Dijetetičarka i stručnjakinja za zdravu prehranu, Nicole Rodriguez, odlučila je testirati što će se dogoditi s njezinim organizmom ako jede brzu hranu svaki dan.
Kako ne bi pretjerivala, ograničila je svoj budžet na pet eura za trošenje na brzu hranu. Njezina teorija je da je jedan obrok dnevno tijekom trideset dana, kao dio sveukupne uravnotežene prehrane i redovnog vježbanja, vjerojatno prekratko vrijeme da bi izazvalo značajnu štetu vašem zdravlju. Ali, na duže staze svakako je opasno!
Ona je otkrila šest opasnih efekata čestog konzumiranja nezdrave i brze hrane.
1. Povećan rizik od infarkta
Konzumiranjem više od jednog dnevnog obroka ove hrane povećat ćete unos natrija. Rodriguez daje primjer obroka koji se sastoji od duplog cheeseburgera, malog pomfrita i malog shakea iz jednog od vodećih lanaca brze hrane.
Ovaj obrok sadrži više od 1500 miligrama natrija. "Vremenom, visok unos natrija može podići krvni tlak i povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara", ističe Nicole.
2. Višak kilograma
Pretjerivanje s brzom hranom, više obroka tijekom dana, može samo pridonijeti tome da se udebljate. Uzimanje više kalorija nego što je tijelu potrebno dovodi do taloženja kilograma. Osobito ako ne prakticirate redovnu fizičku aktivnost.
3. Unošenje manje vlakana
Također, nisu isključeni ni problemi s trbuhom i probavom. Brza hrana koja sadrži manjak cjelovitih žitarica, orašastih plodova i biljnih namirnica ne može zadovoljiti potrebe organizma za vlaknima. Neke od posljedica su plinovi i pojava zatvora.
4. Povišen kolesterol
Jedan od problema u većini restorana brze hrane je količina zasićenih masti koja se dodaje u jednom obroku. Na osnovu prehrane od 2000 kalorija, maksimalna granica za zasićene masti je 22 grama dnevno. Lako možete unijeti 75% ili više svog unosa zasićenih masti tijekom jednog obroka brze hrane, a u nekim slučajevima možete unijeti 100 do 150% preporučenog dnevnog maksimuma zasićenih masti.
Znanstveno je dokazano da je povećan unos zasićenih masti povezan s povećanim lošim kolesterolom.
3. Visoki LDL kolesterol: Visoke razine LDL kolesterola, također poznate kao "loš" kolesterol, mogu uzrokovati nakupljanje kolesterola u vašim arterijama.
5. Rizik od dijabetesa
Jedna studija otkrila je da je konzumiranje brze hrane dva puta tjedno povezano s povećanim rizikom od dijabetesa tipa 2. Ako imate pred dijabetes, trebali biste izbjegavati ovu vrstu prehrane, piše Mondo.
2. Moglo bi smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2: Dnevni unos kofeina također može smanjiti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, nastavio je profesor Stebbing.
POGLEDAJTE VIDEO: Dobar griz kobasice 10 kuna, burger 130 kuna, dekonstruirana sarma: Što se jede i kakve su cijene na Adventu