ŠTOŠTA SE PROMIJENILO /

Deklaracije sladoleda više nitko ne čita, znate li što jedete? Neki sastojci mogli bi vas neugodno iznenaditi

Image
Foto: Shutterstock

Deklaracije sladoleda više nitko ne čita, a neke vrste se danas prave potpuno drugačije. Otkriveni su skriveni sastojci!

14.6.2022.
15:00
Shutterstock
VOYO logo

Jeste li se ikada zapitali od čega se prave sladoledi koje danas kupujete i koliko su oni zapravo zdravi? Jeste li ikada u svom životu pročitali deklaraciju sladoleda? Danas to uglavnom rade inspekcije, dok mi biramo hoćemo li pojesti mliječni ili voćni smrznuti.

S obzirom na to da gotovo nitko ne obraća pažnju na sastojke koji se nalaze na ambalaži, postavlja se pitanje jedemo li stvarno sladoled ili nešto sasvim drugo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrste sladoleda

Iako su se sladoledi nekad pravili isključivo od mlijeka, jaja i maslaca, danas to nije slučaj. Prema Pravilniku o kvaliteti proizvoda od mlijeka, postoji čak pet različitih vrsta smrznutih sladoleda. To su krem sladoled, mliječni sladoled, sladoled, smrznuti voćni i smrznuti aromatizirani desert.

Smrznuti voćni i smrznuti aromatizirani deserti, koje najčešće nazivamo "vodenim" sladoledima, prave se od vode, šećera i različitih aroma, dok "krem sladoledi" imaju najveći postotak mliječne masti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moguće je da je mliječna mast nešto skuplja pa je taj proizvod u tom smislu i kvalitetniji u smislu dostupnosti, ali to što je biljna mast iskorištena, nije znak loše kvalitete", objašnjava profesorica Mirjana Rajilić Stojanović s Tehnološko-metalurškog fakulteta u Srbiji za Mondo.

Image
Foto: Shutterstock

Koliko su sladoledi zdravi?

Kontrola kvalitete sladoleda je tijekom ljeta povećana, a stručnjaci ističu da svi sladoledi koji su na tržištu, ispunjavaju kriterije kvalitete.

"Po mjesečnim planovima kontrole, obilaze se ili slastičarnice ili šetališta gdje su frižideri s izloženim sladoledima. Također, objekti za proizvodnju i promet sladoleda su u ovim mjesecima u planovima inspekcije", rekla je Ljiljana Ivanjac iz Uprave za veterinu Srbije za Mondo.

Image
ZABRINJAVAJUĆE OTKRIĆE /

Dvije porcije ribe tjedno može povećati rizik od smrtonosnog raka: Znanstvenici otkrili što bi moglo biti uzrok

Image
ZABRINJAVAJUĆE OTKRIĆE /

Dvije porcije ribe tjedno može povećati rizik od smrtonosnog raka: Znanstvenici otkrili što bi moglo biti uzrok

Iako su potpuno sigurni za upotrebu, industrijski sladoledi nisu najzdraviji, upozoravaju nutricionisti, jer svi sadrže emulgatore, umjetne boje i arome, stabilizatore i konzervanse.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo