Nova je studija otkrila nekoliko namirnica i pića koja bi vam mogli pomoći da živite dulje, kao i smanjiti rizik od Alzheimerove bolesti, raka i kardiovaskularnih bolesti, javlja Express.
POGLEDAJTE VIDEO: U čemu je tajna dugovječnosti i imaju li stogodišnjaci išta zajedničko?
Koliko ćemo dugo živjeti ovisi o brojnim čimbenicima koji tomu doprinose. Neki su izvan naše kontrole, poput genetike, ozljeda i bolesti. Međutim, određeni izbori imaju ogroman utjecaj. Koliko često vježbamo, pušimo li i koliko alkohola pijemo, sve to utječe na životni vijek.
Prehrana također ima važnu ulogu u našem zdravlju i dobrobiti, jer je poznato da neke namirnice smanjuju rizik od bolesti, dok ga druge povećavaju. Istraživanje, objavljeno u časopisu Scientific Reports, pronašlo je vezu između većeg unosa flavonola i nižeg rizika za bolesti i smrtnosti od svih uzroka.
Flavonoli su vrsta flavonoida, biološki aktivnih polifenolnih spojeva koji se nalaze u raznim namirnicama biljnog podrijetla. Već je poznato da imaju različite potencijalne zdravstvene prednosti, uključujući poboljšanje protoka krvi i smanjenje upale, oksidativnog stresa i krvnog tlaka.
Također se pokazalo da flavonoidi pokazuju antitumorske učinke ciljajući ključne molekule i puteve. Ali ovo je prvi put da je temeljito proučen odnos između unosa flavonola i rizika od smrtnosti.
Povećanje unosa flavonoida štiti od bolesti
Kao dio studije, tim istraživača koristio je bazu podataka National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) koja sadrži informacije o 11.679 ljudi u dobi od 20 godina i starijih.
Istraživali su odnos između unosa flavonola, rizika smrtnosti od svih uzroka i rizika smrtnosti specifičnog uzroka (Alzheimerova bolest, kardiovaskularne bolesti, rak i dijabetes).
Zeleni i crni čaj izvrsni su izvori flavonola.
Istraživanje je otkrilo da su sudionici s najvećim ukupnim unosom flavonola uglavnom bili mladi bijelci i da su imali povijest dijabetesa, hipertenzije, hiperlipidemije, kongestivnog zatajenja srca, koronarne bolesti srca, angine, srčanog i moždanog udara.
Povećanje ukupnog unosa flavonoida pokazalo je trend pada smrtnosti od svih uzroka, kao i smrtnosti od Alzheimerove bolesti, raka i kardiovaskularnih bolesti.
Dok je viša dob povezana sa značajnim povećanjem smrtnosti od svih uzroka, utvrđeno je da je ženski spol značajno povezan s nižim rizikom od smrtnosti od svih uzroka.
Koja hrana sadrži flavonole?
"Kroz sveobuhvatno ažuriranje NHANES zapisa, ova studija je zaključila da je unos flavonola u prehrani značajno povezan s ukupnim rizikom smrtnosti od Alzheimerove bolesti, raka i kardiovaskularnih bolesti", istaknuto je u studiji.
"Naša otkrića imaju praktičan značaj za javno zdravlje, jer se flavonol može nadopuniti tako da se poboljšaju dnevne modifikacije prehrane i prehrambene navike", zaključeno je u studiji.
Primarni flavonoli poput kvercetina, kemferola, miricetina i izorhamnetina nalaze su u velikim količinama u čaju, luku i bobičastom voću.
Komentirajući rezultate studije, dr. Sushama Chaphalkar je rekla: "Zeleni i crni čaj izvrsni su izvori flavonola". Što se luka tiče, preporučila je crveni, "koji ima više flavonola u odnosu na druge sorte".
"Borovnice i kupine poznate su po visokom sadržaju antioksidansa, uključujući flavonole", dodala je dr. Chaphalkaru te je otkrila da kelj, jabuke, crno vino, rajčice, brokula, zelena salata i grožđe sadrže flavonole.