Raštika je vjerojatno nastala u istočnoj Europi ili Maloj Aziji, a do današnjih dana se proširila u gotovo svim dijelovima svijeta.
Naraste do 70-80 cm u visinu i ima tamno-zeleno lišće raspoređeno u rozete oko uspravne glavne stabljike. U posljednje vrijeme iz svojih dalmatinskih i hercegovačkih izvorišta proširila se cijelom Hrvatskom.
Najbolja je ako se konzumira sirova, pa je zato raštika kao salata poseban specijalitet na kojem mnogi poznati kuhari grade svoja kulinarska umijeća.
Iako su načini priprave raštike su na osnovama starih tradicionalnih i razrađenih domaćih recepata, raštika kao salata se pomalo uvlači u naše jelovnike.
Ovdje ćemo spomenuti neke novije načine pripreme a prvenstveno naglasiti blagodati upotrebe svježe raštike u salati.
U davna vremena raštika se smatrala sirotinjskom hranom, ali danas znamo da je jednako zdrava, kao i brokula, po posljednjim istraživanjima čak i zdravija.
Zdravstvene prednosti raštike salate su da sadrži vrlo malo kalorija (samo 30 kalorija na 100 g) i ne sadrži kolesterol. Raštikino zeleno lišće sadrži mnogo topivih i netopljivih prehrambenih vlakana koji pomažu u kontroli razine LDL kolesterola.
Raštika je vrlo ukusna kao salata. Svježi listovi raštike mogu se koristiti i kao dodatak svježim sokovima i miješati s drugim voćem i povrćem.
Lisnata raštika kao salata smatra se moćnim saveznikom u borbi protiv raka a ima i dokazane učinke u borbi protiv raka dojke, bolesti vrata maternice, debelog crijeva i jajnika. Djelotvona je na imunološki sustav.
Svježa raštika je bogata kalijem i vitaminom C. i neprocjenjiv je izvor fito-hranjivih tvari.
U trgovinama svakako tražite svježe, svijetlo i hrskavo lišće s debelom stabljikom.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!