NAPUŠTENA I JEZIVA MJESTA / Od starih rudarskih tunela prekrivenih svjetlucavim crvima preko praznih zatvora do NLO sela

Ispod jednog kvadratnog kilometra kamenja na otoku Hashima, nalazi se ogromni podvodni rudnik ugljena

20.6.2021.
8:26
Instagram

Kako vrijeme prolazi, neka mjesta na kugli zemaljskoj iz raznih razloga su napuštena. Bez obzira na to gdje su, ona bude maštu ljubitelja povijesti, avanture, pa čak i natprirodnog.

Od starih rudarskih tunela prekrivenih svjetlucavim crvima preko praznih zatvora do zaboravljenih filmskih setova, Newsweek je sastavio listu takvih mjesta na svijetu.

Glow Worm Tunnel, Novi Južni Wales

Početkom 20. stoljeća ovaj 400 metara dug tunel izgradili su rudari za potrebe željeznice. Danas je ovaj davno napušteni tunel, udaljen samo nekoliko sati od Sydneya, mračno mjesto koje osvjetljava zeleno-plava svjetlost bezbroj svjetlećih crva.

Maunsell utvrde, Engleska

Ove utvrde na istočnoj obali Engleske u Drugom svjetskom ratu korištene su kao mitraljeska gnijezda u borbi protiv nacista. Napuštena su 50-ih godina prošlog stoljeća i od tada propadaju.

Wanli NLO selo, Tajvan

Ove kuće u obliku kapsula koje su prvobitno zamišljene kao Futuro nastambe, postale su dio živopisnog odmarališta na Tajvanu. Projekt je, međutim, naišao na financijske probleme i futurističke kuće od fiberglasa su napuštene. Danas, ova kombinacija neobične arhitekture, pastelnih boja i propadanja umjesto da privlači turiste, čini ih vrlo nervoznima.

Groblje vlakova, Uyuni, Bolivia

Krajem 19. i početkom 20. stoljeća, saobraćaj je bio važna industrija u Boliviji, no 40-ih godina prošlog stoljeća vlakovi su ostavljeni da "umru" na ovim vjetrovitim slanim poljima. Ti surovi uvjeti doprinijeli su brzom propadanju vlakova koji sada više izgledaju kao relikvije iz davne prošlosti nego strojevi koji su prevozili ljude, građu i stoku.

Eastern State zatvor u Philadelphiji

Zatvor je bio u funkciji od 1829. do 1971. godine. Kada je sagrađen, bio je najveća zgrada u zemlji. Zatvorenici su, navodno, često bili mučeni. Sada se ovaj pustinjski zatvor smatra jednim od najukletijih mjesta na svijetu s neobičnim prikazama, zvucima koraka, plakanja i vrištanja svuda unaokolo.

Set iz 'Ratova zvijezd', Tunis

Većina zbivanja na planeti Tatooine snimljena je u Tunisu i na setovima u Sahari, uključujući i dom iz djetinjstva Lukea Skywalkera iz epizode 4 "Ratova zvijezda".

Stanica Gradska vijećnica, New York

Prelijepa stanica metroa bila je u upotrebi do 1945. godine kada je zatvorena jer je krivina platforme bila previše oštra za nove vlakove. Ukrašeno mozaicima, vitrajima te živopisnim pločicama i lusterima, ovo umjetničko djelo više nije dostupno javnosti iako Muzej prometa povremeno organizira ture po ovoj podzemnoj "kutiji za nakit".

Whaler's Bay, Južni Shetland

Hrabri kitolovci osnovali su svoju koloniju na ovom otoku početkom 1906. godine ali su ih surovi uvjeti života i pad cijena nafte u vrijeme Velike depresije primorali da ga napuste. Sve što je za njima ostalo je zarđala oprema, trule kolibe i zgrade gotovo potpuno zatrpane snijegom.

Gunkanjima (otok Hashima), Japan

Ispod jednog kvadratnog kilometra kamenja na ovom otoku nalazi se ogromni podvodni rudnik ugljena iz 50-ih godina prošlog stoljeća. Kako su rudari morali negdje živjeti, na malenom otoku nikao je cijeli grad gdje je živjelo čak 6000 ljudi. Kada je nestalo ugljena, nestao je i grad.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali

Yasenka Skinage Collagen Elegance 10.000 - 500 ml
199kn285kn
Uspješno smanjuje bore te nadoknađuje izgubljeni kolagen