Najnovije istraživanje pokazalo je da je konzumiranje dvije porcije ribe tjedno povezano s povećanim rizikom od raka kože, javlja Sky News.
Nacionalna zdravstvena služba (NHS) preporučuje dvije porcije ribe tjedno kako biste imali uravnoteženu prehranu, a to uključuje jednu masnu ribu od oko 140 grama po porciji. Međutim, istraživači iz SAD-a upozorili su da bi te dvije tjedne porcije mogle dovesti ljude u opasnost od malignog melanoma, najsmrtonosnijeg oblika raka kože.
Istraživanje Sveučilišta Brown otkrilo je da su ljudi, čiji je uobičajeni dnevni unos ribe bio 42,8 grama (oko 300 grama tjedno), pod 22 posto većim rizikom od malignog melanoma od onih koji su unosili samo 3,2 grama.
Studija je također otkrila da oni koji jedu više ribe imaju 28 posto veću vjerojatnost da će razviti abnormalne stanice samo u vanjskom sloju kože, što je poznato kao melanom stadij 0 ili melanom in situ, a također se naziva i pre-karcinom.
U istraživanje je sudjelovalo 491.367 odraslih osoba u SAD-u u dobi od oko 62 godine, a izvijestili su koliko su često konzumirali prženu i kuhanu ribu te tunu tijekom prethodne godine i kolike su im bile porcije.
Maligni melanom razvilo je jedan posto ljudi
Istraživači su zatim izračunali učestalost slučajeva melanoma koji su se razvili tijekom 15-godišnjeg razdoblja koristeći podatke dobivene iz registra za rak. Uzeli su u obzir i druge čimbenike koji bi mogli utjecati na rezultate kao što su težina, pušenje i konzumiranje alkohola, kao i postoji li obiteljska povijest raka.
Maligni melanom razvilo je jedan posto ljudi, dok je 0,7 posto razvilo melanom stadij 0. Nije pronađena značajna veza između konzumiranja pržene ribe i raka kože, no pokazalo se da je konzumiranje 17,8 grama nepržene ribe dnevno povezano s 18 posto visokim rizikom od malignog melanoma i 25 posto većim rizikom od melanoma u stadiju 0. Ljudi koji su dnevno unosili 14,2 grama tune umjesto 0,3 grama također su bili izloženi 20 posto većem riziku.
"Smatramo da bi se naši nalazi mogli pripisati kontaminantima u ribi, kao što su poliklorirani bifenili, dioksini, arsen i živa", kazala je autorica studije Eunyoung Cho.
Međutim, dr. Michael Jones, viši znanstvenik na odjelu genetike i epidemiologije na Institutu za istraživanje raka, rekao je da je moguće da ljudi koji jedu više nepržene ribe ili tune imaju druge životne navike koje povećavaju rizik od melanoma.
"Autori istraživanja nagađaju da bi povezanost možda bila posljedica onečišćenja u ribi, ali nisu mjerili razine tih kontaminanata kod sudionika. Važno je upamtiti da konzumiranjem dvije porcije ribe tjedno u organizam unosimo važne nutrijente kao što su omega-3 masne kiseline i ova studija ne bi trebala obeshrabriti ljude da jedu ribu", istaknuo je.