note umjesto tableta / Iscjeljujuća moć muzike: Ublažava depresiju, 'briše' fizičku bol, čuva srce, snižava temperaturu

Image
Foto: Pexels

Brojne studije pokazale su da glazba pozitivno djeluje na zdravlje. I psihičko i fizičko

17.1.2020.
15:36
Pexels
VOYO logo

Svi imamo barem jednu pjesmu koja nam budi emocije. To može biti ona na koju ste otplesali svoj svadbeni ples ili koja vas podsjeća na težak prekid ili gubitak voljene osobe.

Glazba ima sposobnost da nas, od svih vrsta umjetnosti, najdublje dotakne.  
"Svi smo mi duboko povezani s glazbom jer je 'isprepletena' s mozgom i tijelom. Elementi glazbe - ritam i melodija rezoniraju s našim bićem na svim razinama", kaže za Medical News Today Barbara Else, znanstvenica pri Američkom društvu za terapiju glazbom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na tu duboku povezanost, ne iznenađuje što brojne studije dokazuju dobrobiti glazbe za zdravlje. Na Sveučilištu McGill u Kanadi je 2011. otkriveno da slušanje muzike povećava razinu dopamina u mozgu, kemikalije koja utječe na naše raspoloženje, popravljajući ga. Glazba se koristi u terapijske svrhe, kod liječenja depresije. 

Image
Foto: Pexels

(FOTO: Pexels)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U znanstvenom časopisu The Lancet Psychiatry 2019. je objavljena studija u kojoj se tvrdi da hip-hop muzika, osobito ona koju stvara Kendrick Lamar, pomaže razumjeti psihičke poremećaje. 

No, dobrobiti glazbe nisu ograničene samo na psihičko zdravlje. Kako je jednom rekao Bob Marley: "Dobra stvar kod glazbe je kad te dotakne - ne osjećaš bol". Kasnije je to i znanstveno potvrđeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U studiji provedenoj na Sveučilištu Brunel u Britaniji proučavalo se kako glazba utječe na fizičku bol i anksioznost. Istraživanje je provedeno na 7000 pacijenata koji su se oporavljali od operacije. Pokazalo se da su manje lijekova protiv fizičkih bolova, ali i antidepresiva uzimali pacijenti koji su slušali muziku. Još je veći pozitivan učinak uočen kod pacijenata koji su mogli birati što će slušati.

Slično je pokazala i studija iz Danske objavljena na portalu Frontiers in Psychology, a provedena na 22 ispitanika. U njoj je opisan učinak glazbe na osobe koje pate od fibromialgije - kronične bolesti koju karakterizira stalna bol i umor. Slušanje lagane, opuštajuće muzike koja je po volji osobe, reducira bol i povećava funkcionalnost.
Znanstvenici vjeruju da glazba može liječiti jer u mozgu potiče oslobađanje opioida, prirodne kemikalije za uklanjanje bolova.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glazba pomaže da se smirimo i oslobodimo od stresa, usporava otkucaje srca, snižava krvni tlak pa čak i povišenu tjelesnu temperaturu, dodaje za spomenuti portal dr. Daniel Levitin sa Sveučilišta McGill.

Najbolji učinak ima glazba u kojoj uživamo, stoga pustite si omiljenu pjesmu ili kompoziciju, zatvorite oči i prepustite se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj uživo 13.srpnja
VOYO logo