PRATITE UŽIVO

IMAMO 2494 NOVA SLUČAJA, PREMINULA JE 51 OSOBA: Otvorena su tri nova punkta za cijepljenje u Zagrebu – nema biranja cjepiva

U posljednja 24 sata zabilježena su 2 494 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 12 135

  • U Hrvatskoj je 2123 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 246
  • Preminula je 51 osoba
  • U svijetu su potvrđena 154.203.473 slučaja koronavirusa
  • Oporavilo se 131.629.573, a preminulo 3.227.458

PRATITE TIJEK DOGAĐANJA:

Washington zagovara ukidanje patenata za cjepivo protiv covida

22:55 – Sjedinjene Države zagovaraju ukidanje zaštite intelektualnog vlasništva za cjepivo protiv covida-19 kako bi se ubrzali proizvodnja i raspodjela dragocjenog seruma u svijetu, priopćila je u srijedu Bidenova administracija. “Ovo je svjetska zdravstvena kriza i izvanredne okolnosti pandemije covida-19 zahtijevaju izvanredne mjere”, rekla je u priopćenju američka predstavnica za trgovinu Katherine Tai.

“Administracija čvrsto vjeruje u zaštitu intelektualnog vlasništva, ali da bi se ova pandemija zaustavila treba ukinuti zaštitu za cjepiva protiv covida-19”, dodala je, rekavši da Washington “aktivno” sudjeluje u pregovorima WHO-a o ukidanju patenata. Privremeno ukidanje patenata za cjepivo traže Indija i Južnoafrička Republika kako bi ubrzale proizvodnju, ali se neke zemlje, primjerice Francuska, tomu protive. Pariz je skloniji donacijama u korist siromašnih zemalja. Moćni farmaceutski laboratoriji većinom se protive ukidanju njihovih patenata, ističući da to odvraća od skupih istraživanja.


Kanada odobrila cjepivo Pfizera za djecu od 12 do 15 godina

22:22 – Kanadsko ministarstvo zdravstva objavilo je u srijedu da je odobrilo korištenje Pfizer-BioNTechova cjepiva protiv covida za djecu od 12 do 15 godina, čime je Kanada postala prva zemlja koja ga je odobrila za djecu. “Odobrenje prvog cjepiva u Kanadi za prevenciju covida-19 kod djece važna je etapa u borbi Kanade s pandemijom”, rekla je Supriya Sharma, glavna medicinska savjetnica u kanadskoj javnozdravstvenoj službi Sante Canada. “Prvi smo u svijetu odobrili (cjepivo) Pfizer za djecu od 12 do 15 godina”, dodala je na tiskovnoj konferenciji, napomenuvši da Velika Britanija i Europska unija proučavaju trenutačno iste podatke kojima se koristila Kanada u donošenju svoje odluke.

Ovih se dana očekuje i odluka Američke agencije za lijekove (FDA) o proširenju primjene cjepiva na istu dobnu skupinu. Kanada svoju odluku temelji na “novim podatcima koje je prikupila” nakon treće faze sveobuhvatnog kliničkog ispitivanja u Sjedinjenim Državama na više od 2000 ispitanika od 12 do 15 godina starosti, dodaje Sante Canada. “Podatci kliničkog ispitivanja pokazali su da je nakon druge doze djelotvornost u prevenciji covida-19 u toj mlađoj dobnoj skupini stopostotna” a kod odraslih je 90 posto, ističe ministarstvo.

Kanada je u srijedu imala više od 1,2 milijuna zaraženih koronavirusom od početka pandemije i više od 24.000 umrlih. Oko 35 posto od 38 milijuna Kanađana primilo je prvu dozu cjepiva. Od izbijanja pandemije oko 20 posto oboljelih od covida-19 u Kanadi mlađe je od 19 godina, istaknula je Sharma. “Cijepljenje će pridonijeti povratku naše djece u normalniji život jer je protekla godina za njih bila teška”, rekla je.


Hrvatska i Mađarska uzajamno priznaju potvrde o cijepljenju protiv covida

19:06 – Hrvatska i Mađarska potvrdile su u srijedu uzajamno priznavanje i prihvaćanje potvrda o cijepljenju protiv covida-19, neovisno o tome koje je cjepivo korišteno, priopćio je MVEP. “Danas su Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i Ministarstvo vanjskih poslova i trgovine Mađarske razmjenom diplomatskih nota potvrdili uzajamno priznavanje i prihvaćanje potvrda o cijepljenju protiv covida-19”, navodi MVEP.

Ističe da se potvrde o cijepljenju, koje izdaju nadležna tijela RH, odnosno nadležna tijela Mađarske, uzajamno priznaju i prihvaćaju “neovisno o tome koje je cjepivo korišteno”. Građani dviju zemalja uz te potvrde moći će ući u drugu državu bez ograničenja, obvezne samoizolacije ili predočenje negativnog testa, te će u drugoj državi uživati ista prava, izuzeća i pristup uslugama koje druga država priznaje svojim građanima koji posjeduju nacionalnu potvrdu o cijepljenju, u skladu s primjenjivim nacionalnim propisima. Mađarska vlada je izmijenjenom odlukom 1. svibnja 2021. omogućila priznavanje negativnih PCR testova obavljenih u Republici Hrvatskoj za putovanje u Mađarsku.


Zagrepčani cijepljeni na Velesajmu tamo će biti cijepljeni i drugom dozom

19:04 – Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar izvijestio je u srijedu da su svi Zagrepčani koji su cijepljeni prvom dozom cjepiva protiv covida-19 na Zagrebačkom velesajmu, tamo naručeni i za cijepljenje drugom dozom, u skladu s preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Točan termin za cijepljenje drugom dozom na Velesajmu građani mogu provjeriti putem sustava e-Građani, pozivom na besplatni broj 0800 8804 ili preko odabranog liječnika obiteljske medicine.

Napominje se kako je cijepljenje drugom dozom na punktu na Zagrebačkom velesajmu organizirano isključivo za osobe koje su na tom punktu primile i prvu dozu cjepiva. Osobe bez termina narudžbe neće biti cijepljenje zbog ograničenja organizacijskih kapaciteta. Građanima se upućuje molba da se strogo pridržavaju termina narudžbe radi izbjegavanja nepotrebne gužve i u svrhu dosljednijeg pridržavanja epidemioloških mjera i preporuka te je dovoljno doći pet minuta ranije. Također se apelira na održavanje propisanog fizičkog razmaka prilikom čekanja u redu na cijepljenje s ciljem zaštite zdravlja svih prisutnih.


Austrija želi uvesti ‘zelene’ putovnice za covid od 4. lipnja

16:21 – Austrija želi uvesti “zelene” putovnice za koronavirus u digitalnom obliku od 4. lipnja ove godine, piše agencija dpa. Putovnica će funkcionirati u obliku QR koda koji će biti dostupan na mobilnim uređajima, kazala je ministrica turizma Elisabeth Koestinger. Već od 19. svibnja u Austriji će biti važeći razni certifikati o cijepljenju, testiranju ili oporavku od koronavirusa, koji će omogućiti pristup kulturnim i sportskim događajima te hotelima, koji bi se tada trebali otvoriti.

