OGLAS

vrt u proljeće / Od tulipana do narcisa: Koji su najljepši proljetni cvjetovi?

Image
Foto: Pexels.com

Već je dobro poznato kako je vrt u proljeće najljepši, a u nastavku saznajte koji su najčešći proljetni cvjetovi

2.4.2021.
2:38
Pexels.com
VOYO logo

Proljeće je pred vratima, a proljetno cvijeće najsigurniji je znak da nam dolazi ljepše vrijeme. Proljetni cvjetovi su veoma česti, a visibabe, jaglaci, tulipani, šafrani, narcisi i zumbuli zasigurno su neki od najpoznatijih.

Visibaba

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Visibaba je jedna od onih proljetnica koje procvjataju najranije. Stoga ne čudi što je mnogi nazivaju vjesnikom proljeća. Prepoznatljiva je po svojim duguljastim zelenkastim listovima, stapci obavijenoj tankim listićem te bijelom obješenom cvijetu na samom vrhu.

Prve visibabe javljaju se krajem veljače, bez obzira na relativno niske temperature. Zbog mogućnosti da sačuvaju energiju i potrebne hranjive tvari koje su prikupile prošle godine, odlučno prevladavaju problem nedostatka sunčeve svjetlosti i topline.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jaglac

Još jedno mirisno cvijeće koje nas uveseljava već u rano proljeće. Poznat je po svojem zelenom, pomalo naboranom lišću, malenim cvjetnim stapkama i očaravajućim šarenim cvjetovima. Danas postoji preko 400 vrsta jaglaca. Dolaze u mnogim bojama, a na našem području najčešće rastu oni s bijelim i žutim cvjetovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tulipan

Tulipani su lukovičaste biljke prepoznatljive po karakterističnim cvjetovima jarkih boja okrenutima prema gore. Biljka koja raste iz lukovice visoka je od 10 do 70 centimetara, a uobičajeno je da na svakoj stabljici raste po jedan cvijet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šafran

Sezona cvjetanja šafrana počinje krajem veljače ili najkasnije početkom ožujka, pa nije čudno što se često pojavi i ispod snježnog pokrivača. Naziv mu potječe od Crocus sativusšto bi u prijevodu značilo „budi žuti“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šafranovi cvjetovi izgledaju poput zvončića koji imaju šest latica i tri žuta prašnika, a dolaze u različitim bojama - žutoj, bijeloj, ružičastoj, ljubičastoj i plavoj boji. Osim kao ukrasni cvijet, šafran se još od starih dana koristi kao aromatični začin.

Narcis

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U skupinu proljetni cvjetovi spada i cvijet narcisa koji dolazi iz porodice sunovrata (Amaryllidaceae). Zasad je poznato oko 50 različitih vrsta narcisa, a većina njih raste na europskom području. Narcis je prepoznatljiv po dugim listovima, uspravnoj stabljici i cvjetovima koju su sastavljeni od dva dijela -  čašice ili vjenčića koji okružuje periant, odnosno latice cvjetnog omotača.

Narcis uglavnom cvjeta u ožujku ili travnju, a dolazi u raznim bojama. Naime, narcis može biti u žutoj, bijeloj te u kombinacijama tih istih boja. Dosta je otporan na hladnoću pa jednom posađene lukovice mogu i više proljeća uljepšavati vaš vrt. Za njih je jedino važno da dobivaju dovoljnu količinu sunčevog svjetla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zumbul

Ako se u vašem vrtu pojavi ovo divno cvijeće, znat ćete da je proljeće stiglo. Zumbuli glase kao jedne od najljepših i najposebnijih proljetnih biljaka. Njihovi cvjetovi podsjećaju na male grozdove, a dolaze u bijeloj, narančastoj, crvenoj, žutoj, ružičastoj, ljubičastoj i plavoj boji. Bogatstvo jarkih boja za njih je karakteristično.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono po čemu je zumbul još poseban jest njegov intenzivan miris koji ga čini savršenim za cvjetne aranžmane ili bukete za vjenčanje

.Ovo su bili najpoznatiji proljetni cvjetovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hell's kitchen
Dosje Jarak
Brak na prvu
Poseta
Obiteljske tajne
default_cta
Love Island: All stars
Bicemo prvaci sveta
San snova
Čovjek zvan Ove
Južni vetar
default_cta
Minari
Priča o čarobnjaku
Bohemian Rhapsody
Ljubavna zamka
Potraga Zvadlav
default_cta
VOYO logo