NE KUPUJTE SVAŠTA / Automehaničar upozorava na rabljene gume: 'Ove nisu sigurne, ali postoji rješenje'

Image
Foto: Shutterstock

Jedan od najpopularnijih YouTubera upozorio je vozače da nikada ne kupuju određenu vrstu guma, navodeći da one izlažu opasnosti njih i druge sudionike u prometu

26.6.2024.
11:22
Shutterstock
VOYO logo

Automehaničar Scotty Kilmer upozorio je vozače da dobro razmisle prije nego što odluče kupiti komplet rabljenih guma za svoj automobil.

Scotty, koji radi s automobilima više od 50 godina, stekao je brojne pratitelje na YouTubeu, gdje dijeli savjete koji mogu pomoći u smanjenju troškova i pomoći vozačima u sprječavanju nesreća i kvarova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock

Zašto je opasno koristiti rabljene gume?

U nedavnom videu Scotty upozorava vozače da rabljene gume mogu biti pristupačne, ali mogu biti opasne za korištenje, čak i ako još uvijek imaju dosta gaznog sloja na sebi.

"Danas svi pokušavaju uštedjeti novac, ali ja ću vam reći da stvarno nije dobra ideja kupovati rabljene gume. Zašto su one stavljene na prodaju? Prijašnji vlasnici su sigurno mislili 'dobro, ove ne valjaju, trebam nove'. Osim toga, gume se kvare s godinama - stare gume su zastarjele. Ako dobijete gumu staru šest godina, čak i ako gazni sloj izgleda dobro, iznutra je sva ispucana i nije sigurna", objasnio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock

Tijekom vremena, polimeri na gumama koji se koriste za izradu vanjske stijenke konačno će se razgraditi, uzrokujući stvaranje raznih malih pukotina. Osim što su ružne, ove pukotine dopuštaju zraku da izađe, uzrokujući dodatno trenje koje bi moglo smanjiti potrošnju goriva i, u ekstremnim slučajevima, dovesti do ispuhivanja. Kada putujete po vlažnom vremenu, voda također može ući u napukle gume, što može dovesti do promjena u poravnanju kotača i problema pri ubrzavanju i kočenju.

Image
JEFTINIJE S RAZLOGOM /

Izdano upozorenje na neke vrste autoguma: Ako nemaju ovu oznaku, ne kupujte ih!

Image
JEFTINIJE S RAZLOGOM /

Izdano upozorenje na neke vrste autoguma: Ako nemaju ovu oznaku, ne kupujte ih!

Scotty je kasnije rekao da bi vozači mogli doživjeti ozbiljnu nesreću ako voze svoj automobil s oštećenim gumama. Dodao je: "Imao sam kupce koji su kupovali rabljene gume kako bi uštedjeli novac i bum - jedna od guma je eksplodirala jer je bila stara i nije više mogla držati pritisak. Ali ako volite kockanje i želite kupiti rabljenu gumu, nemojte ići u trgovinu gumama, idite na otpad. Automobili koji odu na otpad jer su motor ili mjenjač eksplodirali, mogli bi imati vrlo dobre gume."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim rabljenih guma, mnogi stručnjaci predlažu da se vozači također trebaju kloniti novih modela koji se prodaju kod jeftinih marki. Iako su ove gume sigurne za korištenje i koštaju znatno manje od vrhunskih guma, niža kvaliteta gume koju koriste znači da se mnogo lakše troše i pucaju. Osim toga, mnoge jeftine gume nemaju iste sigurnosne značajke kao vrhunski modeli u mokrim ili hladnim uvjetima, piše Express.

POGLEDAJTE VIDEO: Provjerite varaju li automehaničari dezinformirane vozače

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo