Iako postoji mali rizik da ćete se od toga razboljeti, treba uzeti u obzir neke čimbenike u takvim situacijama.
IFL Science piše da muhe povraćaju kada slete na vašu hranu, ispljunu nešto sline bogate enzimima kako bi djelomično otopile hranu i usisale je kroz usta.
Muhe se hrane organskim materijalom koji se raspada, što uključuje trulu vegetaciju, sirovo meso i hrpe izmeta, a to znači da sadrže i brojne bakterije zbog kojih se možete razboljeti.
Muhe prenose klice
Čak 130 patogena iz kućnih muha uspjela je identificirati jedna revizija. To uključuje gljivice, viruse, parazite i bakterije, od kojih su neke bile ozbiljne i po život opasne vrste.
Glavna prijetnja u mnogim dijelovima svijeta je rizik od patogena koji se prenose hranom. Te klice mogu izazvati gadno trovanje hranom zbog čega osoba može povraćati, imati proljev, mučninu, bol u trbuhu i groznicu.
Znanstvenici su u studiji iz 2022. prikupili više od 100 kućnih muha s jedne farme u New Yorku i otkrili da su krcate nizom patogena koji se prenose hranom i koji utječu na ljudsko zdravlje, uključujući Salmonellu, Escherichiu coli, Staphylococcus aureus, Bacillus cereus i Bacillus subtilis.
Zdrava osoba se može razboljeti
Ima li tih patogena u dovoljnoj količini da se zdrava osoba razboli ovisi o tome koliko je muha sletjelo na hranu i koliko dugo su se zadržale.
Ako jedna muha ima kratak kontakt sa svježe kuhanom hranom, većina zdravstvenih stručnjaka bi rekla da to nije velik problem i da ne treba baciti hranu, ali ako se roj muha već satima gosti vašim obrokom, onda je najbolje voditi se zdravim razumom i baciti hranu.