Ponašanje mačaka: Iznenađujuće zločesta objašnjenja mačjeg ponašanja

Image

Mačke su ćudljive i nepredvidive, a i ono malo što njihovi vlasnici misle da znaju pročitati iz njihovog ponašanja zapravo je sasvim krivo.

12.4.2021.
13:32
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Mijakuanjem oponašaju plač bebe

Mačke komuniciraju na različite načine, ali mijaukanjem žele izraziti nešto - gladna sam, obrati pažnju na mene, i sl. Ali za razliku od psećeg laveža, mačke mogu prilagoditi ton svog mijaukanja kako bi bolje manipulirale vama i dobile ono što žele.

Nedavno je istraživanje pokazalo da ljudi podsvjesno razlikuju 'hitnije' od manje 'hitnijeg' mijuaukanja. Majči 'plač' za hranom ili pažnjom frekvencijski je nevjerojatno sličan plaču bebe.

Ne zatrpavaju izmet

Mačke instinktivno pokrivaju svoj izmet, no to nije kako neki vjeruju jer su uredne, nego stvar u evolucijskoj vještini skrivanja od većih predatora. Skrivanjem tjelesnog otpada sprečavali su da ih neprijatelj otkrije, ali i izbjegli da ih dominantna mačka iz grupe izazove na dvoboj. Znači, sakrivanje izmeta stvar je straha od veće i jače životinje.

I što onda znači kada ga ne sakriju? Da, neke mačke namjerno ostave svoj izmet kako bi dale do znanja da su one gazda i da je na vama da sakrijete svoj izmet i tako ih ne uvrijedite. I što je najbolje, vi to radite svaki put kada pustite vodu u WC-u, čime njoj dokazujete da je dominantna. Da, ako želite opet zavladati svojim domom, vrijeme je da se olakšate u mačkinom krevetu.

Trljanjem od vas proglašavaju vas svojim vlasništvom

Mačke je po prirodi teško pročitati. Za razliku od pasa koji vam jasno daju do znanja da su vam se razveselili, mačke su usavršile izraz gotovo prezirne ravnodušnosti koju uvijek imaju, bez obzira na svoje raspoloženje.

Međutim, kako će vam neki reći, najbolje što mogu ponuditi, nešto poput njihovog zagrljaja, je kada vam se trljaju od noge. Problem je što to nema veze s ljubavlju, nego načinom da vas označe kao svoje vlasništvo.

Poput mnogih životinja, mačke imaju smrdljive žlijezde pomoću kojih komuniciraju s drugm mačlkama o važnim stvarima poput identiteta, seksualne dostupnosti i teritorijalnog vlasništva.

Najaktivnije i najvažnije žlijezde kojima se mačka koristi za slanje takvih poruka nalaze se na repu, bočnim stranama tijela i licu. Dakle kada se trlja od vas, ostavlja trag kojim vas označava kao svoje vlasništvo. Manje kao zagrljaj, više kao zatvorski okov oko noge.

Oponaša zmije da vas zastraši

Puno životinja ispušta čudne zvukove siktanja kada su u sukobu s drugima, no zašto? Zašto jedno malo slatko biće odjednom postane toliko zastrašujuće? Ispada da kada mačka spusti uši, izbaci očnjake, stisne oči i sikće, želi podsjećati na životinju koje se prirodno svi boje i koju izbjegavaju - zmiju. I očito, sličnost je posve namjerna.

Mačke poput drugih životinja instinktivno koriste umjetnost mimikrije kako bi se najbolje obranile od napada. Zato kada sljedeći put razljutite mačku, a ona zasikće na vas, to nije samo kako bi vam izrazila neslaganje. Ona se pretvara da je netko tko vas može ubiti.

Opsesivno se rješava mirisa ljudi

Mačke su tako čiste životinje, zar ne? Uvijek se ližu i dotjeruju. A tretman je uvijek pojačan nakon što ih pomazite.

To je zato što se pokušavaju riješiti vašeg mirisa sa sebe. Lizanjem stimuliraju žlijezde koje oslobađaju miris zbog kojega više mirišu na sebe, a manje na vaš grozni smrad.

Pored toga, je li vam mačka ikada počela posvuda mokriti ako ste u kuću doveli novog dečka ili curu? Mokri po njihovoj odjeći, u sobi u kojoj ste proveli vrijeme? To je sličan princip, pokušava izbrisati sve tragove njegovog ili njezinog groznog mirisa.

Donosi doma mrtve životinje kako bi vam pokazala da ste loš lovac

Neki bi rekli da mačke vole ubojstva i da su među rijetkim životinjama koje ubijaju iz čiste zabave. Većina vlasnika mačaka reći će vam da su one instinktivni lovci i da će napasti ptičicu ili miša čak i kada su upravo polizale punu konzervu tune.

Potom će svoju lovinu baciti pred svog dominantnog vođu (čovjeka) kao poklon. No ono što vam mačka zapravo pokušava reći je da ste loši lovci i da ne znate sami sebi loviti hranu.

Ono što ona čini je zapravo lekcija o preživljavanju koju bi učila i svoje mačiće.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču