Play ponuda

IPAK NISU ZLE?! / Znanstvenici dokazali jednu divnu osobinu mačaka, ali im nitko ne vjeruje

Image
Foto: Screenshot

Mačke ipak nisu toliki šu*ci kakvima ih mnogi smatraju, štoviše znanstvenici su dokazali upravo suprotno.

2.4.2017.
11:00
Screenshot
Play ponuda

Čak i oni koji vole mačke reći kako su misteriozne i pomalo ćudljive, dok će 'mrzitelji' tvrditi kako su destilirano zlo, te kako ugibajuća ptica pred nogama nije dar nego prijetnja. Ili kako je to sažeo britanski pisac Terry Pratchett: "U drevna vremena mačke su bile štovane kao božanstvo. I nisu to zaboravile".

Image
I PSI IH SE BOJE K'O VRAGA: /

10 snimki koje dokazuju kako će mačke zavladati svijetom

Image
I PSI IH SE BOJE K'O VRAGA: /

10 snimki koje dokazuju kako će mačke zavladati svijetom

No novo istraživanje sa sveučilišta u Oregonu pokazalo je kako mačke ipak o vole ljude, i to više od igračaka, mačje metvice pa čak i od hrane prenosi IFL Science.

Istraživači su skupili 50 mačaka (od čega su polovicu uzeli iz skloništa, a polovica su bile kućni ljubimci). Ostavili su ih u poznatoj ugodnoj sobi na pola sata, bez hrane i ljudi. Potom su mačkama dali izbor - imale su slobodan pristup hrani, pernatoj igrački, primamljivom mirisu ili druženju s ljudima. Prvi izbor bilo je druženje s ljudima - 19 mačaka išlo se družiti s ljudima, 14 je odabralo hranu, četiri su odlučile loviti igračku a samo jedna je otišla mirisati. Ostatak nije uzet u obzir "zbog nervoznog ponašanja".

"Rezultat, kako većina mačaka - i među ljubimcima i među onima iz skloništa - preferira socijalizaciju s ljudima, a tek onda hranu pokazuje kako ti podražaji mogu biti korisni u odgoju ili nagrađivanju mačaka" ističu autori studije. Doduše, jedan od komentatora ističe da iz studije proizlazi i kako se čak 41 mačka nije obazirala na ljude...

Play ponuda
Play ponuda