Hrana i napici koji (ne)hlade!

Alkoholna, gazirana i zaslađena pića, te kofeinski napici nisu dobar ljetni izbor jer povećavaju proces dehidracije stimulirajući izlučivanje tekućine iz organizma.

11.7.2011.
16:58
VOYO logo

Ljetne namirnice koje će vas poštedjeti kuhanja su dakako voće i povrće. Oni su i odličan izvor vitamina, minerala, ali i antioksidansa, primjerice ß-karotena i likopena, koji nude dodatnu ljetnu pogodnost štiteći kožu od štetnog djelovanja sunčevih zraka. Voće i povrće u pravilu obiluje vodom, koja služi kao dodatni izvor prijeko potrebne tekućine te istovremeno hladi. Dodatno, ove su namirnice bogate kalijem, elektrolitom koji se intenzivno gubi znojenjem i koji je za optimalno funkcioniranje organizma nužno nadoknaditi. Salate Najbrži recept za osvježenje je priprema voćnih i povrtnih salata načinjenih od lubenice, dinje, breskvi, smokvi, ananasa, krastavaca, paprike, rajčice, zelene salate, te tikvica i patlidžana.

Frape Odličan izbor su i razne vrste frapea s mlijekom od žitarica i voćem koji mogu poslužiti kao osvježavajući i hranjiv međuobrok.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žitarice – kuhane i ohlađene Listu namirnica za osvježenje nadopunjuju i razne žitarice koje (nakon što su skuhane i ohlađene) u kombinaciji s ljetnim povrćem i zakiseljene limunovim sokom pružaju lakoprobavljiv obrok idealan za vruće ljetne dane. Dodatna pogodnost ovakvih obroka je obilje prehrambenih vlakana koje sadrži, a koja potiču pravilnu probavu te sprečavaju osjećaj nadutosti, koji je djelomično uzrokovan i gubitkom elektrolita znojenjem.

Riba i mliječni proizvodi Za probavu crvenog mesa potrebno je dosta energije koja posljedično zagrijava organizam. Stoga ljeti prednost valja dati lakoprobavljivim izvorima proteina, a tu nema premca ribi te plodovima mora. Potrebe na proteinima zadovoljit će i niskomasni mliječni proizvodi, a pri izboru sira prednost treba dati mekšim sirevima sa što manje masti, poput svježeg kravljeg sira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Diskutabilni začini Svatko tko se ikad uputio u suptropske i tropske krajeve uvjerio se u začinjenost lokalne hrane. Ljute papričice, svježi đumbir, curry, papar i drugi 'agresivni' začini sastavni su dio svih jela vrućih klima. I iako vam se možda čini da tu nema pretjerane logike s obzirom da ti začini potiču zagrijavanje organizma, oni spašavaju od nesnosnih temperatura. Naime, kratkotrajna posljedica njihove konzumacije jest zagrijavanje, ali dugotrajno potiču znojenje i na taj način hlade tijelo. Stoga slobodno eksperimentirajte dok ne pronađete onaj koji vam najbolje odgovara aromama i svojstvom hlađenja.

Napici koji osvježavaju Tijelo se uslijed velikih ljetnih vrućina rashlađuje znojenjem izlučujući pritom toksine, ali i elektrolite i vodu. Kako biste nadoknadili izgubljenu tekućinu i pružili organizmu osvježenje, najbolje je posegnuti za vodom i nezaslađenim čajem sobne temperature. Pri vrlo intenzivnom znojenju, dobar su izbor i izotonični napici koji uz tekućinu nadoknađuju i izgubljene elektrolite, ali opet ohlađeni na sobnoj temperaturi jer previše hladna pića imaju nepoželjan učinak – pojačavaju osjećaj topline. Ledena zabluda U mislima mnogih sladoled i ledeno pivo su visoko na listi ljetnih osvježenja, no ti isti su, nažalost, u zabludi, barem kad je riječ o dugotrajnom hlađenju organizma. Naime, unos bilo koje hrane ili napitka čija je temperatura znatno manja od tjelesne temperature tijela dovest će do početnog kratkotrajnog učinka hlađenja. No, već nakon 15-20 minuta tijelo fiziološki reagira na gubitak toplinske energije na način da povećava dotok krvi u 'ohlađene' dijelove uspostavljajući ponovno normalnu tjelesnu temperaturu i time ponovno grijući organizam. Stoga je krajnji učinak omiljenog sladoleda ili ohlađenog piva ipak zagrijavanje organizma.

Savjeti za kraj Nekoliko osnovnih prehrambenih pravila koja olakšavaju život pri ljetnim žegama: • Najbolji način za sprečavanje zagrijavanja organizma je vegetarijanska prehrana, stoga obogatite svoju trpezu voćem, povrćem, žitaricama i mahunarkama • Hranu pripremajte pirjanjem i na lešo, izbjegavaj prženje i pohanje • Izbjegavajte slana i masna jela • Crveno meso i suhomesnate proizvode zamijenite ribom i plodovima mora • Jedite češće, manje obroke • Obavezno doručkujte kako ne bi došlo do naglog pada tlaka tijekom jako vrućih dana • Čaj od metvice ili komorača, te pića od limete, grejpa ili limuna dodatno će vas rashladiti i pomoći u regulaciji znojenja • Lagana povrtna juha s dodatkom krastavca, tikvice ili tofua pružit će osvježenje i nadoknaditi elektrolite izgubljene znojenjem • Izbjegavajte alkohol i kofeinske napitke • Konzumirajte hranu i piće sobne temperature

http://www.vitamini.hr/

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201107070612006 arti-201106210488006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo