Studija objavljena u časopisu Journal of Retailing otkrila je da je ljudima s visokim stupnjem samokontrole hrana ukusnija kada ju jedu prstima. S obzirom da je slađa, više će je i pojesti, stoji u nastavku.
Mousse od jagoda ima bolji okus za deset posto ako je serviran u bijeloj, a ne u crnoj posudici. Okus kave je duplo jači pijemo li je iz bijele, a ne iz prozirne šalice, također stoji u studiji.
Voditeljica studije Adriana Madzharov podijelila je 45 studenata u dvije grupe. Jedna grupa dobila je zadatak da sir jede prstima, a druga priborom za jelo. Prije pokusa svi su iskazali otprilike slično mišljenje o tom siru, no nakon njega stavovi su im se razlikovali. Skupini koja je jela prstima sir je bio puno ukusniji, no skupini koja je koristila vilicu, odnosno čačkalicu.
(FOTO: Pexels)
Zanimljivo je da studenti s nižim stupnjem samokontrole nisu osjetili pretjeranu razliku u okusu, jeli sir prstima ili čačkalicom.
"Naši rezultati ukazuju na to da kod ljudi koji redovito kontroliraju što jedu, odnosno paze na prehranu, dodirivanje namirnica pokreće pojačan senzorni odgovor, što hranu čini privlačnijom i poželjnijom", objašnjava voditeljica istraživanja Adriana Madzharov za portal Eureka Alert.
Ranija istraživanja koje je dr. Madzharov napravila pokazala su da težina i tekstura šalica i čaša utječu na to kako će ljudi ocijeniti piće, no ovo je prvi put da je isto dokazano za izravni kontakt s hranom. Ova saznanja iskoristit će trgovci kako bi utjecali na ponašanje potrošača.
Prije dvije godine dr. Madzharov je otkrila da miris kave u kojoj nema kofeina pojačava naše sposobnosti u rješavanju zadataka iz matematike.