Priče iz Mauritanije: Žene prisiljavaju da se debljaju jer je ondje to ideal ljepote

U Mauritaniji se smatra da je krupna žena najprivlačnija žena. Zbog toga se mlade djevojke nerijetko šalje u kampove gdje je cilj što više ih udebljati kako bi mogle pronaći muža

6.5.2017.
10:00
Instagram
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Istočna afrička zemlja ima obrnuto poroporcionalnu kulturu takozvanom Zapadu. Dok smo mi naučeni na onu - što mršavije to bolje, oni prakticiraju - što deblje to bolje. Obje su krajnosti loše i opasne po zdravlje.

Tijanniyu, djevojku iz Mauritanije, roditelji su poslali u kamp čiji je zadatak udebljati djevojke do granice pretilosti. Mlada Tijanniya nije znala gdje uistinu ide. U kampu je dnevno u sebe morala unositi 16.000 kalorija, a ukoliko zadano jelo ne bi mogla pojesti do kraja ili bi ga povratila uslijedila bi kazna od nekoliko udaraca i još jela koje bi morala pojesti, piše Marie Claire.

Voditeljica kampa, Aminteou Mint Elhacen, ne vidi ništa loše u takvim postupcima već dapače smatra da bi što više djevojaka trebalo dolaziti u kampove jer je to jedini način da nađu muža. Najsretnija je kada djevojkama od pretilosti nastanu strije po rukama. Tada dobiva bonuse, kaže Elhacen.

U zabačenim dijelovima Mauritanije ovakav način postupanja s mladim djevojkama spada u tradicijske običaje i nije zakonom zabranjen nigdje u zemlji. Međutim, u gradovima u kojima mladi sve više dolaze u doticaj s zapadnom kulturom kroz razne medije počelo se mijenjati mišljenje o privlačnim pretilim djevojkama. Djevojke ne žele podlijegati takvom tretiranju već žele biti pokretnije i osjećati se bolje.

Nažalost, kako politika često ima mnogo utjecaja u načinima života ljudi, vojni puč kojim je 2008. godine smijenjena demokratska stranka ponovno je ojačao tradiciju i povratak starim običajima. Aminteou Mint Elhacen otada ima više posla i zadovoljna je razvojem situacije u zemlji.

Većini muškaraca u Mauritaniji su pretile žene izuzetno seksualno privlačne i smatraju ih ljepšima od 'mršavica'. Utoliko su žene koje se žele riješiti kilograma iz praktičnih razloga razapete između svojih želja i straha da će ih muž ostaviti.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali