Božićna pšenica na vati ili zemlji,
tradicionalno se sije na Dan svete Lucije, 13. prosinca, te
simbolizira plodnu nadolazeću godinu i novi život. Sijanje
Božićne pšenice dugačka je tradicija pretkršćanskog porijekla,
kao simbol obnove života i plodnosti.
Božićna pšenica jedan je od najljepših blagdanskih ukrasa,
U kršćanskom duhu mlada pšenica zajedno s drugim plodovima
predstavlja pučki običaj blagoslova ljetine, a time i rodnu iduću
godinu.
Pšenicu je najbolje sijati na tanjuriću ili u manjoj lončanici.
Božićna pšenica može se sijati i na vati, i tu
se sijanje neznatno razlikuje od sijanja božićne pšenice u
zemlju.
Nemojte štedjeti na sjemenu i prekrijte njime dno posude tako da
ne ostane praznog mjesta – čak je poželjno da se sjeme
mjestimično preklapa.
Umjesto zemlje možete upotrijebiti i sloj pamučne vate natopljene
vodom i po njoj poslagati zrna pšenice. Vata je praktična jer
upija višak tekućine.
Božićna pšenica na vati traži umjereno
zalijevanje svaki dan. Za zalijevanje tanjurića pšenice potrebna
vam je otprilike jedna žlica vode, a da bi se tekućina
ravnomjerno rasporedila, dobro je upotrijebiti plastičnu bocu s
raspršivačem.