SOS VODIČ / Vani žega, a klima u autu štrajka? Pet potencijalnih problema i kako ih riješiti

Image
Foto: Shutterstock

Klima uređaj u automobilu ključan je za udobnu i sigurnu vožnju tijekom ljetnih mjeseci, ali zbog određenih razloga možda neće rashladiti vaše vozilo

21.6.2024.
6:32
Shutterstock
VOYO logo

Možda na najtopliji dan u godini, klima u vašem automobilu odluči prestati raditi. Srećom, kada stvari krenu po zlu s klimatizacijskim sustavima, postoji rješenje da se ponovno rashladite i osjećate ugodno.

Ako se susretnete s bilo kojim od navedenih problema, nemojte odgađati posjet servisu – pravovremena intervencija može spriječiti veće kvarove i osigurati ugodnu vožnju tijekom cijelog ljeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problemi i rješenja rada klima uređaja u automobilu

Ovo su najčešći problemi s klima uređajem u automobilu s kojima se susrećemo tijekom ljetnih mjeseci.

Image
Foto: Shutterstock

1. Puše samo vrući zrak

Kada prvi put uđete u svoj automobil tijekom vrućeg dana, očekujete da će zrak biti topao barem jednu minutu, a zatim, kako vozilo bude ubrzavalo, zrak će prijeći iz toplog u hladno. Kada se to ne dogodi i zrak prelazi iz hladnog u toplo, to je znak da postoji ili curenje u sustavu, začepljenje u zavojnicama isparivača ili se glavna komponenta pokvarila, poput kompresora ili ventilatora kondenzatora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
MNOGI GRIJEŠE /

Kada upaliti duga, a kada kratka? Evo čemu služe sva svjetla na autu i što kaže zakon

Image
MNOGI GRIJEŠE /

Kada upaliti duga, a kada kratka? Evo čemu služe sva svjetla na autu i što kaže zakon

Rješenje: Propuštanja u klimatizacijskim sustavima može biti teško pronaći, ali je važno da se pronađu i poprave prije nego prouzrokuju veću štetu. Dugotrajna curenja mogu uzrokovati velika oštećenja glavnih komponenti, što rezultira skupim popravcima. Osim toga, curenja su štetna za okoliš jer ispuštaju štetne plinove u atmosferu. Pomoću elektroničkog stroja za ispitivanje curenja ili posebne boje dodane rashladnom sredstvu, tehničar će morati locirati curenje radi popravka. Provjera i zamjena termostata može riješiti problem. Ako je kompresor oštećen, vjerojatno će biti potrebna njegova zamjena.

Image
Foto: Shutterstock

2. Slab protok zraka iz ventilacijskih otvora

Ako puše hladan zrak, ali se čini kao da je na niskoj ili srednjoj brzini, vaš klima uređaj ili ima ograničenje protoka zraka, u sustavu ima plijesni, ventilator je u kvaru, ili su oštećene brtve u blizini cjevovoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rješenje: Redovita zamjena filtera kabine ključna je za održavanje dobrog protoka zraka. Ako je ventilator problematičan, može biti potrebno njegovo čišćenje ili zamjena. Potreban je temeljit pregled od strane tehničara kako bi se pronašla prepreka kako bi se mogla popraviti.

Image
Foto: Shutterstock

3. Klima uređaj se povremeno isključuje

Kada zrak prijeđe iz hladnog u topli da bi se ponovno ohladio, imate povremenih problema. To je često zbog začepljenja u sustavu, kvara kompresora ili spojke kompresora, neispravnog ventilatora kondenzatora, začepljenja u sustavu ili kvara aktuatora koji usmjerava protok zraka. Također je moguće da se isparivač zaledio. Kada se isparivač zaledi, protok zraka je ograničen. Međutim, nakon što se led otopi, strujanje zraka funkcionira kao i obično.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rješenje: Prva i najjednostavnija stvar koju možete učiniti je zamijeniti filter zraka u kabini. Ako zamjena filtera ne riješi problem, sustav možda ima malo rashladnog sredstva ili je prepunjen. U svakom slučaju, tehničar će morati pregledati i pokušati regulirati problem. Ovakvi problemi često su problematični jer ne djeluju uvijek kada su nam potrebni. Ako sustav ne pokaže simptome kod tehničara, vjerojatno ćete se morati vratiti kada se ponovno pojave.

Image
Foto: Shutterstock

4. Neugodni mirisi iz ventilacijskih otvora

Miris plijesni je neugodan, ali je i jasan znak da se u sustavu ventilacije pojavila plijesan ili je filter zraka u kabini prljav i začepljen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rješenje: Redovito čišćenje i dezinfekcija sustava klima uređaja može pomoći u eliminaciji neugodnih mirisa. Zamijenite filtere zraka. Oni su napravljeni za skupljanje prljavštine i krhotina koje ulaze u vaš automobil. Začepljeni filteri sprječavaju stabilan protok zraka, smanjujući volumen zraka i stvarajući neugodne mirise. Ako je filter zraka zamijenjen, može biti potreban profesionalni, antibakterijski tretman za uklanjanje neugodnih mirisa.

Image
Foto: Shutterstock

5. Klima se ne uključuje

Kada uključite klima uređaj, očekujete da će raditi. Kada uopće ne reagira, vrlo je moguće da je glavna komponenta otkazala. Vaš klimatizacijski sustav sastoji se od nekoliko mehanizama uključujući motor ventilacije, kompresor, kondenzator, ekspanzijski ventil, ventilator i ostalo. Ventilator može otkazati u bilo kojem trenutku. Kada se jedna od ovih mnogih komponenti pokvari, vaš klima uređaj neće moći funkcionirati dok se ispravno ne popravi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rješenje: Tehničar će testirati vaš sustav kako bi utvrdio uzrok kvara. Popravci mogu uključivati ​​jednu ili više komponenti za ponovno uspostavljanje funkcije AC, piše Sun Auto Service.

POGLEDAJTE VIDEO: Provjerite varaju li automehaničari dezinformirane vozače

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo