NE RISKIRAJTE / Da ne zapnete na cesti: Prije vožnje na more provjerite ovih pet stvari na autu

Image
Foto: Shutterstock

Stručnjaci su otkrili što sve trebate napraviti kako biste osigurali da je vaše vozilo spremno za ljetnu vožnju

27.6.2024.
11:05
Shutterstock
VOYO logo

Mnogi na godišnji odmor idu automobiom. Prije nego što krenete na željenu destinaciju, potrebno je provjeriti pet ključnih stvari na vozilu kako biste izbjegli neugodnosti i kvarove na visokim temperaturama.

Gurui za održavanje automobila iz tvrtke Euro Car Parts otkrili su što sve trebate napraviti kako biste osigurali da vaše vozilo bude spremno za ljetnu vožnju. Od klima-uređaja do vjetrobrana, istaknuli su ključne stvari koje treba provjeriti kako biste osigurali sigurno putovanje tijekom vrućeg vremena, piše Daily Star.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. Provjerite jesu li gume prikladne za putovanje

Profesionalci su naglasili važnost provjere guma prije polaska. "Tlak u gumama nije samo ključan za to koliko će vaše putovanje biti glatko, već također može utjecati na potrošnju goriva", rekli su.

Image
NE KUPUJTE SVAŠTA /

Automehaničar upozorava na rabljene gume: 'Ove nisu sigurne, ali postoji rješenje'

Image
NE KUPUJTE SVAŠTA /

Automehaničar upozorava na rabljene gume: 'Ove nisu sigurne, ali postoji rješenje'

"Pogledajte u priručnik za automobil ili unutar poklopca spremnika goriva kako biste pronašli optimalnu razinu tlaka. Razlikovat će se za prednje i stražnje gume, a tlak možete izmjeriti na lokalnoj benzinskoj postaji ili kotkuće manometrom", savjetovali su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Pobrinite se da klima-uređaj bude ispravan

Provjerite klima-uređaj kako biste bili sigurni da radi učinkovito. "Znakovi da bi on mogao biti neispravan su to da je zrak koji ispuhuje topao, ispuhuje ga minimalno ili ga uopće ne ispuhuje ili počinje stvarati klopotavu buku. Drugi pokazatelji oštećenja također mogu biti kondenzacija na dnu vjetrobrana ili neugodan miris koji dolazi kroz ventilacijske otvore", upozorili su stručnjaci.

"Jedan od načina da provjerite radi li klima uređaj je podizanjem poklopca motora dok je automobil uključen i ako čujete zvuk otkucaja, spreman je za upotrebu. Ako ne, možda će vam trebati pomoć profesionalca", savjetovali su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shitterstock

3. Nalijte sve važne tekućine

Prije dugog putovanja automobilom svakako provjerite je li on potpuno napunjen tekućinom za pranje vjetrobranskog stakla, pogotovo tijekom ljetnih mjeseci. Prljavština i prašina se mogu nakupiti na vjetrobranskom staklu, stoga je njegovo učinkovito i brzo čišćenje ključno.

"Spremnik tekućine za vjetrobransko staklo možete pronaći ispod poklopca motora i napuniti ga tekućinom do maksimalne crte", rekli su stručnjaci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako vaš automobil nije nedavno bio na servisu, možda bi bilo dobro provjeriti motorno ulje. Otvorite poklopac motora dok je motor hladan i izvucite šipku za mjerenje razine ulja. Obrišite kraj šipke i vratite je u utor prije ponovnog izvlačenja kako biste jasno vidjeli razinu ulja. Ako je ulje ispod najniže crte na mjernoj šipki, morat ćete odmah doliti ulje", istaknuli su.

4. Provjerite akumulator

Većina vozača je svjesna da su akumulatori u automobilima pod velikim rizikom od pražnjenja tijekom zime, ali mnogi od njih ne shvaćaju da problemi obično počinju ljeti. "Kada temperatura raste, akumulator brže stari, što znači da ste u većem riziku da se isprazni prije vašeg putovanja", rekli su stručnjaci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock

"Najbolji način da zaštitite akumulator i svoj novčanik prije nego što krenete na cestu je da svoj automobil ostavite parkiran u zasjenjenom području gdje može ostati hladan, tako da na njega neće toliko utjecati vrućina", otkrili su.

"Produljenje vremena putovanja također može pomoći jer kratka putovanja, s puno zaustavljanja i ponovnog kretanja, ne daju alternatoru dovoljno vremena da napuni akumulator pa iskoristite toplo vrijeme i hodajte na kraćim putovanjima ako je moguće", savjetovali su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5. Napunite kutiju za hitne slučajeve

Kada je u pitanju vožnja, morate biti spremni suočiti se s neočekivanim, zbog čega je kutija za hitne slučajeve i popravke ključna ako naiđete na probleme na cesti.

"Smisao je pripremiti se za brojne neočekivane probleme, stoga u nju treba staviti predmete poput kablova za paljenje automobila, mjerača tlaka u gumama, trokuta upozorenja, kompleta prve pomoći, punjača za mobitel, svjetiljki, rezervne odjeće, deka i reflektirajućeg prsluka", savjetovali su profesionalci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Bez volana i papučica, mijenja mirise i boju, pušta filmove, pamti vašu omiljenu boju. Što još može Rimčev robotaksi?

ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo