Plinovi mogu biti posljedica nadutosti ili gutanja zraka tijekom jela, žvakanja žvake, pijenja kroz slamku ili pušenja.
Neprerađeni ugljikohidrati su čest uzrok plinova jer želudac i tanko crijevo ne mogu razgraditi ovu hranu. Umjesto toga, ovi ugljikohidrati se kreću u debelo crijevo, gdje ih bakterije počinju razgrađivati, oslobađajući plinove.
Kako spriječiti plinove
Određene namirnice sadrže šećere, škrob i vlakna koja tijelo ne može u potpunosti probaviti. Kada ove namirnice stignu u debelo crijevo, bakterije ih počinju razgrađivati, stvarajući plin. Namirnice koje izazivaju nadutost sadrže visoke količine određenih polisaharida, posebno oligosaharida, kao što je inulin. Inulin pripada kategoriji dijetalnih vlakana poznatih kao fruktani.
9. Vaše tijelo će proizvesti užasan miris: "Nažalost, nakon smrti nećete mirisati baš dobro, a to se može dogoditi brzo. Dva do tri dana nakon smrti, vaši unutarnji organi počinju truliti i stvarati dva kemijska spoja - putrescine i kadaverine - koji mogu stvoriti zastrašujući smrad", tvrdi dr. Lachman.
Namirnice koje mogu pogoršati nadutost uključuju:
- Povrće kao što su kupus, luk i kelj
- Žitarice kao što su pšenica ili zob
- Mahunarke, uključujući grah i mahune
- Mliječni proizvodi
- Kvasac u pekarskim proizvodima, kao što su peciva i kruh
Evo što izaziva plinove.
1. Intolerancija na laktozu
Kada ljudi konzumiraju hranu koja sadrži laktozu, kao što je mlijeko, a nemaju enzime da je razgrade, bakterije se hrane laktozom. Kod ljudi s netolerancijom na laktozu, ovo proizvodi izazivaju velike količine plinova.
2. Celijakija
Intolerancija na protein gluten znači da ljudi s celijakijom imaju prekomjerno nadimanje kada konzumiraju ječam, pšenicu i raž.
3. Umjetni zaslađivači
Sorbitol i manitol su uobičajeni u slatkišima, žvakaćim gumama i slatkoj hrani bez šećera. Neki ljudi razviju proljev, plinove ili oboje kada konzumiraju ove namirnice.
4. Vlakna
Prebrzo dodavanje vlakana u prehranu može izazvati nadutost, posebno ako se uzimaju velike količine psilijuma.
5. Gazirana pića
Gazirana pića i pivo mogu izazvati nakupljanje plinova u crijevnom traktu.
6. Problemi s crijevima
Neka kronična stanja mogu izazvati nadutost, na primjer, Chronova bolest, ulcerozni kolitis ili divertikulitis.
7. Problemi sa žučnim mjehurom
Kamen u žuči i holecistitis mogu izazvati dodatni plin.
8. Zatvor
Stolica može otežati izbacivanje viška plinova, što dovodi do njihovog daljeg nakupljanja i nelagodnosti.
9. Gastroenteritis i druge crijevne infekcije
Virusna, bakterijska ili parazitska infekcija digestivnog sustava, ili trovanje hranom, može izazvati nakupljanje plinova.
10. Antibiotici i laksativi
Antibiotici mogu poremetiti normalnu crijevnu floru ili bakterijsku floru u crijevima, što dovodi do nadutosti. Osim toga, redovna i prekomjerna upotreba laksativa može povećati rizik od razvoja nadutosti i povećanih plinova.
Kako spriječiti nadutost
- Jedite manje obroke: Simptomi se često poboljšavaju ako osoba jede četiri do šest manjih obroka svaki dan umjesto tri velika.
- Ako ste skloni plinovima, pijte čaj od metvice prije jela.
- Jedite što sporije: Probava počinje u ustima, tako da treba temeljno sažvakati hranu prije gutanja.
- Izbjegavajte žvake i gazirana pića: Žvakaća guma pomaže da ljudi gutaju više zraka. Ovo može povećati nadutost.
- Ostavite cigarete: Pušenje uzrokuje da ljudi gutaju više zraka, a također može iritirati probavni sustav.
- Birajte mliječne proizvode s niskim sadržajem laktoze: Eliminiranje hrane s visokim sadržajem laktoze može poboljšati simptome.
- Vježbanje: Aktivnost poboljšava funkcioniranje digestivnog sustava, a to može pomoći u smanjenju plinova i nadutosti, piše Lepota i zdravlje.
15. Online fitness programi: Na internetu možete pronaći brojne besplatne treninge. Treniranje iz udobnosti vlastitog doma omogućuje vam fleksibilnost i praktičnost.
POGLEDAJTE VIDEO: Nakon Bjelovara, poskupljuje hrana i u drugim školama u Hrvatskoj