Od sredine svibnja ukidaju se pravila o samoizolaciji po dolasku za goste iz Njemačke, koji čine najveći broj turista u zemlji. Negativan test na koronavirus bit će dovoljan za ulazak u susjednu Austriju.

Očekuje se da će zelena putovnica biti uvedena na europskoj razini sredinom lipnja.


Norveška početkom lipnja uvodi potvrde o cijepljenju

16:19 – Norveška od početka lipnja uvodi provjerljive potvrde o cijepljenju koje će nositeljima istih omogućiti pristup svim događanjima u zemlji, s ažuriranom verzijom u skladu s pravilima EU-a koja će se početi izdavati krajem lipnja, kazala je u srijedu premijerka Erna Solberg. Do sada je prvu dozu cjepiva protiv covida-19 primila četvrtina stanovništva, a 6,8 posto je primilo obje doze. “Možemo takvu potvrdu iskoristiti kako bismo što brže i što više otvorili društvo”, kazala je Solberg.

Te će potvrde vrijediti za veća javna događanja te velike turističke ture, uključujući i kruzerima, dok će kasnija verzija biti usklađena sa standardima EU-a za putovanja u inozemstvo. Lokalne vlasti Osla su najavile otvaranje dućana i trgovačkih centara od četvrtka, dok će se sljedeći tjedan ukinuti neka ograničenja za osnovne škole i vrtiće. Norveška nije članica EU-a, ali je dio jedinstvenog europskog tržišta i šengenske zone.


Grad Zagreb: 594 novozaraženih

16:05 – U Zagrebu je u posljednja 24 sata zabilježeno 594 novooboljelih od covida-19, priopćio je u srijedu Nastavni zavod za javno zdravstvo (NZJZ) “Dr. Andrija Štampar”. Broj potencijalno ozdravljenih odnosno oporavljenih osoba je 60.970, što su 373 osobe više nego jučer. Trenutno je u Zagrebu 2975 aktivnih slučajeva.

U domovima za starije i nemoćne osobe na području grada Zagreba i drugim ustanovama socijalne skrbi u protekla 24 sata dijagnosticiran je jedan novooboljeli djelatnik i dva korisnika. Tijekom proteklog dana, zbog pozitivnog nalaza testa na koronavirus kod 18 učenika i tri nastavnika osnovnih te tri učenika srednjih škola, mjera samoizolacije izrečena je za 333 učenika osnovnih i 37 učenika srednjih škola. U Karanteni Grada Zagreba nalaze se tri osobe.

Na Zagrebačkom Velesajmu do sada je ukupno cijepljeno 54.030 osoba. U protekla 24 sata u Službi za kliničku mikrobiologiju NZJZ “Dr. Andrija Štampar” obavljena su 1174 testiranja na koronavirus i 351 je nalaz bio pozitivan. Djelatnici Službe za epidemiologiju uspješno su kontaktirali 425 novooboljelih osoba, a mjera samoizolacije izrečena je za 716 osoba.

Od 425 obrađenih pozitivnih osoba njih 148 je za sada negativne epidemiološke anamneze, a 224 osobe su kontakti s covid pozitivnim osobama. Obrada za 35 osoba je još u tijeku. Kod šest osoba je moguće izlaganje na radnom mjestu, a šest osoba su korisnici, odnosno djelatnici domova za starije osobe. Tri su osobe doputovale iz Francuske, BiH i Srbije. Jednu je osobu obradio Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Kod jedne osobe je moguće mjesto izlaganja obrazovna, a kod jedne zdravstvena ustanova, navodi Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.


Italija se otvara prema turistima i to bez karantene

15:43 – Italija će omogućiti turistima ulazak bez karantene već ovog mjeseca, najavio je premijer Mario Draghi, rekavši da je zemlja “spremna na povratak u svijet”.

Turistima koji su primili cjepivo Covid-19 koje je odobrila EU, izliječili se od bolesti ili su negativni na testiranje 48 sati prije putovanja, bit će dopušten ulazak bez ograničenja, rekao je izvor iz ministarstva turizma. Nova pravila primjenjivat će se na sve zemlje, osim onih na talijanskoj crnoj listi ograničenja putovanja, uključujući Brazil i Indiju.

Talijanska vlada utrkuje želi spasiti ljetnu turističku sezonu u nadi da će spasiti i industriju koja je teško oštećena pandemijom koronavirusa.


‘Dostupnost cjepiva širom svijeta uvjet gospodarskog oporavka’

15:25 –  Cjepiva protiv covida 19 moraju biti dostupnija ljudima širom svijeta da bi se okončala pandemija i potaknuo gospodarski oporavak, upozorila je američka ministrica trgovine Katherine Tai.


S rastom pandemije natalitet u SAD-u pao na najnižu razinu od 1979.

15:13 – Amerikanci su u protekloj godini imali najniži natalitet u nešto više od četiri desetljeća, u čemu su nalik Europi, piše agencija Reuters, navodeći ocjene stručnjaka da su razlozi za to povezani s pandemijom covida-19.

Natalitet je u Sjedinjenim Državama pao za 4 posto u 2020. godini kada je rođeno 3,6 milijuna djece. Riječ je o padu šestu godinu zaredom, a razina je najniža od 1979., pokazuju podaci Američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) i Nacionalnog zavoda za zdravstvenu statistiku.

CDC ne smatra da je pandemija jedini razlog pada nataliteta, no stručnjaci su predvidjeli da će razlozi povezani s pandemijom, primjerice anksioznost, utjecati na stopu rađanja. Općenito, fertilitet pada u SAD-u jer žene sve kasnije stupaju u brak i odgađaju majčinstvo, a što je posebno bio trend u godinama gospodarske recesije.


WHO oprezan glede podataka Sinopharma

14:24 – Stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) izrazili su “vrlo nisko povjerenje” u podatke kineske farmaceutske tvrtke Sinopharma o njihovom cjepivu protiv covida-19 glede nuspojava kod nekih pacijenata, no uvjereni su u učinkovitost cjepiva kada se radi o sprečavanju razvoja bolesti. Prema dokumentu WHO-eve Strateške savjetodavne skupine stručnjaka (SAGE), kako prenosi Reuters, radi se o cjepivu Sinopharma BBIBP-CorV koje je odobreno u 45 zemalja, namijenjeno je odraslima, a do sada je primjenjeno 65 milijuna doza. U dokumentu se navode podaci kliničkih ispitivanja u Kini, Bahreinu, Egiptu, Jordanu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE). WHO je ustanovio da je učinkovitost u trećoj fazi kliničkih ispitivanja nakon dvije doze iznosila 78,1 posto, nešto manje od 79,3 posto koliko je ranije objavila Kina. “Vrlo smo uvjereni da su dvije doze BBIBP-CorV učinkovite u sprečavanju razvoja covida-19 kod odraslih između 18 i 59 godina”, piše u dokumentu. “No, u trećoj fazi ispitivanja, analiza sigurnosti cjepiva za pacijente s komorbiditetima je bila ograničena na vrlo mali broj ljudi sa zdravstvenim poteškoćama, osim pretilosti”, dodaje se u dokumentu te se ističe da su nedostajali podaci o teškim nuspojavama kod trudnica te starijih odraslih od 60 godina naviše. Također nedostaju podaci o duljini zaštite, stoji u dokumentu.


Šibensko-kninska županija: 59

14:07 – U protekla 24 sata na području Šibensko-kninske županije zabilježeno je 59 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Preminule su dvije osobe, izvijestili su iz županijskog stožera civilne zaštite.


Dubrovačko-neretvanska županija: 35

14:06 – U Dubrovačko-neretvanskoj županiji koronavirusom je zaraženo novih 35 osoba u protekla 24 sata, od kojih je za 11 zaraza utvrđena brzim antigenskim testom, a oporavilo se 58 osoba, izvijestio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite. Zaraženo je deset osoba iz Vele Luke, devet iz Dubrovnika, po šest iz Metkovića i Župe dubrovačke, dvije iz Blata te po jedna iz Kule Norinske i Ploča. Ukupno je zaraženo 19 muškaraca i 16 žena, a njih 24 ima utvrđenu epidemiološku vezu. Oporavilo se 58 osoba, od kojih 15 iz Dubrovnika, po deset iz Metkovića i Ploča, devet iz Vele Luke, četiri iz Smokvice, tri iz Opuzena, po jedna iz Konavala, Korčule, Kule Norinske, Pojezerja i Stona te dvije koje nemaju prebivalište u županiji. U posljednja 24 sata obrađena su 422 uzorka, a od početka pandemije ukupno 67.022. U dubrovačkoj bolnici hospitalizirano je 36 osoba pozitivnih na koronavirus. Četiri pacijenta zahtijevaju intenzivnu skrb i na invazivnoj su ventilaciji. U samoizolaciji su 622 osobe.


Poljska želi kupiti Johnson&Johnson cjepiva od Danske

13:41 – Poljska želi kupiti Johnson&Johnsonovo cjepivo protiv covida-19 od Danske, kazao je glasnogovornik vlade u srijedu, nakon što je Danska isključila cjepivo iz svog programa cijepljenja zbog moguće povezanosti sa stvaranjem krvnih ugrušaka. Neke srednjoeuropske zemlje poput Poljske žele ubrzati program cijepljenja, nakon kašnjenja u dostavi cjepiva, pa zauzimaju manje oprezan stav od, primjerice, Danske. Danska je u ponedjeljak postala prva zemlja koja je zabranila cijepljenje cjepivom proizvođača Johnson&Jonhson. Prošloga je mjeseca Danska zaustavila cijepljenje AstraZenecom, također zbog rijetkog stvaranja krvnih ugrušaka nakon cijepljenja. Poljske vlasti kažu da su koristi od cijepljenja veće od svih mogućih rizika. “Poljska je izrazila volju (da kupi cjepiva Johnson&Johnsona). Premijer je poslao pismo danskoj premijerki po pitanju tih cjepiva dopuštenih za korištenje na europskom tržištu”, kazao je glasnogovornik vlade Piotr Muller telefonski za Reuters, potvrdivši time navod Polsat Newsa. Muller je dodao da je Poljska spremna kupiti svako cjepivo, čije je korištenje odobreno u Europskoj uniji, uključujući AstraZenecu.


Krapinsko-zagorska županija: 67

13:39 – Koronavirusom je zaraženo novih 67 osoba, a jedna je umrla u Krapinsko-zagorskoj županiji u protekla 24 sata, priopćio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite. Najviše novozaraženih, dvanaest, je s područja grada Krapine, po šest s područja grada Oroslavja i općine Veliko Trgovišće, a po pet iz gradova Pregrade i Zlatara te općine Tuhelj. Oporavile su se 24 osobe. U županiji je trenutno aktivno 420 slučajeva zaraze, a u samoizolaciji je 825 osoba. U Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana liječe se 44 pacijenta pozitivna na covid-19, među kojima je sedam na respiratoru. Na COVID odjelu u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice je 20 osoba zaraženih koronavirusom.


Brodsko-posavska županija: 116

13:15 – Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u zadnja 24 sata na području Brodsko-posavske županije potvrđeno je 116 novih pozitivnih nalaza osoba zaraženih virusom SARS-CoV-2 (potvrđenih PCR uređajem). Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina): grad Slavonski Brod (52), grad Nova Gradiška (11), općina Sibinj (8), općina Donji Andrijevci (6), općina Bebrina (5), općine Bukovlje i Garčin (po 4), općine Rešetari i Staro Petrovo Selo (po 3), općine Brodski Stupnik, Cernik, Gornja Vrba, Okučani, Podcrkavlje, Sikirevci i Vrpolje (po 2) te općine Davor, Dragalić, Klakar, Oriovac, Slavonski Šamac i Vrbje (po 1). U zadnja 24 sata nije bilo preminulih osoba od COVID-19.


Splitsko-dalmatinska županija: 257

13:15 – Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 937 obrađenih testova danas je 257 novooboljelih osoba. Na bolničkom liječenju nalazi se 151 COVID pozitivna osoba, od toga je 18 pacijenata na respiratoru. Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminule su četiri muške osobe starosti 70, 71, 60 i 65 godine. Preminuli su uz brojne komorbiditete bili pozitivni i na COVID infekciju.


Slovenija traži način da ubrza cijepljenje

13:02 – Novom aplikacijom za cijepljenje protiv Covida-19, koja je u završnoj fazi testiranja, Slovenija želi pojačati tempo cijepljenja jer velik dio populacije još nije cijepljen, a do ljeta želi postići procijepljenost više od polovice stanovništva, doznaje se u srijedu u Ljubljani. To je na konferenciji za novinare u Ljubljani potvrdio Jelko Kacin, državni tajnik i nacionalni koordinator za cijepljenje. Po zadnjim podacima u Sloveniji je prvu dozu cjepiva dobilo 20,9 posto stanovništva, dok je prosjek u Europskoj uniji 25 posto, a objema dozama u Sloveniji je cijepljeno samo 10,5 posto populacije. Nova aplikacija, odnosno nacionalna platforma, biti će predstavljena u četvrtak, a sadrži programsku opremu koja će omogućiti cjelovit pregled i evidenciju ljudi koji su cijepljeni ili ih treba cijepiti, za razliku od sadašnjeg sustava gdje se primjenjivalo više različitih aplikacija na lokalnoj razini, a koje nisu bile međusobno povezane pa je dolazilo do grešaka, kazao je Kacin.

Za brži tempo cijepljenja potreban je angažiraniji i “proaktivan” pristup, kako se ne bi događale greške. Do sada se, po Kacinovim riječima, događalo da ljudi budu pozvani na cijepljenje iako su već cijepljeni, da se pozivaju na cijepljenje drugom dozom različitog cjepiva od onoga koje su dobili kao prvu dozu i sl. Događalo se da neke dobne skupine nisu dovoljno procijepljene jer nisu pozivane, a proaktivnijim pristupom i novom aplikacijom te bi se situacije, po Kacinovoj ocjeni, izbjegle. U Sloveniji se trenutno cijepi dobna skupina od 50 do 60 godina starosti, pri čemu je prvu dozu primio tek svaki peti, što treba ubrzati i sa što više cjepiva koje dolazi cijepiti što više ljudi, ističe nacionalni koordinator. Na pitanje je li realno da se do sredine godine dnevno cijepi 20 do 30 tisuća ljudi, koliko bi bilo potrebno da se cijepi većina stanovništva, kazao je da su neki centri za cijepljenje za to već osposobljeni, dok neki zaostaju.

Slovenija će, kako je izjavio, ovaj mjesec dobiti 450 tisuća svih vrsta cjepiva protiv Covida-19. Od toga su najveće količine cjepiva Pfizer-BioNTecha (330.000), jer je Pfizer  povećao svoje proizvodne kapacitete u Europi, te će u ovom kvartalu isporučiti i količine koje je planirao za zadnji kvartal u godini. Time će se u znatnoj mjeri nadomjestiti ispad ugovorenih količina cjepiva AstraZeneca. Vezano uz zajedničku strategiju EU kad je riječ o budućim nabavama cjepiva za jesen i iduću godinu, Kacin je kazao da je orijentacija da se osigura više vrsta cjepiva, a prednost će imati proizvođači koji imaju kapacitete u Europi kako bi se povećala “otpornost” EU-a na pandemiju. Uz to prednost će imati i oni koji će ponuditi cjepiva za nove varijante i sojeve koronavirusa te oni koji će ponuditi cjepivo adekvatno za cijepljenje mlađih od 18 godina.

U Sloveniji je po podacima vlade u zadnja 24 sata potvrđeno 929 novih zaraza koronavirusom, uz 19,6-postotni udio pozitivnih nalaza, a u bolnicama je od posljedica Covida-19 umrlo još 6 ljudi, dok je aktivnih slučajeva zaraze trenutno 9579. Sedmodnevni prosjek zaraza u jednom danu povećan je na 755, dok je broj hospitaliziranih u odnosu na prethodni dan malo smanjen, pa je u bolnicama sada 560 oboljelih. Vlada je potvrdila da za sada u takvoj situaciji ne treba očekivati nova popuštanja mjera.


UK razmišlja o 3. dozi za starije i ranjive skupine

13:00 – Britanski dužnosnici razmatraju koja će cjepiva protiv covida-19 kasnije ove godine osigurati najbolju zaštitu za ranjive osobe, no odluka o tome još nije donesena, rekao je u srijedu ministar za cjepiva Nadhim Zahawi. Britanija je druga u svijetu država po brzini procjepljivanja stanovništva protiv covida-19 te je prvu dozu primila barem polovica odrasle populacije. Vlada sada razmišlja o trećoj dozi kojom bi se cijepile starije i ranjive skupine najesen nakon što svo odraslo stanovništvo primi drugu dozu. “Liječnici još nisu odlučili hoće li ići na to da osiguraju veći imunitet za najranjivije ili će pojačati trajnost zaštite, ili ići na varijante”, rekao je Zahawi za Sky News.

Na pitanje hoće li ljudi iznad 50 godina dobiti dodatnu pojačanu dozu, Zahawi je ponovio da još nisu odlučili. Prošli tjedan dužnosnik Javnog zdravstva Engleske rekao je da bi se bilo koji program pojačane zaštite temeljio na potrebi zaštite od varijanata koronavirusa. Kako koronavirus mutira i pojavljuju se nove, mnogo zaraznije varijante kao što su južnoafrička i brazilska, pred stručnjacima je izazov hoće li postojeća cjepiva biti jednako učinkovita protiv njih. Da bi se povećao intenzitet istraživanja cjepiva protiv novih varijanti, Britanija je najavila dodatnih 30 milijuna funti u istraživački laboratorij Porton Down. Kada bude dovršen, taj laboratorij će moći testirati 3000 uzoraka krvi na tjedan radi otkrivanja antigena koje proizvedu cjepiva. Vlada je prethodno izdvojila 30 milijuna funti kako bi do siječnja 2022. povećala kapacitet testiranja krvnih uzoraka sa 700 na 1500 na tjedan. Ministar zdravstva Matt Hancock rekao je da bi ulaganja trebala omogućiti Velikoj Britaniji bolju zaštiti od prijetnji novih varijanti virusa.


Pobuna anesteziologa u BiH

12:58 – Veća skupina anesteziologa zatražila je raskid radnog odnosa u Kliničkom centru u Sarajevu zbog pritisaka uprave, ali i loših uvjeta za rad i neodgovarajuće skrbi za pacijente zaražene koronavirusom. Tu informaciju je tijekom dana potvrdio ministar zdravstva Sarajevske županije Haris Vranić upozoravajući kako je riječ o očevidnom dokazu o lošem radu uprave Kliničkog centra predvođene Sebijom Izetbegović, suprugom predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića.

BiH je tijekom pandemije zabilježila iznimno visoku stopu smrtnosti kod osoba zaraženih koronavirusom, a do početka svibnja u toj je zemlji od izbijanja zaraze preminulo više od 8500 osoba. U trećem valu pandemije, koji je izbio potkraj ožujka i eskalirao u travnju, dnevno je u prosjeku umiralo najmanje pedesetak osoba. Najveći broj umrlih bili su teški pacijenti koji su završili na respiratorima. Prema podacima američkog medicinskog sveučilišta John Hopkins, s 259 smrtnih slučajeva na 100 tisuća stanovnika BiH je četvrta država na svijetu nakon Mađarske, Češke i San Marina.


Žarište covida-19 širi se iz Indije u Nepal

12:57 – Nepal se suočava s porastom broja zaraženih covidom-19, uslijed širenja indijskog žarišta širom južne Azije, objavila je u srijedu Međunarodna federacija društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (IFRC). “Moramo djelovati sada i moramo djelovati brzo da bismo imali nadu za obuzdavanje ove ljudske katastrofe. Virus ne prepoznaje granice i ove varijante virusa brzo se šire diljem Azije”, kazao je Alexandar Matheou, regionalni direktor IFRC-a. Nepal trenutno bilježi 57 puta više slučajeva nego prije mjesec dana, a udio pozitivnih među testiranima iznosi 44 posto, navodi se u priopćenju.

