Rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti raste s brojem jaja koje pojedemo, pokazalo je istraživanje provedeno na Sveučilištu UMass Lowell.
Znanstvenici su pratili prehranu, zdravstveno stanje i životne navike gotovo 30.000 odraslih punih 31 godinu te otkrili da jaja, kada se konzumiraju prevelikim količinama, mogu loše utjecati na zdravlje. Rezultati ove opširne, dugogodišnje studije su objavljeni u Journal of the American Medical Association.
(FOTO: Pexels)
Iako ne postoje konkretne smjernice o tome koliko se jaja na dan smije pojesti, koautorica studije, znanstvenica kojoj su područje istraživanja biomedicina i nutricionizam, Katherine Tucker, kaže da je razumno pojesti nekoliko jaja tjedno jer jaja sadrže nutrijente koji hrane oči i kosti. "No, preporučila bih da izbjegavate jesti svakodnevno omlet od tri jaja", dodaje Tucker.
Prema smjernicama Američkog nutricionističkog saveza maksimalno bi se dnevno u organizam smjelo unijeti 300 miligrama kolesterola. Jedno veliko jaje sadrži oko 200 miligrama kolesterola, otprilike koliko i odrezak.
Studija je pokazala da je svakih dodatnih 300 miligrama kolesterola dnevno povezano sa 17 posto višim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i 18 posto višim rizikom od preuranjene smrti.
Utvrđeno je i da navike vježbanja i ukupna kvaliteta prehrane nisu utjecali na vezu između kolesterola iz hrane, rizika od kardiovaskularnih bolesti i smrti.
Pročitajte još:
- Još jedan plus: Mediteranska prehrana smanjuje rizk od razvoja depresije
- Nutritivna bomba: Koje su sve zdravstvene prednosti avokada?
- Zdrava hrana za koju nutricionisti kažu da bespotrebno trošite novac
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!