Čaj od kadulje od davnih se dana priprema za liječenje mnogih zdravstvenih problema kao što su jačanje krvožilnog sustava, pročišćivanje krvi, izbacivanje nepotrebne sluzi iz organizma, stimuliranje cirkulacije te snižavanje razine glukoze u krvi.
Dobrobiti ljekovite kadulje
Kadulja (lat. Salvia officinalis) je bez sumnje jedna od najljekovitijih biljaka u svijetu, a vrlo je rasprostranjena i na našim prostorima. Višegodišnja je grmolika biljka, karakteristična po drvenastim i zeljastim dijelovima stabljike. U prosjeku naraste do 60 centimetara, a naročito je poznata po jakom korijenu.
Što se tiče prostora na kojim se nalazi, kadulju najčešće možemo pronaći na sunčanim i suhim mjestima. Obična kadulja najbolje uspijeva u siromašnom, pjeskovitom i slabo hranjivom tlu.
S obzirom na to što je kao biljka izrazito ljekovita, koristi se za pripremu čajeva, kao začin u kulinarstvu, eterično aromatično ulje te u kozmetici.
Čaj od kadulje najviše se koristi kao lijek za upalu grla, krajnika, za smirivanje sluznice grla te kod simptoma prehlade. Naime, čaj ima stimulativno, diuretsko i protuupalno djelovanje. Kad je riječ o okusu ovog ljekovitog napitka, moglo bi se reći da je čaj od kadulje vrlo jakog i gorkog okusa.
Priprema čaja od kadulje
Čaj se može piti ili grgljati, a priprema se tako da se jedna velika ili dvije manje žličice kadulje prelije s 2 dcl vruće vode te tako pusti da odstoji desetak minuta. Nakon toga, spreman je za konzumiranje. Njegovo ljekovito djelovanje razlog je zbog čega se sve više konzumira, najčešće kad se pojavi grlobolja ili prehlada.