Play ponuda

'BOŽIĆNA ČAROLIJA' / Ugledni britanski medij u top 10 božićnih destinacija u Europi uvrstio Zagreb: 'Fešta se diljem grada!'

Foto: Pixsell/ Zoe Sarlija

"U sklopu zagrebačkog Adventa, koji traje šest tjedana, fešta se diljem grada", započeli su britanski mediji s opisom poznatog zagrebačkog adventa

23.11.2022.
21:12
Pixsell/ Zoe Sarlija
Play ponuda

"Park Zrinjevac u Zagrebu postaje božićna čarolija, s lampionima koji osvjetljavaju drvorede i lijepom tržnicom s drvenim kolibama na kojima se prodaju darovi koje su izradili lokalni umjetnici, te blagdanska hrana i piće, piše britanski The Guardian.

Zrinjevac prvi na popisu

"U sklopu zagrebačkog Adventa, koji traje šest tjedana, fešta se diljem grada. Na Trgu bana Josipa Jelačića ogromno je božićno drvce, uz živu glazbu, klizališta i štandove po parkovima i trgovima diljem grada", opisali su zagrebački advent britanski mediji te podijelili čarobnu fotografiju s okićenog Zrinjevca.

Izvor:

Romantična slika Zrinjevca pod snježnim pokrivačem.

Advent u Nizozemskoj

Nakon Zrinjevca na njihovoj listi našao se božićni sajam u Valkenburgu, u Nizozemskoj.

Ako se odlučite otići na ovaj advent, ulaz na ovaj božićni sajam nalazi se u podnožju brda Cauberg, sa štandovima iznad zemlje i u jezivim špiljama Valkenburga.

Tržnica je prilično tradicionalna, s prodavačima koji prodaju uobičajene ukrase, ali ispod nje leži najveća europska podzemna božićna tržnica, u lapornim tunelima kamenoloma Gemeentegrot.

Izvor: Profimedia

Valkenburg, Nizozemska

Tu su jako osvijetljene božićne figurice koje će vas voditi i digitalna aplikacija koja pomaže kupcima da se snađu u labirintu božićnog veselja u ovom podzemnom kamenolomu iz 18. stoljeća koji je pretvoren u umjetničku galeriju. Ulaznice je potrebno kupiti unaprijed.

Play ponuda

Šumski advent u Njemačkoj

Sljedeći na listi je advent u klancu Ravenna, Schwarzwald, u Njemačkoj. Nürnberg i Dresden imaju tradicionalne, velike božićne sajmove, osobito se ističe onaj u klancu Ravenna u jugozapadnoj Njemačkoj.

Mnogi božićni sajmovi ove godine podižu svoje zelene karakteristike (energetska kriza čak prisiljava organizatore da priguše svjetla), a ovo je jedan od ekološki najprihvatljivijih sajmova.

U klancu ispod 40-metarskog željezničkog vijadukta više od 40 drvenih koliba prodaje lokalno izrađene proizvode poput pletiva od janjeće vune i ručno rezbarenih drvenih maski. Posjetitelji moraju kupiti karte online, a autobus vozi sa željezničke stanice Hinterzarten ili Himmelreich.

Play ponuda

Pariz vrvi božićnim duhom

U Parizu postoji mnogo neobičnih božićnih sajmova, od božićnog sajma Station F, koji slavi novoosnovana poduzeća, do jednog usmjerenog na latinoameričke obrtnike.

Izvor: Profimedia

Pariz

Pariška noćna tržnica naglašava etičku potrošnju i lokalne kreatore, a nalazi se u Cité Fertile iza La Grande Hallea, te je inspiriran noćnim tržnicama u Aziji, s više od 80 neovisnih prodavača koji prodaju proizvode s društveno-ekološkim predznakom, poput nakita Sable Vert, izrađenog od ispranog morskog stakla.

Organski božićni zalogaji i pića poslužuju se na štandovima kao što je Calyce Cider Bar, a glazbu pružaju lokalni DJ-evi i glazbenici - ovdje nema pjevača pjesama.

