peti mokri unutra, pazite na ovo

Image
Foto: Shutterstock

Nečistoća bazena može biti uzrok opasnih bolesti. Evo nekoliko naznaka da se kupate u nečistom bazenu

2.7.2024.
6:34
Shutterstock
VOYO logo

Stiglo nam je ljeto, a s njim i visoke temperature. Zbog toplijeg vremena većina pronalazi raznorazne načine kako bi se rashladili, pa tako mnogi odlaze umakati noge u gradske bazene. No, može li kupanje u bazenu biti opasno po zdravlje?

Važno je znati da je voda u kojoj se kupate čista kako ne biste ugrozili vlastito zdravlje, a u nastavku saznajte nekoliko stvari koje bi vam mogle poslužiti kao upozorenje sljedeći put kada krenete na kupanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U studiji provedenoj u Americi, jedna od pet ispitanih osoba priznala je da vrši malu nuždu u bazenima. Oni moderniji bazeni imaju posebne boje čija je svrha označavanje plivača koji mokre u vodi, ali nemaju svi bazeni taj luksuz pa je tu informaciju dobro imati na umu.

Kako znati kupate li se u čistoj vodi?

Iako se većina bazena čisti raznim kemikalijama, to ne znači nužno da oni ne utječu negativno na naše zdravlje jer ni velika količina klora u bazenima također nije dobra. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) tvrdi da samo 20 % javnih bazena nije opasno po zdravlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi izbjegli raznorazne bolesti koje vas mogu zahvatiti pri kupanju u nečistom bazenu, donosimo nekoliko savjeta koje se na prvu možda čine banalnima, ali će vam uvelike pomoći ako niste sigurni kupate li se u čistoj ili zmazanoj vodi.

Image

Ljigavi zidovi bazena

Gurnite ruke u bazen i dodirnite zidove bazena. Ako su zidovi ljigavi, to znači da ne djeluje klor koji se ulijeva u bazene čija je primarna svrha čišćenje bazena. Osim zidova bazena, ponekad je dovoljno gurnuti ruke u vodu. Osjetite li pod prstima nešto ljigavo, nije loše preskočiti kupanje na tome mjestu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zamućena voda

Dobar pokazatelj da je voda u bazenu čista je da je voda bistra i da vidite dno bazena. Nažalost, to ne znači da u vodi nema bakterija, ali je svakako dobar znak da ondje nema drugih boja i masnoće i koje zagađuju vodu.

U slučaju da je voda toliko mutna da joj se ne vidi dno, najbolje bi bilo da se u toj vodi ne kupate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Filtar bazena

Svrha filtra bazena je da uhvati sitnu prljavštinu i krhotine koje plutaju u bazenu, a filtrira se kroz ulaznu cijev bazena. Kako ćete znati da filtri rade punom parom? Stanite pored cirkulirajućih mlaznica u bazenu, a ako struja vode ne udara u vas, znači da filtri ne rade kako treba, što znači da je bazen podložan razvijanju bakterija i klica.

Image
Foto: Profimedia

Bolesti izazvane nečistoćom bazena

Klor djeluje kao učinkovito sredstvo za čišćenje, ali nažalost, ne uništava sve klice koje uzrokuju bolesti. Evo kako klor negativno utječe na naše zdravlje ako dođe u dodir s klicama u bazenu ili jednostavno zbog njegova viška u bazenu:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Infekcije kriptosporidijom - primarni uzrok proljeva (preživljavaju sedam dana u kontaktu s klorom)
  • Poteškoće s disanjem
  • Opekotine na koži - osobito kod djece

Također, dođe li klor u dodir s ljudskim znojem ili urinom, nastaje kloramin koji se, osim u bazenu, nakuplja i u zraku u slučaju da nema odgovarajuće ventilacije.

Trebamo li zbog toga uzbjegavati javne bazene? Ne, ali je svakako najbolje odabrati bazen koji zadovoljava sigurnosne standarde i pridržava se strogih smjernica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shuttertstock

POGLEDAJTE OVAJ VIDEO: Zimsko kupanje dobiva na popularnosti: 'Čim uđeš u vodu nema više brige, tuge ni umora'

FNC 18
Gledaj uživo 13.srpnja
VOYO logo