Studija je pokazala da bi vas konzumacija bezalkoholnog piva mogla dovesti u opasnost od gadnih bakterija, piše The Sun.
POGLEDAJTE VIDEO: Pili su ga Sumerani i Egipćani, a sada mu prijete klimatske promjene. Hmelja je sve manje: 'Pivo više neće biti pivo'
Craft piva s nula alkohola mogu postati plodno tlo za razvoj bakterija poput escherichije coli i salmonele, otkrili su američki istraživači. To znači da bi moglo biti bolje držati se običnog piva u umjerenim količinama, sugerirali su.
"Tradicionalno pivo općenito se smatra sigurnim od patogena koji se prenose hranom zbog nekoliko prepreka koje uključuju: koncentraciju alkohola, gorke kiseline hmelja, nizak pH, velike količine otopljenog ugljičnog dioksida i niske razine kisika", rekla je dr. Ann Charles-Vegdahl sa Sveučilišta Cornell.
"Kada je jedna ili više od ovih prepreka odsutna ili je na nedovoljnoj razini, pivo može postati osjetljivo na preživljavanje i rast patogena", dodala je.
Bezalkoholnim ili niskoalkoholnim pivima raste popularnost, a njihova prodaja je skočila za 23 posto tijekom prošle godine u usporedbi s prethodnih 12 mjeseci. Ta se pića često smatraju zdravijom alternativom, jer istraživanja pokazuju da smanjuju štetu koju piće nanosi tijelu.
Alkoholno pivo pijte umjereno!
Redovito konzumiranje previše alkohola može povećati rizik od bolesti uključujući bolesti srca, jetre i rak. No, stručnjaci preporučuju umjerene količine.
Najnovija studija, objavljena u časopisu Journal of Food Protection, proučila je potencijalnu opasnost koju bezalkoholna piva mogu predstavljati kada je u pitanju utočište bakterija. Istraživači su stavili male količine pet sojeva bakterija uključujući E. coli i salmonelu u bezalkoholna i niskoalkoholna piva.
Piva su zatim stavljena u skladišta na 4°C i 14°C na 63 dana da se vidi hoće li bakterije preživjeti. Otkrili su da se one razvijaju u pivu bez alkohola na obje temperature.
Pivo s niskim postotkom alkohola od 3,2 posto, a koje je držano na 4°C nije sadržavalo bakterije, ali su male količine njih pronađene na 14°C.
"Ova studija pokazuje potrebu da proizvođači pića daju prioritete i održavaju planove sigurnosti hrane zajedno s praksama specifičnim za proizvođače piva s niskim i bezalkoholnim udjelom", istaknula je dr. Charles-Vegdahl.