Papar biljka, biber ili lat. Piper nigrum biljka penjačica iz porodice Piperaceae. Trajna je to zimzelena penjačica danas se uzgaja na visokim kolcima. Plod ove biljke poznatiji je kao zrno papra. Suhi plod je veličine oko 5 milimetara i kao i sve koštunice, sadrži jednu sjemenku, a može narasti u visinu do 15 metara.
Papar biljka oko sedme godine rađa punim rodom. Plodovi papar biljke rastu u plodištu dugom do 14 cm.
Zrna papra, kao i prah koji se dobije mljevenjem tih zrna, opisujemo kao papar, ili preciznije kao crni papar, zeleni papar i bijeli papar. Bobice papra mogu biti crvene, žute ili zelene boje, što ovisi o stupnju zrelosti.
Bijeli papar se dobiva od zrelih plodova papra koji se najprije namoče u vodi i zatim suše. Skidanjem kožice s ploda dobiva se gola bijela sjemenka ili bijeli papar.
Crni papar dobiva se od potpuno razvijenog, ali nedozrelog ploda papra koji sušenjem poprima crnu boju. Zeleni papar dobiva se tako da se zrna papra konzerviraju u salamuri.
Bijeli papar koristi se za svijetla, a crni za tamna jela.
Papar biljka uzgaja se prvenstveno zbog svojih plodova, koji se suše i koriste kao začin.
Uz škrob, smolu i ulje, bobice papra sadrže i piperinsku kiselinu, koja papru daje taj karakterističan okus. Miris papra potječe od pelandrena, kariopilena i seskviterpena u eteričnom ulju.
Papar biljka korištena je još u starom vijeku zbog svog okusa kao i ljekovitog svojstva, a srni papar je danas začin kojim se najviše trguje u svijetu. Vijetnam je najveći svjetski proizvođač i izvoznik papra. Njihova proizvodnja pokriva 34% svjetskih usjeva papra.
Ljutoća crnog papra je zbog kemijske tvari piperin.
Papar biljka kao začin u zrnu, u kuhinji se koristi za marinade, juhe, variva i kao dodatak u kiseljenju povrća. Mljeveni papar ide u gotovo sve vrste jela, umake, salate, koktele, pa čak i u kolače.
Papar biljka se kao začin, u malim količinama može
koristiti kod mnogih smetnji i oboljenja pa tako i :
oboljenja jetre, bolesti crijeva, slabog rada želuca i poremećaja
u mikroflori crijeva, visoke temperature koju snižava ako se
uzima u mlakoj juhi, a u toploj sprječava grozničava stanja,
tegoba s cirkulacijom, tegoba s hemeroidima.
Budi rad želuca tako što iritira sluznicu želuca i potiče proces
vrenja hrane, a ujedno uništava razne štetne mikroorganizme u
hrani.
Najvažniji sastojak su eterična ulja phelandren, caryopylen i sesquiterpen i to 1 do 2,5%, alkaloid piperin do 10%, škrob, smole i malo masnog ulja. Papar kao začin raznovrsnim jelima ima stoljetnu tradiciju, a njegova ljekovita svojstva čine ga zaštitnikom cijelog organizma, pogotovo probavnog sustava.
Pravilno doziranje papra ima niz ljekovitih djelovanja, dok njegova nepravilna uporaba može dovesti do mnogih neželjenih posljedica za zdravlje. Zato budite umjereni, koristite ga kao začin i pomozite svojim crijevima.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!