Indijski začini hranu čine bogatom okusima, a uz to imaju ljekovita svojstva. Koji su najpoznatiji indijski začini?
Kurkuma je najrašireniji indijski začin koji jelima daje prepoznatljivu žutu boju. Nastaje mljevenjem sušenog gomolja biljke kurkume. Glavni sastojak kurkume je kurkumina koja ima antibakterijsko i antiseptičko djelovanje.
Ovaj indijski začin koristi osim kao dodatak jelima koristi se i za poboljšavanje probave, te kod astme, bronhitisa i prehlade. Kurkuma se koristi i u ayurvedskoj medicini za jačanje i zagrijavanje tijela. Ovaj popularni indijski začin dodaje se jelima od mahunarki, mesa, riže i raznim juhama.
Garam masala je mješavina indijskih začina koja je poznata po tome što podiže razinu tjelesne temperature. Ovaj indijski začin jelima se dodaje u malim količinama i obogaćuje ih intenzivnim okusom, a specifičan je po tome što svaka indijska regija ima svoj način za pravljenja garam masale.
Asafetida je indijski začin koji se koristi u jelima od povrća i leće, a u ayurvedskoj medicini se koristi za izlučivanje nakupljenih toksina koji se stvaraju nezdravim načinom prehrane.
Curry je najpoznatiji indijski začin. To je mješavina indijskih začina koju su smislili Britanci koji su okuse Indije željeli ponijeti doma. Većina curryja sadrži fenugrik, kumin, kurkumu i korijander, a ponekad se dodaju fenel, klinčić, cimet, papar i muškatni oraščić.