Luk srebrnjak (lat. Allium cepa), ili ozimi luk,
zvan još i pulski, majski, junski, skopski, pompei i slične
sorte, najčešće se uzgaja za najraniju potrošnju kao mladi luk u
proljeće.
Luk srebrbnjak posijte u kolovozu u hladno
klijalište ili na posebnu gredicu za uzgoj presadnica. Od sjetve
do nicanja prođe oko 15-20 dana.
S obzirom na dugo vrijeme nicanja, tlo nakon sjetve prekrijte kompostom kako se površina ne bi isušivala. Do nicanja tlo orošavajte svakodnevno i redovito plijevite. Nakon nicanja dovoljno je zalijevati svaki treći dan.
U rujnu i listopadu, 40-60 dana nakon sjetve, presadnice debljine
olovke posadite na razmak 10-15 cm, na gredice koje ste prošle
jeseni pognojili stajnjakom, poslije rajčice, paprike,
krastavaca, tikvica ili krumpira. Za jedan četvorni metar,
odnosno za jedan red duljine 4-5 m potrebno vam je 50 presadnica
luka srebrnjaka.
Osim iz presadnica, luk srebrnjak možete uzgojiti i iz
lučica.
Njih posadite u jesen, od početka rujna do konca listopada, na
razmak 3-10 cm između lučica u redu. Razmak između redova neka
bude 20 cm. Lučice možete posaditi i gušće, budete li luk
srebrnjak u rano proljeće vadili i trošili za jelo kao
mladi luk.
Luk srebrnjak vrlo dobro podnosi niske
temperature, a najbolje uspijeva na rahlim, pjeskovitim
i propusnim tlima, ili na izdignutim gredicama na kojima zimi ne
stoji voda.
Rano u proljeće plitko ga okopajte, a kad bude promjera 2-3 cm,
mladi luk srebrnjak možete vaditi za jelo
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!