Uzgoj kajsije se na ostatak svijeta proširio iz sjeveroistočne Kine. Stabla ovog voća dospijevaju u rod nakon tri do četiri godine i uzgajaju se na pažljivo odabranim terenima. Kajsija je otporna na biljne bolesti i štetnike, čak je otpornija od većine drugih voćnih vrsta. Plodovi dozrijevaju rano te su bogati šećerima, organskim tvarima, vitaminima i mineralima.
Temperatura
U dubokom zimskom mirovanju, kajsija može podnijeti temperature i do -25 °C s manjim oštećenjem, ali u vrijeme prisilnoga zimskog mirovanja temperature od -18 °C mogu napraviti veliku štetu. Kajsija cvate vrlo rano jer joj je za cvatnju dovoljna mala količina aktivnih temperatura (iznad 7 °C).
Voda
Kod uzgoja kajsije, imajte na umu da je ona prilično otporna prema suši. Višak vlage u tlu ima nepovoljan utjecaj na marelicu jer njihov korijen teško podnosi prekomjerno vlaženje tla. Riječ je o voću koje najveće zahtjeve za vodom ima u lipnju i srpnju. Najčešće se koristi sustav navodnjavanja kap po kap.
Tlo
Za uzgoj kajsije najbolji odabir su duboka, kvalitetno drenirana tla koja omogućuju ravnomjerno rasprostiranje korjenova sistema. Ovisno o kojoj je podlozi riječ, poželjna dubina je 80 do 120 cm, nekad i do 150 cm. Što se tiče mehaničkog sustava, za uzgoj kajsije najviše odgovaraju tla koja sadrže sitni i krupni pijesak 60 do 65 %, a praha i gline 35 do 40 %. Za uzgoj kajsije su najpovoljnija slabo kisela, neutralna do slabo alkalna tla, s minimalno 2 do 3 % humusa, 15 - 20 mg fosfora i više od 20 mg kalija na 100 grama tla.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!