Tržnica Bellevue u Zürichu

Po Zürichu su razasuti božićni sajmovi, od kojih je tržnica Bellevue možda najpopularnija, za štandove s hranom (koje vode gradski kuhari) i moderna dizajnerska jela.

Play ponuda
Izvor: Profimedia

Zürich

Međutim, ono što treba provjeriti ove godine je Münsterhof - najnoviji dodatak, sa sloganom "Iz Züricha za Zürich", gdje su svi prodavači iz kantona. Ovdje se može uživati u kuhanom vinu iz lokalne vinarije, a mogu se kupiti i čarape lokalnih dizajnera ili jestivi suveniri poput Tsüri umaka.

Božićni sajam u gornjem dijelu Vilniusa u Litvi

Božićni sajmovi relativno su novi u Vilniusu, a mnogi od njih pojavili su se u posljednjem desetljeću, sa svježe prženom kavom od žira umjesto kuhanog vina.

Većina je moderna u svojoj ponudi i dekoru - potražite suvremene zaokrete u tradicionalnim božićnim ukrasima i svečanostima diljem grada.

Play ponuda

Selo Djeda Mraza u Göteborgu

Vrtovi Liseberg u Göteborgu, u Švedskoj, ugošćuju umjetnička događanja tijekom cijele godine, ali najzabavniji (osobito za djecu) je božićni sajam koji se održava u tematskom parku Liseberg, koji u prosincu postaje zimska zemlja čuda.

Tu je klizalište, selo Djeda Mraza s radionicama za vilenjake, štandovi na tržnici i restoran koji poslužuje tradicionalna švedska božićna jela.

Göteborg je već šestu godinu zaredom rangiran kao najodrživiji grad na svijetu, stoga ne čudi da 5 milijuna božićnih lampica koje osvjetljavaju park pokreće Lisebergova vlastita turbina na vjetar.

Berner Sternenmarkt u Bernu, Švicarska

Započnite svoje hodočašće božićnim sajmom u povijesnom hotelu Schweizerhof Bern za vrlo europsku božićnu aktivnost, uživajući u kamenicama i šampanjcu u svečano ukrašenoj Jack’s Brasserie prije nego što se uputite na najcool božićni sajam u Bernu.

Berner Sternenmarkt nudi panoramski pogled na švicarski glavni grad i 80 odabranih štandova, koji se mijenjaju tjedno tijekom prosinca, prodajući sve od švicarskih dozatora sapuna i mirisnih svijeća iz sela Mürren do jestivih poslastica koje koriste zajednicama u Tanzaniji i Baliju.

Advent Fulpmes, dolina Stubai, Austrija

Fulpmes u dolini Stubai, gdje se snowboarderi spuštaju sa staza na ledenjaku Stubai, dom je simpatičnog božićnog sajma s vlastitim kazalištem na otvorenom. U ponudi regionalnih proizvoda je kiachl, slatko i slano jelo od marmelade i kiselog kupusa, koje se jede samo za Božić.

Ali vrhunac je kazalište na otvorenom, Theater in der staden Zeit, gdje se obitelji okupljaju uz svijeće kako bi uživale u Krampusu, narodnoj priči o polu-jarcu, polu-demonskom čudovištu koje kažnjava zločestu djecu za Božić.

Fira de Santa Llúcia, Barcelona, Španjolska

Fira de Santa Llúcia tradicionalni je katalonski božićni sajam sa svim ukrasima, koji se održava na Trgu katedrale, s 20 osvijetljenih božićnih drvaca, jaslicama i štandovima koji prodaju svečane slastice i ukrase.

Datira iz 1786., vesela je afera s obiteljima koje se okupljaju kako bi slušale tradicionalnu glazbu i kušale božićnu hranu, uključujući escudellu, posebnu blagdansku juhu.

Vrhunac za djecu je ogromna cjepanica, Caga Tió. koja je napunjena nugatom i drugim slatkišima - a potom je djeca gladna šećera razbiju u paramparčad.