Mačka kao kućni ljubimac: Šest razloga zašto volimo ljubitelje mačaka

Image

Vječno pitanje ljubiteljima životinja je: jeste li ljubitelj pasa ili mačaka?!

13.4.2021.
8:50
VOYO logo

Najlakše bi bilo ustvrditi da su svi ljubitelji životinja dobri ljudi. Ne trebaju nam statistike da bismo znali da svatko tko je dobar i pažljiv prema životinjama vjerojatno jest dobar, kako god okrenemo, no postoje i neki neznanstveni razlozi zašto obožavati ljude koji su ljubitelji mačaka.

1. Ne ograničavaju se na prvi dojam

Ljubitelji mačaka znaju da slika koju dobijemo na prvi dojam nije nužno točna. Mačka koja nam se u prvi tren učini ćudljivom može biti velika maza kad je malo bolje upoznamo. Sviđa nam se činjenica da se ljubitelji mačaka ne ograničavaju na ono što dožive 'na prvu loptu', nego čekaju prvo predenje kako bi donijeli konačni sud.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Sjajni su detektivi

Mačke su prekrasne male zagonetke. I potrebna je posebna osoba, s određenom dozom intuicije, da shvati zašto netko radi baš to što radi. Ako vaša mačka odjednom ne koristi svoj wc ili odbija najdražu hranu, a prozorska okna su izgrebama, ljubitelj mačaka će se odmah pretvoriti u Sherlocka Holmesa kako bi pronašao razloge koji su uzrokovali promjene u mačkinom ponašanju. Dakle, sljedeći put kad će vam trebati pomoć u rješavanju neke misterije, obratite se dežurnom ljubitelju mačaka.

3. Imaju izvrsnu moć zapažanja

Svaki vlasnik mačke će vam reći da se razlog sreće neke mačke krije u razumijevanju njezinog govora tijela, i u poštivanju istoga. Što to znači? Ako se nakostriješi, bolje vam je da se maknete, ako neumoljivo mijauče, provjerite što joj treba, ako žuri prema vama visoko podignutog repa, pripremite se za seansu češkanja. Ovi ljudi znaju kad je trenutak za češkanje po guzi, kad mačku treba nježno maziti po prsima, no i najvažnije, kad da se odmaknu i zadrže ruke za sebe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Strpljivi su

Mačkoljupci razumiju da je potrebno vrijeme i strpljenje kako bi stekli mačje povjerenje. Oni najčešće imaju bezgraničnu količinu strpljenja jer shvaćaju da treba proći dosta vremena dok razviju vezu sa svojom mačkom i da im se čekanje u svakom slučaju na kraju isplati. Ali potreba za strpljenjem tu ne završava. Koji vlasnik mačke nije bar jednom ostao 'zarobljen' na fotelji, odgađajući odlazak na wc ili po nešto za prigristi zato što mu je mačka zadovoljno zaspala u krilu?!

5. Strateški razmišljaju

Mačke uživaju u rutini i poznatim scenarijima, tako da vlasnici mačaka moraju strateški razmišljati svaki put kad trebaju unijeti neke promjene u njihove živote. Primjerice, mogu danima razmišljati kako će odabrati pravi trenutak da ulove mačku i stave je u transporter te odjure s njom na kontrolu kod veterinara. Isto tako, tjednima mogu smišljati na koji način najbezbolnije premjestiti mačkin wc ili promijeniti njezinu prehranu. A da ne govorimo o dovođenju novog ljubimca doma... Sve ove promjene zahtijevaju planiranje, moć strateškog razmišljanja i dašak kreativnosti, kako bi postigli najbolji rezultat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

6. Svi su u duši mekani

Mačkoljupce bilo koja mačka može zarobiti u svojim kandžama i oni će zadovoljno ostati tamo koliko god bilo potrebno. Bez obzira pokušava li im mačka ugurati guzu na češkanje ili ih budi skakanjem po krevetu u 5 ujutro, ili odbija jesti išta osim najskuplje hrane, ljubitelji mačaka sve će učiniti kako bi svoje mezimce učinili sretnima i zadovoljnima.

Nakon sveg navedenog, nije ni čudo da mačići vole ljubitelje mačaka. Ali ih volimo i mi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bellator Dublin
Gledaj uživo 22.lipnja od 20 sati
VOYO logo