zdravlje na dohvat ruke /

Čičoka: supernamirnica koju smo bez razloga izbacili iz naših tanjura

Image
Foto: Thinkstock

Čičoka, divlji krumpir ili jeruzalemska artičoka uspijeva na našem području, odlična je za zdravlje, no usprkos tome baš je i ne jedemo

22.2.2017.
7:30
Thinkstock
VOYO logo

Gomoljasta, neugledna biljka prava je riznica zdravlja, idealna za dijabetičare i osobe koje imaju problema s visokoim tlakom.

Također, pravi je saveznik i muškaraca i žena. Muškarcima pojačava pokretljivost spermija i čuva prostatu, a ženama čuva kosti. I jednima i drugima jača libido, čuva crijeva, srce i krvne žile. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
sunce u čaši /

Kad ti život da limun, ti napravi limundu!

Image
sunce u čaši /

Kad ti život da limun, ti napravi limundu!

1. Čičoka obiluje inulinom

Riječ je o probiotiku, odnosno neprobavljivom ugljikohidratu koji hrani dobre bakterije u našim crijevima i stimulira njihv rast što je izuzetno važno za dobru probavu.

Inulin također snižava kolesterol i time prevenira bolesti srca i krvnih žila. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Odlična za dijabetičare

Zbog glikemijskog indeksa koji je jednak nuli ova je biljka dijabetičarima odlična za krumpir.

3. Za djecu koja piju antibiotik i osobe koje puno sjede

Dobro ju je davati djeci koja piju antibiotik jer regulira crijevnu floru, a trebale bi je jesti i osobe koje dugo sjede pa zbog toga imaju problema sa zatvorom. čičoka potiče rad crijeva.

Image
Foto: Thinkstock

(Foto: Thinkstock)

4. Obiluje vitaminima

Čičoka obiluje kalijem, kalcijem, željeziom, folnom kiselinom, vitaminima B1 i B2.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5. Za žene koje ulaze u menopauzu

Čičoka obiluje kalijem koji je uz klacij izuzetno važan za očuvanje gostoće kostiju. Također pomaže u izbacivanju viška vode iz tijela i prevenira urinarne infekcije. 

6. Afrodizijak 

Pojačava libido kod oba spola, a koristi se i kod liječenja neplodnosti.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Thinkstock

(Foto: Thinkstock)

7. Pomaže u mršavljenju

Čičoka stvara osjećaj sitosti, ali ne deblja. Može li bolje?

Izgledom ova namirnica podsjeća na križanca đumbira i krumpira, dok je po okusu slatkasta. Možete je kuhati i peći, no najbolja je sirova. Operite je i grickajte ili od nje napravite salatu.  

Što je isto jako bitno, nije skupa i u hladnjaku je možete čuvati desetak dana. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovako izgleda njezin cvijet: 

Image
Foto: Thinkstock

(Foto: Thinkstock)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

fnc 20
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo