'Dakle, uzroci smrti mlade žene u Varaždinu još nam uvijek nisu poznati, ali nije isključeno da je dobila tromb zbog kojega je preminula. To je prvo što mi 'pada na pamet' kada imamo ovakav slučaj', rekao je jedan splitski ginekolog

Ravnatelj varaždinske bolnice Nenad Kudelić rekao je jučer da je rodilja (31) koja je u ponedjeljak umrla u varaždinskoj bolnici imala teški oblik Covida-19, ali da je dijete rođeno carskim rezom zasad stabilno, iako se ne zna je li i ono pozitivno. Iako je jasno da je preminula uz covid, zbog čega je i od čega točno preminula trudnica, utvrdit će se obdukcijom.

Jedan splitski ginekolog koji je želio ostati anoniman rekao je za Slobodnu Dalmaciju da cijeli svijet danas govori o povezanosti tromboza i cjepiva protiv covida, ali da istovremeno nitko ne govori o povezanosti tromboza i trudnoće.

"Trudnoća je sama po sebi izuzetno trombogeno stanje i rizik za dobivanje tromba u trudnoći je puno veći negoli u općoj populaciji. Možda ljudi o tome ne razmišljaju, ali trombozu će prije dobiti neka trudnica negoli ona žena koja uzima kontraceptive ili ona koja se cijepila. Cjepivo protiv COVID-a puno rjeđe izaziva trombozu negoli trudnoća. To još uvijek ne znači da je rizik za dobivanja tromba u trudnoći golem, ali je svakako prisutan", rekao je ginekolog za Slobodnu Dalmaciju.

Rizici za dobivanje tromba

Ističe da se takva stanja uglavnom događaju kod nekih trudnica koje imaju gensku predispoziciju za dobivanje tromba ili onih koje su gojaznije, koje više leže u trudnoći ili čak onih koje puše tijekom trudnoće.

"Dakle, uzroci smrti mlade žene u Varaždinu još nam uvijek nisu poznati, ali nije isključeno da je dobila tromb zbog kojega je preminula. To je prvo što mi 'pada na pamet' kada imamo ovakav slučaj", rekao je splitski ginekolog.

Kako spriječiti komplikacije?

Kako bi spriječili smrt liječnici bi trebali trudnicama kod kojih se pojavi tromb davati niskomolekularni heparin. "Njega treba davati kao profilaksu (za sprječavanje). S obzirom na to da je covid novo oboljenje i da iz dana u dan svi o njemu učimo, mišljenja sam da bi se svaka trudnica, ako dobije covid, trebala, osim svom obiteljskom liječniku, javiti i svom ginekologu, koji će joj, što je prije moguće, uključiti u terapiju niskomolekularni heparin, kako bi spriječio moguće teške komplikacije", rekao je.

Otkako se pojavio koronavirus, kaže, svjetski su ginekolozi primijetili smo da ima dosta više tromboza kod trudnica koje su covid pozitivne. "Nikada nije bilo toliko tromboza. Zbog toga su se na svjetskoj razini donijele smjernice za sprječavanje tromboze kod trudnica. I sve te preporuke idu prema niskomolekularnom heparinu", zaključio je splitski ginekolog za Slobodnu Dalmaciju.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.