Često se dogodi da limun tijekom zime izgubi gotovo sve lišće pa mu u proljeće treba dosta vremena da se oporavi te da zametne nove plodove. Zato je vrlo važno znati kako oporaviti limun.
Ako stablo limuna držite u zatvorenom prostoru, njegovo
privikavanje na zatvorene prostore odvija se postupno jer svaka
nagla promjena može uroditi odbacivanjem lišća i
ploda.
Limun je najbolje držati na istom mjestu tijekom cijele godine,
ali to uglavnom nije moguće pa je prilikom svake promjene mjesta
potrebno osigurati što povoljnije uvjete za rast i razvoj. Treba
voditi računa o tome da uvijek bude optimalna temperatura.
Limuni prezimljavaju najbolje u hladnim i mračnijim prostorijama.
Optimalna temperatura tijekom dana i noći je 7 - 8 stupnjeva
Celzijevih.
Na takvoj temperaturi limuni miruju i tako sačuvaju veći dio
lišća te na proljeće nastavljaju normalno rasti i rađati.
Tijekom zime limun treba rijetko zalijevati, i to mlakom vodom od 20 - 29 stupnjeva, ali češće treba prskati njegovu krošnju, također mlakom vodom.
Redovito prozračivanje je vrlo važno kada se pitate kako
oporaviti limun.
Limuni na podlozi gorke naranče i drugih vrsta agruma ili imaju
korijen limuna, mogu se zimi čuvati u toplijim i svjetlijim
prostorijama, gdje se temperatura može kretati od 15 do 18
stupnjeva, a temperatura vode kojom se zalijeva ne smije biti
niža od 25 stupnjeva. Treba redovito prozračivati prostoriju i ne
dopustiti da se zrak u njoj pregrije. Ova vrsta podloge traži
dosta zimskog svjetla i dovoljnu vlagu u zraku pa krošnje treba
redovito prskati mlakom vodom.
Temperature prostora u kojem limuni preživljavaju ne bi se smjele spuštati ispod 0.
Ako se dogode niže temperature i limun donekle smrzne, treba
pokušati oporaviti limun na sljedeće načine.
Kako oporaviti limun? Tako što ćete oštećena
stabla limuna rezati nakon što ona svojim novim izbojima, bar 5
cm dugim, ne označe granicu između zdravog, neoštećenog i
smrznutog te oštećenog dijela stabla. S rezidbom stabala
oštećenih od zime ne treba žuriti, takva se stabla režu tek u
drugoj polovici travnja.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!