Nepalski gradovi blizu indijske granice teško se nose s povećanim brojem ljudi koji zahtijevaju liječenje, dok je samo 1 posto stanovnika u potpunosti cijepljeno. “Ono što se sada događa u Indiji zastrašujući je pogled u budućnost Nepala, ako ne uspijemo suzbiti zadnje žarište covida koje svake minute uzima živote”, rekao je Netra Prasad Timsina, čelnik nepalskog Crvenog križa. “Izuzetno je uznemirujuće vidjeti da se ljudi ne mogu oprostiti od svojih najmilijih jer su kremiranja na rekordnim razinama zbog ovih novih varijanti virusa koji napadaju ljude svih dobnih skupina u Nepalu”, dodao je. U priopćenju se navodi da se drugi indijski susjedi također suočavaju s pogoršanom epidemiološkom situacijom. Odjeli za intenzivnu njegu u Pakistanu i Bangladešu su puni ili su blizu popunjenosti, stoji u priopćenju.

Problem se pojavio i u baznom logoru Mont Everesta u Nepalu, javio je BBC koji kaže da i tamo raste broj zaraženih. Dužnosnici baznog kampa kažu da je potvrđeno 17 slučajeva u bolnicama u nepalskoj prijestolnici Katmanduu, gdje je dio penjača smješten na liječenje. Osoblje privatne bolnice u Katmanduu također je potvrdilo za BBC da su pacijenti bili pozitivni na koronavirus, nakon spuštanja iz baznog logora. Nepalska je vlada do sada tvrdila kako nema saznanja o pozitivnim slučajevima u baznom logoru, zbog čega se pojavila sumnja da dužnosnici umanjuju stvarno stanje, iz straha da ne bi morali zatvoriti planinu za ekspedicije. Strani planinari su važan izvor prihoda za Nepal, koji je zatvorio Everest prošle godine zbog pandemije koronavirusa.


Karlovačka županija: 82

12:12 – U Karlovačkoj županiji u posljednja 24 sata imamo ukupno  82 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 (PCR+antigensko testiranje), 6 preminulih COVID pozitivnih osoba te 368 osoba u samoizolaciji. S područja Karlovačke županije u posljednja 24 sata imamo 57 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 (PCR).S područja grada Karlovca su 42 osobe, Duga Resa 1, Ogulin 6, Ozalj 1, Barilović 1, Cetingrad 2, Draganić 1, Josipdol 1, Rakovica 1,Tounj 1. U posljednjih 24 sata u Karlovačkoj županiji  putem brzog testa za detekciju antigena imamo 25 COVID pozitivnih osoba -Karlovac 8, Duga Resa 8, Ogulin 1, Slunj 4, Rakovica 2, Josipdol 1, Lasinja 1.

Na bolničkom liječenju na COVID odjelima trenutno se nalazi 98 osoba ( OB Ogulin-33, SB Duga Resa-9, OB Karlovac-56). U posljednja 24 sata novoprimljeno je 13 COVID pozitivnih osoba (OB Ogulin-8, SB Duga Resa-1,OB Karlovac-4), a otpušteno je 6 osoba (OB Ogulin-4,OB Karlovac-2). Na respiratoru se nalazi 7 COVID pozitivnih osoba (OB Ogulin-3, OB Karlovac-4). Na COVID odjelu karlovačke bolnice u posljednja 24 sata preminule su 4 osobe: 3 muške osobe ( 1934.,1930. i 1938.godište) i jedna ženska osoba (1932.godište), na COVID odjelu ogulinske bolnice preminula je jedna ženska osoba (1935.godište), a u SB Duga Resa jedna muška osoba (1945.godište).

Prema izvješću PU Karlovačke, u samoizolaciji se nalazi 368 osoba. U Karlovačkoj županiji ukupno je do sada od virusa COVID-19 oboljelo 13732 osoba ( 10142- PCR, 3590-brzi antigenski test), preminulo u bolnicama 446 osoba te 33 COVID pozitivnih osoba po izvješću mrtvozornika, a otpušteno sa bolničkog liječenja od početka pandemije 967 osoba”


Ličko-senjska županija: 19

12:12 – S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 19 je novooboljelih osoba od COVID-19, 19 osoba je izliječeno. 3 oboljele osobe su s područja Gospića, 5 s područja Otočca, po 4 s područja Senja i Novalje, te po jedna oboljela osoba s područja Brinja, Donjeg Lapca i Plitvičkih Jezera. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba. Od COVID-19 s područja Ličko-senjske županije ukupno je oboljelo 4406 osoba od čega je 106 aktivnih slučaja, 140 osoba je  preminulo te je ukupno izliječeno 4160 osoba. Na liječenju na Covid odjelu OB Gospić trenutno se nalazi 29 osoba. U posljednja 24h provedeno testiranje nad 103 osobe. Na području PU ličko-senjske aktivno je 337 mjera samoizolacije”


U Hrvatskoj je 2494 nova slučaja zaraze

12:10 – U posljednja 24 sata zabilježena su 2494 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 12135. Među njima su 2123 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 246 pacijenata. Preminula je 51 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 339412 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 7315 preminulo, ukupno su se oporavile 319962 osobe od toga 1341 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 28581 osoba.

Do danas su ukupno testirane 1 846 554 osobe, od toga 10 446 u posljednja 24 sata. Zaključno sa 4. svibnjem utrošeno je 944398 doza cjepiva. Dosad je 734556 osoba cijepljeno s najmanje jednom dozom, među njima je njih 209842 primilo obje doze.


Međimurska županija: 114

11:26 – Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata obrađeno je 368 uzoraka, od čega je evidentirano 114 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 30,9% pozitivnih od broja testiranih. Obavljenim testiranjima brzim antigenskim testovima evidentirana su 4 pozitivna nalaza, na temelju kliničke slike SARS-CoV-2 virus je dijagnosticiran kod 1 osobe, a iz drugih županija je prijavljeno 5 pozitivnih slučajeva. U protekla 24 sata oporavile su se 73 osobe. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 590. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 54 675 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 87 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirano je 7 pacijenata, otpušteno je 6 pacijenata, dok su 4 pacijenta na invazivnoj respiraciji. U protekla 24 sata nema preminulih osoba. Od 15. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas u Međimurskoj županiji ukupno bilježimo 14 863 oboljelih, a ukupno se oporavilo 14 003 osobe.

Danas se nastavlja akcija cijepljenja građana u Međimurskoj županiji koja će se provesti još i sutra, 6. svibnja u popodnevnim satima te u subotu, 8. svibnja u prijepodnevnim satima. Građani koji neće biti pozvani na cijepljenje ovaj tjedan, a žele se cijepiti cjepivom AstraZenece, mogu doći na lokacije cijepljenja, u srijedu i četvrtak nakon 18 sati te u subotu nakon 12 sati. U petak, 7. Svibnja organizirat će se dodatni punkt u krugu Županijske bolnice Čakovec za masovno cijepljenje od 9 do 13 sati, na koji se mogu odazvati sve zainteresirane osobe koje se žele cijepiti cjepivom AstraZenece. Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije poziva građane koji se još nisu prijavili za cijepljenje, a žele se cijepiti, da svoj zahtjev za cijepljenje prijave isključivo putem platforme Doma zdravlja Čakovec.


Zagrebačka županija: 162

11:01 – U Zagrebačkoj županiji su u posljednja 24 sata zabilježene 162 novooboljele osobe od covida-19, priopćio je u srijedu Stožer civilne zaštite te županije. Po 32 novooboljele osobe su u Samoboru i Velikoj Gorici, 18 novooboljelih je u Dugom Selu, 10 u Zaprešiću, po osam u Ivanić-Gradu i Rugvici, po sedam u Svetoj Nedelji i Svetom Ivanu Zelini, pet u Vrbovcu, po četiri u Jastrebarskom i općinama Brdovec, Pušća i Klinča Sela, po tri u Kloštar Ivaniću i Bedenici. Po dvije novooboljele osobe su u Dubravici i Dubravi, a po jedna novooboljela osoba je u općinama Jakovlje, Marija Gorica, Stupnik, Orle, Kravarsko, Križ, Brckovljani, Rakovec i Gradec. Mjera samoizolacije izrečena je za osam razrednih odjela. Trenutno je aktivno 1657 slučaja. Ozdravile su 293 osobe.


Crnogorci tvrde da su postavili europski rekord u cijepljenju

10:31 – U Crnoj Gori je prvog dana masovnog cijepljenja cijepivo primio oko 10 tisuća stanovnika, što je 1,5 posto ukupne populacije te zemlje, priopćilo je u srijedu ministarstvo zdravlja te zemlje. Time je, kako su izračunale crnogorske zdravstvene vlasti, Crna Gora postavila rekord u Europi po broju datih doza u jednom danu srazmjerno broju stanovnika. Prema dostupnim podacima, do sada je rekorder bila Njemačka, koja je cijepila milijun stanovnika u jednom danu, što je 1,2 posto njene populacije. “Ovo je uspjeh cijele države, s naglaskom na građane čija je svijest o značaju cijepljenja za čistu desetku”, poručila je crnogorska ministrica zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

Masovno cijepljenje stanovništva u Crnoj Gori počelo je u utorak nakon što je tijekom vikenda iz Kine dopremljeno 200 tisuća doza Sinopharmovog cjepiva. Prvih dvije tisuće doza BioNTech/Pfizer cjepiva koje je donirala Europska unija u Crnu Goru su stigle jučer i one su namjenjenjene prioritetnim skupinama, u koje spadaju medicinski radnici i teški kronični bolesnici. EU će do kraja kolovoza Crnoj Gori donirati ukupno 42 tisuće doza tog cjepiva. Do sada su u Crnoj Gori korištena ruska i kineska cjepiva te 24 tisuće doza AstraZeneca cjepiva, koje su kupljene kroz Covax program.

Broj aktivnih slučajeva koronavirusa u Crnoj Gori naglo je opao nakon što su zdravstvene vlasti sredinom ožujka uvele rigorozne epidemiološke mjere, zatvorivši obrazovne ustanove, ugostiteljske objekte, teretane i fitnes i trgovačke centre.Takve mjere, koje su vrijedile nepunih pet tjedana, dale su rezultate pa je broj aktivnih slučajeva zaraze smanjen s oko 10 tisuća na nešto preko dvije tisuće oboljelih. Crna Gora je u drugoj polovici travnja gotovo normalizirala život ublažavajući gotovo sve epidemiloške mjere, ostavljajući obavezu nošenja zaštitnih maski na otvorenome i u zatvorenom prostoru, zabranu okupljanja te policijski sat od 24 sata do 5 sati ujutro. Posljednja dva dana broj oboljelih na dnevnoj razini prvi puta od početka godine bio je ispod 100.


Primorsko-goranska županija: 175

10:29 – U zadnja 24 sata testirano je 928 uzoraka, a evidentirano je 175 novih. Udio pozitivnih je i dalje visokih 18,9 posto. Ozdravilo je još 176 osoba, pa se broj aktivnih slučajeva COVID-19 bolesti na području PGŽ smanjio za još 7 osoba te iznosi 1.827.


Indija imala 46 posto novih slučajeva covida-19 globalno, 25 posto umrlih

10:22 – U Indiji je prošli tjedan bilo 46 posto od ukupno zabilježenih novih slučajeva covida-19 u svijetu kao i 25 posto umrlih, objavila je u srijedu Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). Veliki porast broja zaraženih koronavirusom, uključivo i visoko zaraznom novom varijantom koja je prvi put otkrivena upravo u toj zemlji, doveo je do nedostatka kreveta i kisika u indijskim bolnicama. Mrtvačnice su prepunjene, a mnogi su umrli u vozilima hitne pomoći ili na parkinzima, čekajući krevet ili kisik, piše Reuters.

U svijetu je ukupno prošli tjedan prijavljeno 5,7 milijuna novih slučajeva zaraze koronavirusom i više od 93.000 umrlih, objavio je WHO u tjednom epidemiološkom izvješću. Indija je imala gotovo 2,6 milijuna novih slučajeva, što je 20-postotono povećanje u odnosu na tjedan prije, i 23.231 smrtni slučaj. Brojevi WHO-a temelje se na službenim podacima, tako da bi stanje u Indiji moglo biti i lošije, kao što vjeruju mnogi stručnjaci, jer se brojni slučajevi zaraze ili smrti niti ne prijavljuju zbog prenapregnutog sustava.

Indija ima gotovo 18 posto svjetske populacije. Postoje znaci da se zaraza iz Indije prelijeva njezinim susjedima. Nepal je prošli tjedan imao povećanje broja slučajeva za 137 posto, a brojevi rastu i u Šri Lanki. U utorak je Indija postala druga država u svijetu koja je prešla broj od 20 milijuna zaraženih od početka pandemije, nakon SAD-a. Broj umrlih u posljednja 24 sata u Indiji bio je rekordan, virusu je podleglo 3780 ljudi, a novozaraženih je bilo 382.315, pokazuju podaci ministarstva zdravstva.


Vukovarsko-srijemska županija: 85

10:12 – U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata je 80 novih pozitivnih osoba na COVID-19, od kojih je 75 pozitivno na PCR testiranju, a 5 na brzom antigenom testu . Preminula je jedna osoba. Trenutno je u županiji 61 osoba hospitaliziran. U protekla 24 sata testirano je 360 osoba.


Osječko-baranjska županija: 107

10:08 – U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Nastavnom zavodu za javno zdravstvo OBŽ u zadnja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije obrađeno je 452 uzorka od kojih je 107 bilo pozitivno na koronavirus. Najviše (31) novopozitivnih osoba ima prebivalište na području grada Osijeka, zatim 10 na području grada Našica, po sedam Belišća, Čepina i Đakova, po četiri Antunovca, Donjeg Miholjca i Popovca, po tri Belog Manastira, Erduta, Podgorača i Valpova, po dvije osobe su s područja Bilja, Čeminca, Draža, Drenja, Punitovaca i Viškovaca, a po jedna novopozitivna osoba je s područja Bizovca, Donje Motičine, Đurđenovca, Ernestinova, Koške, Petlovca, Semeljaca, Trnave i Viljeva.

Na bolničkom liječenju nalazi se 135 osoba koje su oboljele od COVID-19, i to 104 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih su 34 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitaliziran je 31 pacijent s tim oboljenjem. Preminule su dvije osobe koje su bile pozitivne na koronavirus u dobi od 56 i 72 godine. Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se trenutno nalazi 1.435 osoba.


