BAKA ZNA NAJBOLJE? / Možda biste ipak trebali razmisliti sljedeći put kad vam stariji daju zdravstvene savjete

Boli te želudac? Popij rakiju. Boli te glava? Popij rakiju? Boli te koljeno? Utrljaj malo rakije. Tako nekako bismo mogli sažeti zdravstvene savjete naših baka i djedova.

5.5.2017.
21:40
Thinkstock
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Naime, od vremena kad su sadašnji djedovi i bake odgajali svoju djecu dogodila se prava revolucija u medicini te su neke od tada uvriježenih praksi potpuno pobijene.

Primjerice, viskoku temperaturu nekada se liječilo ledenim kupkama, a sada je dokazano da takve kupke mogu dovesti do ozbiljne hipotermije. Anketa koja je provedena u SAD-u pokazala je kako čak 44 posto ispitanih djedova i baka danas smatra kako su ledene kupke pravi lijek za temperaturu.

80 posto njih, pak, vjeruje da se opekline mogu bez problema liječiti maslacem, što je netočno, baš kao i vjerovanje da na porezotine ne treba stavljati flaster.

Stoga je, kažu stručnjaci, ključno da roditelji prenose nova znanja svojim roditeljima kako ne bi došlo do nehotične štete na račun djecem, odnosno, unuka.

'Pogrešno je vjerovati da bake i djedovi, s obzirom da su već odgojili svoju djecu, imaju nekakvu vječnu mudrost', kaže voditelj ovog istraživanja dr. Adesman.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali