OGLAS

Božić je blizu / Kako se sije božićna pšenica na vati?

Image
Foto: pixabay.com

Bliži se Božić, sigurno već razmišljate polagano o pripremama za Božić i sve oko njega, a znate li kako se sije božićna pšenica na vati

20.11.2021.
23:12
pixabay.com
VOYO logo

Božićna pšenica na vati ili zemlji, tradicionalno se sije na Dan svete Lucije, 13. prosinca, te simbolizira plodnu nadolazeću godinu i novi život. Sijanje Božićne pšenice dugačka je tradicija pretkršćanskog porijekla, kao simbol obnove života i plodnosti. 
Božićna pšenica jedan je od najljepših blagdanskih ukrasa,
U kršćanskom duhu mlada pšenica zajedno s drugim plodovima predstavlja pučki običaj blagoslova ljetine, a time i rodnu iduću godinu.

Pšenicu je najbolje sijati na tanjuriću ili u manjoj lončanici. Božićna pšenica može se sijati i na vati, i tu se sijanje neznatno razlikuje od sijanja božićne pšenice u zemlju.
Nemojte štedjeti na sjemenu i prekrijte njime dno posude tako da ne ostane praznog mjesta – čak je poželjno da se sjeme mjestimično preklapa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umjesto zemlje možete upotrijebiti i sloj pamučne vate natopljene vodom i po njoj poslagati zrna pšenice. Vata je praktična jer upija višak tekućine.
Božićna pšenica na vati traži umjereno zalijevanje svaki dan. Za zalijevanje tanjurića pšenice potrebna vam je otprilike jedna žlica vode, a da bi se tekućina ravnomjerno rasporedila, dobro je upotrijebiti plastičnu bocu s raspršivačem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Dosje Jarak
Brak na prvu
Poseta
Obiteljske tajne
default_cta
Love Island: All stars
Bicemo prvaci sveta
San snova
Čovjek zvan Ove
Južni vetar
default_cta
Minari
Priča o čarobnjaku
Bohemian Rhapsody
Ljubavna zamka
Potraga Zvadlav
default_cta
VOYO logo