Zadarska županija: 77

10:07 – Na području Zadarske županije 77 je novih slučajeva zaraze koronavirusom, a tri su osobe preminule. Novooboljele osobe izolaciju provode na područjima gradova Zadar (36), Benkovac (6), Biograd (4) i Pag (2) te općina Bibinje (6), Galovac (1), Kali (3), Lišane Ostrovičke (1), Novigrad (1), Pakoštane (1), Pašman (1), Poličnik (1), Preko (1), Privlaka (2), Ražanac (1), Sukošan (4), Sv. Filip i Jakov (1), Tkon (1), Vir (1), Vrsi (1) i Zemunik Donji (2). Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 429 uzoraka, a pod aktivnim nadzorom je 1313 stanovnika. Od posljedica infekcije koronavirusom u Općoj bolnici Zadar preminule su dvije žene u dobi od 76 i 81 godine te 63-godišnji muškarac. Na svim covid-odjelima zadarske Opće bolnice hospitalizirano je 69 bolesnika, od kojih je 7 na respiratoru, a u biogradskoj bolnici na covid-odjelu na liječenju je 20 bolesnika oboljelih od koronavirusa.


Neslužbeno, imamo 2494 nova slučaja zaraze

9:56 – Prema neslužbenim podacima danas imamo 2494 novih slučajeva zaraze, neslužbeno doznaje Index. Prošlu srijedu imali smo 2904 slučaja.


Nema biranja cjepiva u Zagrebu

9:43Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar, rekao je za N1 da će se u svim dvoranama u Zagrebu cijepiti istim cjepivom, a to će pisati na ulazu. “Nema biranja cjepiva, morat će se cijepiti s onim koje je taj dan dostupno. Mora se skinuti stigmu s AstraZenece, jednako je dobro cjepivo kao i bilo koje drugo… Mi očekujemo da će se do kraja šestog mjeseca u Zagrebu svi koji žele početi cijepiti”, rekao je Šostar.

Misli da ćemo imati smirivanje situacije već krajem ovog mjeseca. “Očekujem da ćemo u Zagrebu imati puno bolju situaciju već krajem mjeseca. Najvažnije je da sačuvamo ljudske živote i smanjimo broj umrlih”, rekao je Šostar.

Šostar je rekao da mjere trebaju trajati sve dok četrnaestodnevna incidencija ne padne ispod 150. Dodao je i da maturanti, kojima je određena mjera samoizolacije, ne bi trebali polagati ispite dok god im ta mjera ne istekne.

Komentirajući skorašnje lokalne izbore, Šostar je rekao da ne očekuje nova žarišta. “Ne, ne, ne. Ako se budemo odgovorno ponašali, bit će sve u redu”, rekao je Šostar, upitan može li se dogoditi veće širenje zaraze na skupovima i veseljima nakon objave izbornih rezultata.


Virovitičko-podravska županija: 5

9:31 – Dvojica muškaraca, 1932. i 1950. godište, nove su žrtve koronavirusa s područja Virovitičko-podravske županije. Oni su preminuli uslijed infekcije COVIDOM-19, a pritom su imali i brojne komorbiditete. Time je broj žrtava, od početka epidemije, s područja VPŽ, narastao na 125. U posljednjem 24-satnom razdoblju, petero je novozaraženih virusom SARS-CoV-2. Testiranih je bilo 68. Dvoje novopozitivnih dolaze s područja Slatine, a po jedan su iz Virovitice, Špišić Bukovice i Pitomače, izvijestio je Stožer civilne zaštite Virovitičko-podravske županije. Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Virovitica trenutno je 47 COVID-19 pacijenata. U KBC-u Osijek nema pacijenata s područja VPŽ. Od početka epidemije korona virusa, s područja VPŽ, virusom SARS-CoV-2, zarazilo se je 3.918 osoba. Nažalost, 125 ljudi je preminulo od posljedica infekcije COVIDOM-19. Iz Stožera civilne zaštite VPŽ, apeliraju na odgovornom ponašanju i poštivanju epidemioloških mjera


Tri nova punkta u Zagrebu

9:26 – U Zagrebu su danas otvorena tri nova punkta za cijepljenje građana protiv koronavirusa. Nalaze se u predvorju dvorane Doma sportova, na istoku grada u dvorani Jelkovec, te na zapadu u školskoj dvorani škole Lucijan Vranjanin. Danas je pozvano 800 građana na svaku lokaciju te će se cijepit jednakim cjepivom.


Istarska županija: 10

9:10 – Tijekom protekla 24 sata u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 420 uzoraka briseva na COVID-19. Potvrđeno je 10 novozaraženih osoba. Kod 6 osoba radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe. Kod 1 osobe epidemiološki se radi o uvezenom slučaju s područja: Slovenija (1). U epidemiološkoj obradi nalaze se 3 osobe. Izliječeno je 7 osoba. Trenutno je 113 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 1818 osoba. U Općoj bolnici Pula, na Odjelu za infektologiju, na liječenju je 76 osoba, a od toga se 5 osoba nalazi u respiracijskom centru. Nažalost, u Općoj bolnici Pula preminule su četiri COVID-19 pozitivne osobe (1929., 1939., 1950. i 1958. godište) s pridruženim kroničnim bolestima.


Cijepljenje značajno smanjuje rizik od hospitalizacije starijih

8:57 – Cijepljenje cjepivima Moderne ili Pfizera značajno smanjuje rizik od hospitalizacije starijih osoba, pokazuju podaci američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Dva tjedna nakon druge doze cjepiva protiv koronavirusa rizik od hospitalizacije starijih od 65 godina bio je 94 posto niži u usporedbi s njihovim necijepljenim vršnjacima, priopćio je CDC. Već je i dva tjedna nakon prve doze taj rizik bio 64 posto niži, pokazali su podaci iz 24 bolnice u 14 američkih saveznih država.

Kako se i očekivalo, cjepivo nije osiguralo zaštitu u prva dva tjedna od prve doze. U Sjedinjenim Državama je više od 80 posto stanovnika primilo najmanje jednu dozu, većinom mRNK cjepivima Moderne i Pfizera, dvaju američkih proizvođača, s tim da Pfizer radi u suradnji s njemačkim BionTechom. Istodobno je u Londonu objavljeno da već i nakon prve doze cjepiva Pfizera i AstraZenece značajno pada rizik od prijenosa zaraze u istom kućanstvu. Po analizi engleske zdravstvene agencije Public Health England (PHE), taj je rizik za 38 do 49 posto niži. Pritom Pfizerovo cjepivo prolazi nešto bolje od AstraZenecina. Ovo istraživanje, koje je provedeno po podacima iz 24.000 engleskih domaćinstava, još je jedan dokaz da cijepljenje osim što štiti od težih oblika covida, smanjuje i mogućnost prijenosa virusa drugima, priopćio je PHE.


