Jeste li se ikada zapitali od čega se prave sladoledi koje danas kupujete i koliko su oni zapravo zdravi? Jeste li ikada u svom životu pročitali deklaraciju sladoleda? Danas to uglavnom rade inspekcije, dok mi biramo hoćemo li pojesti mliječni ili voćni smrznuti.
S obzirom na to da gotovo nitko ne obraća pažnju na sastojke koji se nalaze na ambalaži, postavlja se pitanje jedemo li stvarno sladoled ili nešto sasvim drugo.
Vrste sladoleda
Iako su se sladoledi nekad pravili isključivo od mlijeka, jaja i maslaca, danas to nije slučaj. Prema Pravilniku o kvaliteti proizvoda od mlijeka, postoji čak pet različitih vrsta smrznutih sladoleda. To su krem sladoled, mliječni sladoled, sladoled, smrznuti voćni i smrznuti aromatizirani desert.
Smrznuti voćni i smrznuti aromatizirani deserti, koje najčešće nazivamo "vodenim" sladoledima, prave se od vode, šećera i različitih aroma, dok "krem sladoledi" imaju najveći postotak mliječne masti.
"Moguće je da je mliječna mast nešto skuplja pa je taj proizvod u tom smislu i kvalitetniji u smislu dostupnosti, ali to što je biljna mast iskorištena, nije znak loše kvalitete", objašnjava profesorica Mirjana Rajilić Stojanović s Tehnološko-metalurškog fakulteta u Srbiji za Mondo.
Koliko su sladoledi zdravi?
Kontrola kvalitete sladoleda je tijekom ljeta povećana, a stručnjaci ističu da svi sladoledi koji su na tržištu, ispunjavaju kriterije kvalitete.
"Po mjesečnim planovima kontrole, obilaze se ili slastičarnice ili šetališta gdje su frižideri s izloženim sladoledima. Također, objekti za proizvodnju i promet sladoleda su u ovim mjesecima u planovima inspekcije", rekla je Ljiljana Ivanjac iz Uprave za veterinu Srbije za Mondo.
Iako su potpuno sigurni za upotrebu, industrijski sladoledi nisu najzdraviji, upozoravaju nutricionisti, jer svi sadrže emulgatore, umjetne boje i arome, stabilizatore i konzervanse.