DOKAZANO / Štite od najtežih bolesti: Želite li živjeti dulje, navalite na ove namirnice!

Image
Foto: Shutterstock

Prehrana je jako važna jer neke namirnice produljuju život i smanjuju rizik od bolesti, dok ga druge povećavaju

1.3.2024.
11:49
Shutterstock
VOYO logo

Nova je studija otkrila nekoliko namirnica i pića koja bi vam mogli pomoći da živite dulje, kao i smanjiti rizik od Alzheimerove bolesti, raka i kardiovaskularnih bolesti, javlja Express.

POGLEDAJTE VIDEO: U čemu je tajna dugovječnosti i imaju li stogodišnjaci išta zajedničko?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko ćemo dugo živjeti ovisi o brojnim čimbenicima koji tomu doprinose. Neki su izvan naše kontrole, poput genetike, ozljeda i bolesti. Međutim, određeni izbori imaju ogroman utjecaj. Koliko često vježbamo, pušimo li i koliko alkohola pijemo, sve to utječe na životni vijek.

Prehrana također ima važnu ulogu u našem zdravlju i dobrobiti, jer je poznato da neke namirnice smanjuju rizik od bolesti, dok ga druge povećavaju. Istraživanje, objavljeno u časopisu Scientific Reports, pronašlo je vezu između većeg unosa flavonola i nižeg rizika za bolesti i smrtnosti od svih uzroka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
vrijedi znati /

'Pitao sam doktora je li to zbog vjetrova': Ljubivoje iznenadio receptom za dug život

Image
vrijedi znati /

'Pitao sam doktora je li to zbog vjetrova': Ljubivoje iznenadio receptom za dug život

Flavonoli su vrsta flavonoida, biološki aktivnih polifenolnih spojeva koji se nalaze u raznim namirnicama biljnog podrijetla. Već je poznato da imaju različite potencijalne zdravstvene prednosti, uključujući poboljšanje protoka krvi i smanjenje upale, oksidativnog stresa i krvnog tlaka.

Također se pokazalo da flavonoidi pokazuju antitumorske učinke ciljajući ključne molekule i puteve. Ali ovo je prvi put da je temeljito proučen odnos između unosa flavonola i rizika od smrtnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povećanje unosa flavonoida štiti od bolesti

Kao dio studije, tim istraživača koristio je bazu podataka National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) koja sadrži informacije o 11.679 ljudi u dobi od 20 godina i starijih.

Istraživali su odnos između unosa flavonola, rizika smrtnosti od svih uzroka i rizika smrtnosti specifičnog uzroka (Alzheimerova bolest, kardiovaskularne bolesti, rak i dijabetes).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock
Image
Foto: Shutterstock

Zeleni i crni čaj izvrsni su izvori flavonola.

Istraživanje je otkrilo da su sudionici s najvećim ukupnim unosom flavonola uglavnom bili mladi bijelci i da su imali povijest dijabetesa, hipertenzije, hiperlipidemije, kongestivnog zatajenja srca, koronarne bolesti srca, angine, srčanog i moždanog udara.

Povećanje ukupnog unosa flavonoida pokazalo je trend pada smrtnosti od svih uzroka, kao i smrtnosti od Alzheimerove bolesti, raka i kardiovaskularnih bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok je viša dob povezana sa značajnim povećanjem smrtnosti od svih uzroka, utvrđeno je da je ženski spol značajno povezan s nižim rizikom od smrtnosti od svih uzroka.

Koja hrana sadrži flavonole?

"Kroz sveobuhvatno ažuriranje NHANES zapisa, ova studija je zaključila da je unos flavonola u prehrani značajno povezan s ukupnim rizikom smrtnosti od Alzheimerove bolesti, raka i kardiovaskularnih bolesti", istaknuto je u studiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naša otkrića imaju praktičan značaj za javno zdravlje, jer se flavonol može nadopuniti tako da se poboljšaju dnevne modifikacije prehrane i prehrambene navike", zaključeno je u studiji.

Primarni flavonoli poput kvercetina, kemferola, miricetina i izorhamnetina nalaze su u velikim količinama u čaju, luku i bobičastom voću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirajući rezultate studije, dr. Sushama Chaphalkar je rekla: "Zeleni i crni čaj izvrsni su izvori flavonola". Što se luka tiče, preporučila je crveni, "koji ima više flavonola u odnosu na druge sorte".

"Borovnice i kupine poznate su po visokom sadržaju antioksidansa, uključujući flavonole", dodala je dr. Chaphalkaru te je otkrila da kelj, jabuke, crno vino, rajčice, brokula, zelena salata i grožđe sadrže flavonole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo