OGLAS

NOVA STUDIJA / Alkoholiziranje budućih očeva loše utječe na fetus?! 'Može dovesti do ovih šokantnih posljedica na nerođeno dijete'

Image
Foto: Shutterstock

Stopa rasta bebine glave, usta i čeljusti može biti oštećena kao rezultat prekomjerne konzumacije alkohola od strane oca

17.11.2023.
23:02
Shutterstock

Play logo

Dok je općepoznato da liječnici trudnicama savjetuju da ne konzumiraju alkohol, budući očevi mogu slobodno piti koliko god žele. I premda neki muškarci odustaju od pića u znak podrške svojim partnericama tijekom njene cijele trudnoće, drugi ne vide razlog zašto bi morali trpjeti "sušu" devet mjeseci, piše LADbible.

POGLEDAJTE VIDEO: Novi lijek protiv alkoholizma, uklonjen zbog količine opasnih tvari i nuspojava!


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, pokazalo se da navike pijenja budućih očeva zapravo mogu utjecati na fetus. Skupina američkih znanstvenika otkrila je da njihovo opijanje mjesecima prije začeća može utjecati na razvoj crta djetetovog lica.

Image
TRBUH RAVAN, MJESEČNICA UREDNA /

'Nisam znala da sam trudna sve dok nisam rodila': Milijuni žena u panici, tvrde da im je ovo najveći strah

Image
TRBUH RAVAN, MJESEČNICA UREDNA /

'Nisam znala da sam trudna sve dok nisam rodila': Milijuni žena u panici, tvrde da im je ovo najveći strah

Konkretno, stopa rasta bebinih očiju, glave, usta i čeljusti može biti oštećena kao rezultat prekomjerne konzumacije alkohola od strane oca. Postoji rizik da previše pića može izazvati fetalni alkoholni spektar poremećaja (FASD) koji utječe na razvoj lica u maternici. To kasnije može oštetiti opseg do kojeg bebin mozak može rasti.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

FADS se obično povezuje s majčinim navikama pijenja tijekom trudnoće i jedan je od mnogih razloga zbog kojih se budućim mamama savjetuje da ne piju tijekom trudnoće.

Image
Foto: Shutterstock
Image
Foto: Shutterstock

Otkriveno je da su potomci muškaraca koji su pili imali znatno veću vjerojatnost da će imati manje oči, stisnuta lica i manja usta.

Može doći do deformacija kod novorođenčeta

Prethodno provedena istraživanja otkrila su da majčino pijenje može, u nekim slučajevima, rezultirati nešto kraćim, više okrenutim nosom kod njihovih potomaka. Ali, sada je dokazano da su ti učinci također izravno povezani s očevim navikama pijenja.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Profesor Michael Holding, razvojni fiziolog s teksaškog sveučilišta A&M, ovaj je tjedan izjavio za novinare: "Kada je tata pio, vidjeli smo duboku promjenu u građi lica. Kronična izloženost alkoholu kod muškaraca (definirana kao konzumacija više od pet pića dnevno u razdoblju od četiri sata) mogla bi dovesti do prirođenih deformiteta zbog fetalnog alkoholnog sindroma".


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkriveno je da su potomci muškaraca koji su pili imali znatno veću vjerojatnost da će imati manje oči, stisnuta lica i manja usta. To je rezultiralo slučajevima da su djetetovi odrasli zubi postali zbijeniji.


Play logo

Njihove uši bile su smještene niže niz glavu, u usporedbi s bebama čiji očevi nisu pili. Povrh svega, te su bebe bile izloženije većem riziku od razvoja mikrocefalije, tj. nerazvijenosti glave i mozga. U većini slučajeva dolazi i do niže porođajne težine, što je izraženije što tata više pije.

Druga zasebna studija provedena u SAD-u također sugerira da će potomci muškaraca koji su teški pijanci znatno vjerojatnije i sami imati sklonosti prema drogama i alkoholu, u usporedbi s onima čiji očevi ne piju. Kliničke studije također su pokazale da očevo pijančenje može povećati rizik od potencijalno fatalnih srčanih mana u njihove djece.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U klinču
Vrijeme je za seks
SRPZŽ2023
Ljubav je na selu
Dosje Jarak
default_cta
Love island Australija
Superstar
Viola boje mora
Život na vagi
Igra moje sudbine
default_cta
VOYO KIDS
Stanje nacije
American idol
LJNS AU

Najčitanije


Izdvojeno

Image
PRVA ULOGA /

Voyage postao glumac: Najveća regionalna zvijezda nove generacije glumi u seriji, stigla je na Voyo

Telegram

Telegram

Image

Policija maloprije potvrdila da je konačno podnijela prijavu protiv Banožića. Novi detalj: počinio je i prekršaj