MNOGI GRIJEŠE / Kada upaliti duga, a kada kratka? Evo čemu služe sva svjetla na autu i što kaže zakon

Image
Foto: Shutterstock

Kako bi vozač bio vidljiv na cesti i jasno vidio druge sudionike u prometu, mora koristiti automobilska svjetla, ali pitanje je koja i kada treba upaliti

19.6.2024.
13:29
Shutterstock
VOYO logo

Svjetla na automobilu igraju ključnu ulogu u sigurnosti na cestama, omogućujući bolju vidljivost vozaču i ostalim sudionicima u prometu. Iako većina vozača zna osnovna pravila, važno je podsjetiti se kada i kako pravilno koristiti različite vrste svjetala - primjerice svjetla za maglu koja se kod velikog broja automobila, rijetko pale. 

"Na motornim vozilima za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla u razdoblju od 1. studenog do 31. ožujka. Na motociklu i mopedu za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena kratka svjetla tijekom cijele godine. Novčanom kaznom u iznosu od 30.000 eura kaznit će se za prekršaj vozač ako postupi suprotno odredbama ovog članka", piše u članku 102. Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pripremili smo vodič kroz vrste svjetla u autu i kada ih koristiti. 

Koje vrste svjetla u autu postoje? 

Prije svega, svjetla u automobilu dijelimo na vanjska, koja su montirana s vanjske strane vozila, i unutarnja svjetla. Stručnjaci prepoznaju nekoliko osnovnih vrsta svjetala u automobilu, a vozači znanje o njima uče tijekom polaganja vozačkog ispita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najvažnije vrste svjetala u automobilu su:

  • Kratka svjetla: Zelena ikona prednjeg svjetla s nagnutim linijama.
  • Duga svjetla: Plava ikona prednjeg svjetla s jednostavnim linijama.
  • Dnevna svjetla: Zelena ikona prednjih svjetala sa susjednim redovima malih točkica.

Druga važna svjetla u automobilu uključuju:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Svjetla za maglu (prednja i stražnja): Zelena ikona prednjeg svjetla s kosim i prekriženim linijama.
  • Svjetla kočnice: Riječ "STOP".
  • Pokazivači smjera: Dvije suprotne strelice, jedna usmjerena ulijevo, a druga udesno.
  • Pozicijska i parkirna svjetla: Dva prednja svjetla s tri crte okrenute jedna od druge.
  • Svjetla za upozorenje: Crveni simbol s dva trokuta, jedan manji unutar većeg.

Neki vozači možda nikada nisu koristili svjetla za maglu. Biste li uopće znali gdje ih pronaći na kontrolnoj ploči? Ne brinite, mnogima trebaju podsjetnici o tome čemu služe različita svjetla i kada ih treba koristiti.

Image
Foto: Shutterstock

Kratka svjetla

Kratka svjetla su najčešće korištena, svjetlija su od bočnih svjetala, ali ne toliko svijetla kao duga svjetla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ime su dobila jer su nagnuta prema dolje - prema cesti. Prekidač za njihovo uključivanje obično se nalazi na kotačiću na kontrolnoj ploči ili na uvijenoj ručici pokazivača, iako mnogi noviji automobili imaju svjetla koja rade bez vozačevog unosa.

Image
IMA IH ČAK 64 /

Veliki vodič kroz lampice u automobilu: Saznajte na što vas svaka od njih upozorava

Image
IMA IH ČAK 64 /

Veliki vodič kroz lampice u automobilu: Saznajte na što vas svaka od njih upozorava

U propisima za autoceste piše: "Morate koristiti prednja svjetla kada je vidljivost ozbiljno smanjena", a "ozbiljno smanjena" definira se kada možete vidjeti manje od 100 metara ispred sebe. To znači da bi trebali biti uključena noću i za vrijeme lošeg vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne smijete koristiti svjetla na način koji bi zaslijepio ili uzrokovao nelagodu drugim sudionicima u prometu, uključujući pješake i bicikliste.

Image
Foto: Shutterstock

Duga svjetla

Duga svjetla su najsvjetlija vrsta prednjih svjetala na normalnim vozilima. Nagnuta su više od kratkih svjetala, omogućujući vam da vidite više ceste, a ponekad su poznata i kao duga svjetla. Prekidač za njihovo uključivanje obično se nalazi u blizini prekidača za kratka svjetla i oni mogu koristiti drugačiji set žarulja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Puna prednja svjetla trebali biste koristiti samo na neosvijetljenim dijelovima ceste noću. Kada se susrećete s nadolazećim vozilima (uključujući bicikliste ili pješake), pratite drugo vozilo ili vozite zavojima, morate isključiti puna svjetla jer često mogu zasljepljivati ​​i uzrokovati nesreće.

Image
Foto: Shutterstock

Svjetla za maglu

Svjetla za maglu dizajnirana su za probijanje kroz maglu, za razliku od svjetla punog snopa koja se reflektiraju od magle. Obično dolaze u dva seta, sprijeda i straga, s prekidačima kodiranim bojama: žuto za stražnja svjetla za maglu i zeleno za prednja svjetla za maglu. U većini automobila morat ćete upaliti kratka svjetla prije nego što pritisnete ili okrenete prekidač svjetla za maglu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svjetla za maglu koristite samo kada je vidljivost ispod 100 metara - to je otprilike duljina nogometnog igrališta. Važno je ne koristiti svjetla za maglu kada je vidljivost bolja od toga jer riskirate zaslijepiti druge vozače.

Image
Foto: Shutterstock

Svjetla upozorenja

Vaša svjetla za opasnost mogu se vidjeti u svim kutovima vašeg automobila - to su svjetla koja se obično koriste kao pokazivači. Trepćuća žuta svjetla koriste se za upozorenje drugim vozačima na opasnost ili prepreke na cesti, a tipka na kontrolnoj ploči označena je trokutastim oblikom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svjetla za opasnost trebali biste koristiti samo ako vaše vozilo miruje, kako biste upozorili druge da uzrokujete privremenu prepreku. To se može dogoditi kada ste doživjeli nesreću, auto je u kvaru ili ste bili prisiljeni stati zbog prepreke. Također možete koristiti svjetla za opasnost ako ste na autocesti i ispred vas postoji prepreka na koju trebate upozoriti druge vozače.

Image
Foto: Shutterstock

Indikatorska svjetla

Indikatorska svjetla zauzimaju isti položaj kao vaša svjetla upozorenja, vidljiva su na svim kutovima vašeg automobila. Trepćuća žuta svjetla uključuju se i gase s jedne strane vašeg automobila pomoću ručice pokazivača. Također se automatski isključuju nakon što ispravite kotače nakon skretanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trebali biste koristiti indikatorska svjetla kako biste drugim sudionicima u prometu i pješacima pokazali gdje namjeravate skrenuti. To uključuje kružna raskrižja, udaljavanje, pretjecanje i promjenu trake. Pazite da ne odete prekasno ili da ih ne uključite prerano jer bi drugi mogli pomisliti da idete ranije.

Image
Foto: Shutterstock

Stražnja svjetla

Stražnja svjetla su crvena i nalaze se na stražnjoj strani vašeg automobila. Uključuju se/isključuju u isto vrijeme kad i vaša prednja svjetla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, bez obzira uključite li prednja svjetla ručno ili rade automatski, svijetlit će u oba smjera.

Stop-svjetla

Stop-svjetla također su crvena i nalaze se blizu vaših stražnjih svjetala. Ona svijetle kako bi pokazali drugim vozačima da ste pritisnuli kočnice i da usporavate, piše Rac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Provjerite varaju li automehaničari dezinformirane vozače

ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo