Play ponuda

TE NA IZLET, TE MALO NA MORE / Sjećate li se ovih vremena? Stara fotografija s ljetovanja ujedinila regiju: 'To je bila Jugoslavija, imali smo...'

Image
Foto: Facebook Screenshot

Ni roditelji ni djeca nisu 'blejali' u mobitele cijeli dan, igrala se trešeta i briškula, a djeca su se zabavljala igrajući Sandukana

22.11.2022.
13:38
Facebook Screenshot
Play ponuda

"Teška vremena, prijatelju moj, đavo ih odnio", pjevao je bend Neki to vole vruće još 1986. godine. Ipak, mnogi bi se danas složili da su vremena sve gora i gora. Brojni tvrde da se nekad puno bolje živjelo, a tome u prilog ide i fotografija objavljena na Facebook stranici Nostalgija koja u ovom trenutku broji više od 2000 lajkova.

Na fotografiji je prikazana jedna četveročlana obitelj na moru. Čini se da je jedan mali Fićo tada, osim ljudi, mogao prevesti i stol, stolice na rasklapanje, hranu, vodu, šator i brojne druge stvari.

Ni roditelji ni djeca nisu "blejali" u mobitele cijeli dan, igrala se trešeta i briškula, a djeca su se zabavljala igrajući sandukana ili tko je jači. Štoviše, kada malo bolje promislimo, u vrijeme kada dečki iz Neki to vole vruće pjevaju o "Teškim vremenima", proizveden je i posljednji Fićo. Radi se o već spomenutoj 1986. godini, a nosio je oznaku Zastava 850 SC.

Zastava 750 se koristila u brojnim službama bivše države: policiji (miliciji), autoškolama, auto klubovima (pomoć na cesti), serviserima (sa sandukom za alat i dijelove na mjestu stražnjih sjedala).

Image
'NE POSTOJI ŠTIT OD CIJENA' /

Ekonomist upozorava: 'Sjetimo se '80-ih godina kada je Jugoslavija zamrzavala cijene, kako je to završilo'

Image
'NE POSTOJI ŠTIT OD CIJENA' /

Ekonomist upozorava: 'Sjetimo se '80-ih godina kada je Jugoslavija zamrzavala cijene, kako je to završilo'

"I bilo nam je lijepo. Imali smo svi sve. Imali smo ORA Sava, gradili nasipe, ceste. Sadili šume. Bilo je lijepo", "Nema više ovakve države", "Ovo se vrijeme nikad neće vratiti. Ostaje nam samo sjećati se prelijepog djetinjstva", "Bila su to bezbrižna ljeta u kampovima", "Živjela Jugoslavija", "Nikad više ovakvog vremena", samo su neki od brojnih komentara ispod fotografije.

A kad se već referiramo na pjesme, spomenutu fotografiju najbolje opisuje hit Zabranjenog pušenja iz 1999. Doduše, oni su opjevali također legendarni Jugo 45, ali stihovi "Bilo je to dobro vrijeme, te na izlet, te malo na more", savršeno opisuju ovaj prizor koji je ujedinio regiju u istoj misli.

Što god mislili o tome, čini se da se vrijeme bez telefona i vrijeme u kojem je četveročlana obitelj bezbrižno mogla otići na more ne pazeći pritom hoće li uliti litru više ili manje, zaista nikad više neće ponoviti.

Ipak, ne želimo vas ostaviti sjetne i tužne pa vam za kraj donosimo i nekoliko viceva - u čast slavnom Fići koji je obilježio cijeli jedan period.

Zašto vozači Fiće sigurno idu u raj?
– Jer su s njime već bili u paklu!

Zašto vozači Fiće nikada ne nose autokartu?
– Ne mogu ni ići daleko, pa ne mogu ni zalutati.

Mnogi ne znaju da je Fićo, u stvari, projektiran za pet osoba…
– Jedna ga vozi, a ostale guraju…

Što treba učiniti kad Fićo prokuha?
– Prestati ga gurati i pustiti da se odmori.

Play ponuda
Play ponuda