Na fotografiji koja pokazuje čopor vukova u pokretu, (u rumunjskom Nacionalnom parku Vanatori-Neamtu) savršeno je objasnila sustav zbog kojeg "vukovi nikada ne plešu u cirkusu za zabavu ljudima".

NEVIĐENO: Doživite šumu kroz oči životinje pomoću virtualne stvarnosti Vukovi u čoporu se međusobno bore oko svega, a pobjednik je alfa mužjak - i neki bi rekli onaj koji je na čelu čopora. Da, i ne. Ovisi s koje strane gledate, tvrdi Urban Pet magazin.

Na fotografiji čopor vukova se jasno vidi i točno se mogu prebrojati članovi čopora.

Prva tri, na čelu, zapravo su oni stari i bolesni vukovi. Da su na kraju, toliko bi zaostali da bi uginuli, no mnogo važnije, svi vukovi bi u slučaju napada uginuli.

Zaštita ostatku čopora

Slabiji su na čelu kako bi ostatku čopora olakšali kretanje, praveći put u snijegu. Logično je sporiji su, ritam je slabiji, ali oni su zaštita ostatku čopora. Njih trojica su i prve žrtve ako ih neko napadne.

Iza njih trojice, dolazi pet najbržih i najjačih vukova koji su i izviđači, ali i zaštitnici ženki kojih je 11, i koje idu odmah iza njih. Iza 11 vučica, nalazi se pet jednako jakih i brzih vukova, koji također štite ženke, ali i vođu čopora, onog vuka koji se nalazi na zaleđu kolone.

Iako izgleda da zaostaje za čoporom, vođa zapravo tako ima kompletan pregled, on daje naredbe i koordinira kolonu tako da preživi put u cijelosti.

Organizacija čopora uči ljude jednu ključnu stvar - da biste bili vođa, ne morate biti uvijek prvi i na čelu u onome što radite. Vođa je "glavni" iz pozadine.

N1/Magazin.hr