OGLAS

Balkonsko cvijeće / Sad je pravo vrijeme: Kako odabrati proljetno cvijeće za balkone

Image
Foto: Pixabay

Sezona koju možda najviše volimo je sezona sadnje proljetnog cvijeća za balkone. Pri uređenju balkona pazite jer nisu sve biljke jednako prikladne za sve balkone

28.3.2021.
13:28
Pixabay
VOYO logo

Ako se odlučimo na ljetnice ili trajnice, dobro je znati da one za sadnju ne biramo ravnajući se njihovim izgledom i veličinom, nego i mnogim drugim kriterijima.

Prilikom sadnje cvijeća jako je važno imati u vidu klimatske uvjete odnosno odabrati upravo one vrste koje će uspjeti na mjestu koje smo za njih predvidjeli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proljetno cvijeće za balkone birajte ovisno o tome da li je vaš balkon u sjeni, polusjeni ili na direktnom suncu. Također, vodite brigu i o vjetru. Ako je balkon na jakom udaru vjetra, svakako zasadite živicu.

Živica će biti učinkovitija od zida jer ona je propusna prepreka i onemogućava zapuhe koji mogu uništiti vaše  biljke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako imate jako osunčan balkon ili vrt, pozicioniran na jugu ili zapadu, preporučujemo da sadite samo one vrste koje vole sunce i kojima neće štetiti jako velike vrućine koje su posljednjih godina sve izraženije.

Proljetno cvijeće za vase balkone koje će vas uvijek iznova oduševiti

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekoliko vrsta cvijeća o kojima možda niste razmišljali.

GAZANIJA - biljka koju ćete primijetiti po njezinim velikim cvjetovima čije su latice kombinacija nekoliko boja. U kontinentalnim krajevima, gazanija neće preživjeti zimu. A ako se pak uspije sačuvati, sljedeće godine njezine stabljike dobit će još jedan red latica. Osim u posudama gazanije možete saditi i na gredicama. Važno je znati da moraju imati puno sunca i da temperatura po noći ne smije pasti ispod 10°C. Nikada ne zalijevajte ako im je površina zemlje vlažna, jer će korijen strunuti. Prihranjujte ih svaka dva tjedna. A morate ih redovito čistiti od suhih cvjetova. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: pixabay.com
Image
Foto: pixabay.com

AGAVA  - biljka koja jako voli sunce i ne smetaju joj najveće žege. To ne čudi jer dolazi iz Meksika. Njezini debeli i mesnati listovi su ujedno I njezina spremišta za vodu tako da joj redovito zalijevanje uopće nije potrebno, osim u fazi aktivnog rasta. Pripada porodici ljiljana, a ne kaktusa kako bi se na prvu pomislilo. Zanimljivo je da agava cvjeta samo jednom u životu i da biljka nakon toga ugiba. Neke vrste agave mogu narasti i do sedam metara. Ovisno o vrsti , od agave se dobivaju korisna vlakna, sok ili pak - tekilu. Ako ju uzgajate u kontinentalnom djelu Hrvatske, morate je pospremiti u kuću na prezimljavanje, u prostoru ne hladnijem od 5°C. Zalijevajte vrlo rijetko, samo kada vidite da je zemlja izgubila vlagu.

SUKULENTI – biljke koje jako vole sunce i ne trebaju često zalijevanje. Imaju debeli zaštitni sloj od voska na površini stabljike i listova koji im pomaže zadržati vlagu. Zbog tih svojstava oni su vrlo prilagodljivi i nezahtjevni za uzgoj. Sukulenti će se i nakon ljeta i jeseni vrlo dobro prilagoditi na unutarnje prostore i uspješno prezimiti u vašem domu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VERBENA – proljetno cvijeće za balkone koje plijeni ljepotom svojih cvjetova i omiljen je balkonski cvijet. Idealan je cvijet za one koji nemaju velikog vrtlarskog iskustva jer nije zahtjevna biljka. Raste u grmu i kao puzavac. Može izdržati jako sunce i sušu. Ne pretjerujte sa zalijevanjem i činite to samo kada primijetite da je zemlja suha. Želite li da malo duže cvjeta, krajem srpnja je malo odrežite.

PELARGONIJE --  vjerojatno najpopularnije balkonsko cvijeće i to najviše zbog svojih predivnih baršunastih bujnih cvjetova koji će izdržati sve do kraja jeseni. Osim u grmu, mogu biti i puzavice. Pelargonije jako vole sunce. Traže dreniranu zemlju, pa se prepruča u zemlju staviti i pijesak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Redovito ih zalijevajte ali nemojte pretjerivati s količinom, jer ne vole veliku vlagu. Bolje cvjetaju ako im redovito otkidate ocvale cvjetove i nikada ih nemojte zalijevati po lišću.

Hell's kitchen
Dosje Jarak
Brak na prvu
Poseta
Obiteljske tajne
default_cta
Love Island: All stars
Bicemo prvaci sveta
San snova
Čovjek zvan Ove
Južni vetar
default_cta
Minari
Priča o čarobnjaku
Bohemian Rhapsody
Ljubavna zamka
Potraga Zvadlav
default_cta
VOYO logo