Do 4. srpnja cijepit će prvom dozom 70 posto odraslih Amerikanaca?

8:52 – Američki predsjednik Joe Biden u utorak je objavio cilj cijepiti 70 posto odraslih Amerikanaca barem prvom dozom protiv covida-19 do 4. srpnja, praznika Dana neovisnosti te rekao da će vlada cijepiti djecu u dobi 12-15 godina čim to bude dopušteno. Predsjednik, koji je borbu protiv koronavirusa učinio ključnim prioritetom svoje administracije, ranije je najavio da bi 4. srpnja mogao biti datum za prva okupljanja Amerikanaca u malim skupinama kako bi proslavili praznik i kao signal povratka u normalu u pandemiji. Bidenov cilj uzima u obzir novi izazov oko cijepljenja, koji nije neočekivan, činjenicu da ima puno onih koji se još oko toga dvoume.

“Sad kad imamo zalihu cjepiva, usredotočeni smo na to da što više Amerikanaca uvjerimo da se pojave i dobiju cjepivo koje im je dostupno”, rekao je Biden novinarima u Bijeloj kući, najavljujući svoj cilj. “Ako uspijemo u ovom naporu… onda će Amerikanci poduzeti ozbiljan korak prema povratku u normalu”, dodao je. Bajdenov novi cilj uključuje 160 milijuna odraslih osoba u potpunosti cijepljenih do 4. srpnja.

Dužnosnik administracije rekao je novinarima da je 105 milijuna Amerikanaca potpuno cijepljeno i da je više od 56 posto odraslih osoba u SAD-u, odnosno 147 milijuna ljudi, primilo barem jednu dozu. Administracija radi na pridobivanju onih koji se dvoume oko cjepiva, uključujući pristaše bivšeg predsjednika Donalda Trumpa i mlađe osobe. “Mnogo je mlađih ljudi, posebno onih u 20-ima i 30-ima koji vjeruju da im to nije potrebno. Pa, želim biti potpuno jasan: morate se cijepiti”, rekao je Biden. Predsjednik je jasno rekao da se njegova administracija priprema za cijepljenje djece u dobi od 12 do 15 godina, nakon što to odobri Uprava za


Bjelovarsko-bilogorska županija: 69

8:50 – U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potvrđeno je 69 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a umrla je jedna osoba, priopćili su u srijedu iz županijskog Stožera civilne. Najviše novozaraženih, njih 39 je s područja je grada Bjelovara. U Općoj bolnici Bjelovar trenutno je na liječenju 42 pacijenata zaraženih koronavirusom od kojih je pet na respiratoru, a na opservaciji je osam pacijenata. U samoizolaciji na području Bjelovarsko-bilogorske županije je 699 osoba.


Neke osobe mogu primiti dvije doze iako su preboljele covid

8:33 – Nakon što je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak neki dan izjavio da se osobe koje su preboljele covid-19 trebaju cijepiti samo s jednom dozom cjepiva, HZJZ je objavio da ipak neke osobe trebaju biti cijepljene s dvije doze iako su preboljele covid unazad šest mjeseci. Radi se o osobama oslabljenog imuniteta zbog bolesti, lijekova ili dobi (stariji od 65 godina) koje su preboljele COVID-19 te o onima od kojih to poslodavac zahtijeva.

“Nema nikakvih prepreka da osoba koja je preboljela COVID-19 primi dvije doze cjepiva (koje se prima u dvije doze u osoba koje nisu preboljele – Vaxzevria, Comirnaty, Moderna) ako je to potrebno zbog administrativnih razloga (npr. zahtjev poslodavca)”, piše HZJZ.

Također ako je prošlo više od šest mjeseci od preboljenja do primjene prve doze cjepiva, preporučljivo je primijeniti obje doze cjepiva ako se osoba cijepi cjepivom koje se prima u dvije doze (Vaxzevria, Comirnaty, Moderna).


Sisačko-moslavačka županija: 40

8:21 – U Sisačko-moslavačkoj županiji na današnji dan je četrdeset novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19. Radi se o trinaest osoba s područja grada Siska, dvanaest osoba s područja grada Petrinje, četiri osobe s područja općine Lekenik, tri osobe s područja općine Sunja, tri osobe s područja grada Hrvatske Kostajnice, dvije osobe s područja grada Kutine, jednoj osobi s područja grada Popovače, jednoj osobi s područja općine Dvor i jednoj osobi s područja grada Gline.


Japan razmatra produljenje izvanrednog stanja za Tokio i drugdje

8:04 – Japanska vlada razmatra produljenje izvanrednog stanja za Tokio i druga velika gradska središta, koje je trebalo trajati do 11. svibnja, objavio je list Yomiuri u srijedu. Za prefekture Tokio, Osaku, Kyoto i Hyogo izvanredno stanje uvedeno je 25. travnja u trajanju 17 dana, kako bi se suzbilo širenje zaraze koronavirusom. Japanski premijer Yoshihide Suga sastat će se s ministrima gospodarstva, zdravstva i ostalim važnim ministrima u srijedu da se dogovore o produljenju, piše Yomiuri ne navodeći izvore. Budu li produljene, mjere izvanrednog stanja bit će nastavljene manje od tri mjeseca uoči početka tokijskih Olimpijskih igara, što izaziva zabrinutost u pogledu toga hoće li one biti održane kako je planirano.


Požeško-slavonska županija: 27

7:54 – U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 448 slučajeva zaraze korona virusom (COVID-19), 407 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 41 osoba je hospitalizirana. U samoizolaciji se nalazi 602 osobe, a ukupno je testirano 41527 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 195 uzoraka, od kojih je 27 pozitivnih.


Treći val u KB Dubrava nije završio

7:01 – U COVID bolnici u Dubravi trenutno je hospitalizirano 415 oboljelih, a njih 70 je na respiratorima. Dr. sc. Nevenka Piskač Živković, voditeljica Respiracijskog centra KB Dubrava izrazila je sućut obitelji trudnice u Varaždinu. “To je velika tragedija s kojom se svi mi moramo suočiti, i mi liječnici koji radimo s COVID-om duboko suosjećamo zajedno s kolegama koji su bili nazočni tom tragičnom događaju”, kazala je Piskač Živković za Dnevnik Nove TV. “Mi u KB Dubrava nemamo vlastitih kliničkih iskustava s trudnicama. Prema podacima ECDC-a, postoji rizik osobito u zadnjem tromjesečju, što se trudnica tiče. Svaki takav nemili događaj, i da je jedan je previše”, dodala je.

Piskač Živković tvrdi da treći val koronavirusa u KB Dubrava još uvijek traje. “Treći val još uvijek traje, mi smo stabilno, broj pacijenata nam se drastično ne povećava, ali se ni ne smanjuje. Ne mogu reći da je treći val gotov, barem u bolnici”, kazala je Piskač Živković koja osjetniji pad broja pacijenata ipak uskoro očekuje u sljedećih dva tjedna.. Od jeseni navodi kako ne zna što se može očekivati: “Ne želim spominjati četvrti val”.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr