Gladovanje bez vježbanja nema smisla

Ljudi koji se pridržavaju redukcijske dijete u nadi da će im to pomoći istopiti višak kilograma, a pri tome izbjegavaju fizičku aktivnost, zapravo se muče bez veze.

14.4.2010.
15:26

Nova studija pokazala je da smanjenje porcija ili zamjena uobičajenih obroka zdravijom varijantom nisu dovoljni za značajnije smanjenje težine.

Znanstvenice sa Sveučilišta za zdravlje i znanost u Oregonu kažu da je za to kriv prirodni kompenzacijski mehanizam koji smanjuje fizičku aktivnost kao odgovor na smanjenje dnevnog unosa kalorija.

Sama promjena prehrambenog plana neće vam pomoći da dosegnete održivu tjelesnu masu. Kombiniranje dijetne prehrane i tjelovježbe jedini je način da postignete cilj, kaže voditeljica istraživanja Judy Cameron.arti-201004140202006

Cameron i njena kolegica Elinor Sullivan provele su ovo istraživanje na 18 makaki majmunica.

Majmunice su nekoliko godina bile na dijeti s visokim udjelom masnoća, a potom im je prehrambeni plan promijenjen i unos kalorija smanjen za 30 posto.

Mjesec dana pažljivo je praćena težina majmunica i njihova fizička aktivnost. Do kraja mjeseca nije primijećeno značajnije smanjenje težine, ali je primijećena značajan promjena u aktivnosti majmunica. Nakon smanjenja kalorijskog unosa pala je i razina fizičke aktivnosti.arti-201004020567006

Daljnje smanjenje kalorija dovelo je do još značajnijeg pada fizičke aktivnosti.

Tri majmunice bile su izdvojene iz skupine i dobivale su uobičajene porcije hrane te su svaki dan sat vremena provodile na traci za trčanje. One su, pak, izgubile na težini.arti-201002260228006

''Studija je potvrdila postojanje prirodnog mehanizma koji u slučaju redukcijske dijete sprema energiju. Hrane nije uvijek bilo u izobilju za ljude i životinje, te su njihova su tijela razvila strategiju kojom reagiraju na fluktuacije u količini unesene hrane'', kaže Cameron.

Istraživanje je objavljeno u Journal of Physiology - Regulatory, Integrative and Comparative Physiology, prenosi DailyMail.

Možda će te zanimati

Friteza Pro Delimano
Od 479,95knOd 599,95kn
Pržena hrana s manje masnoće? Moguće je uz Pro fritezu na vrući zrak. Naručite Online.

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali