Znanstvenici sa Sveučilišta Kalifornija u Los Angelesu (UCLA) šest su tjedana hranili dvije grupe štakora smjesom koja je sadržavala veće količine visokofruktoznog kukuruznog sirupa, uobičajenog sastojka procesuirane hrane.
Jedna grupa štakora dobivala je i suplemente omega 3-masnih kiselina u obliku lanenog ulja i dokosaheksaenoične kiseline (DHA), dok ih druga grupa nije dobivala, piše Journal of Physiology.
Prije nego su im počeli davati sirup, štakori su pet dana vježbali snalaženje u kompliciranom labirintu. Nakon šest tjedana na visokofruktoznom kukuruznom sirupu, štakore su vratili u labirint kako bi vidjeli rezultate.
'Štakori kojima je uskraćen DHA bili su sporiji, a bio je i vidljiv manjak sinaptičke aktivnosti u mozgu', rekao je Fernando Gomez-Pinilla, profesor neurokirurgije na David Geffen School of Medicine pri UCLA-u.
'Njihove moždane stanice imale su problema pri međusobnom signaliziranju, zbog čega nisu mogli jasno razmišljati i prisjetiti se rute koju su naučili prije šest tjedana', dodao je.
Utjecaj inzulina
Pozorniji pogled na mozak laboratorijskih štakora pokazao je da su se kod onih koji nisu dobili suplemente DHA razvili znakovi rezistencije na inzulin, hormon koji kontrolira šećer u krvi i moždane funkcije.
'Budući da inzulin može prodrijeti kroz krvno-moždanu barijeru, ovaj hormon može dovesti do reakcije neurona, koja ometa učenje i uzrokuje gubitak pamćenja', rekao je prof. Gomez-Pinilla.
Drugim riječima, konzumacija velikih količina fruktoze može ometati inzulin u regulaciji korištenja i skladištenja šećera.
'Inzulin je važan za kontrolu šećera u krvi, ali može igrati i važnu ulogu u mozgu, gdje, čini se, ometa pamćenje i učenje', rekao je Gomez-Pinilla.
Velike količine visokofruktoznog kukuruznog sirupa nalaze se u gaziranim napicima, hrani za bebe i drugim prerađenim prehrambenim proizvodima.
'Naši rezultati pokazuju da ono što jedete utječe na to kako mislite. Kukuruzni sirup koji koristi prehrambena industrija dugoročno mijenja vaš mozak, odnosno sposobnost učenja i pamćenja. Ipak, dodaci omega-3 masnih kiselina mogu smanjiti štetu', rekao je prof. Gomez-Pinilla.
Prosječan Amerikanac godišnje potroši više od 18 kg ovog sirupa, pokazuju podaci US Department of Agriculture.