svi vire u čašicu / Nema više razlike: žene piju koliko i muškarci, pokazalo novo istraživanje

Image
Foto: Thinkstock

Početkom 20. stoljeća muškarci su pili alkohol dvostruko češće nego žene i imali četiri puta veću vjerojatnost pojave zdravstvenih problema vezanih uz alkohol, no stvari su se promijenile

25.10.2016.
13:17
Thinkstock
VOYO logo

Konzumacija i zloupotreba alkohola tradicionalno se više povezuje s muškarcima nego ženama, ali novo istraživanje pokazuje da je to prošlost.

Početkom 20. stoljeća muškarci su pili alkohol dvostruko češće nego žene i imali četiri puta veću vjerojatnost pojave zdravstvenih problema vezanih uz alkohol.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znanstvenici su, međutim, utvrdili da se razlika između spolova postupno smanjivala i gotovo i izjednačila.

Na kraju 20. stoljeća samo je 1,1 puta veća vjerojatnost da će muškarci češće piti alkohol od žena i samo 1,2 puta veća vjerojatnost da će im zbog toga patiti zdravlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ta je razlika najmanja među mladim odraslim ljudima, posebno onima rođenima nakon 1990. godine.

U analizu, čiji su rezultati objavljeni u časopisu BMJ Open, bili su uključeni podaci o četiri milijuna ljudi rođenih od 1891. do 2001. i njihove navike o konzumaciji alkohola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Alkohol je zajedno s pušenjem, onečišćenjem i visokim tlakom jedan od vodećih uzroka bolesti u svijetu.

Godine 2010. pet posto svih smrti u svijetu bilo je povezano s alkoholom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Studija ne nudi objašnjenje za smanjenje razlika u spolovima u konzumaciji alkohola, ali pretpostavlja se da bi to moglo biti zbog promjena u tradicionalnom shvaćanju uloge spolova, a na to upućuje da su razlike u konzumaciji alkohola najmanje u zemljama u kojima su muške i ženske uloge u društvu najbliže tomu da budu jednake.

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo